Přehled (49 článků)

Období studené války (1945-1989) : Válka ve Vietnamu [1945-1975]

Bitva o Ia Drang - část 3.

Bitva o Ia Drang byla první velkou bitvou Vietnamské války mezi armádou Spojených států amerických a Vietnamskou lidovou armádou. Do té doby byly boje Američanů charakteristické především operacemi proti nepravidelným partyzánským jednotkám Viet Congu.
🪖︎ Ace1stCav 🕔︎ 12.03.2009 👁︎ 22355

F-104 Starfighter - Fenomén rychlosti

Blížil se konec roku 1951, běžné stíhací letouny zavedené do služby létaly rychlostí kolem 1 M, spíš méně. Nadzvukové rychlosti dosahovaly většinou jen ve střemhlavém letu nebo zcela bez výzbroje. Konstruktér firmy Lockheed Clarence „Kelly“ Johnson navštívil piloty USAF (United States Air Force) bojující v Koreji, aby zjistil, jaký letoun by jim vyhovoval. Od stíhačů dostal unisono odpověď: lehký letoun, překonávající protivníka v rychlosti, stoupavosti, dostupu a obratnosti.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 20.01.2005 👁︎ 71153

Toilet bomber

Tento článek byl sestaven podle vyprávění pana Clinta Johnsona, Captain, USNR (Ret.). Capt Johnson byl jedním ze dvou pilotů VA-25, kteří na A-1H Skyraider společně sestřelili dne 20.6.1965 jeden vietnamský MiG-17.
🪖︎ Jan Hermoch 🕔︎ 26.04.2005 👁︎ 33787

Bojoval jsem ve Vietnamu proti komunismu

Letos uplynulo 35 let od skončení vietnamské války, která i s přestávkami trvala téměř 30 let. Po neúspěšném angažmá Francie následovalo v roce 1965 nasazení americké armády v jižním Vietnamu. V březnu 1973 byli američtí vojáci staženi. Pro Spojené státy skončila doposud nejdelší a nejnepopulárnější  válka v jejich historii. Na bojišti zůstalo 58 325 mladých Američanů. Ti šťastnější, co se vrátili, si mnohdy nesli a nesou trauma války po celý život. Jak tento konflikt ovlivnil život jednoho mladého československého emigranta, kterého osud zavál až do jihovýchodní Asie?
🪖︎ PhDr. Ladislav Kudrna, Ph.D. 🕔︎ 23.03.2011 👁︎ 37500

Príčiny neúspechu budovania štátu v Južnom Vietname: 4. Externé faktory

K externým faktorom, ktoré priamo či nepriamo pôsobili na proces budovania štátu sa môže zaradiť Severný Vietnam, Sovietsky zväz a Čínska ľudová republika. Tieto faktory mali negatívny vplyv predovšetkým na bezpečnostnú situáciu v JV. VDR nepriamo, ale aj priamo narúšala snahy juhovietnamskej vlády zaistiť bezpečnosť v krajine. V prípade ZSSR a Číny sa jednalo o nepriamy vplyv. Takisto problémy v Laose a Kambodži, ktoré vzájomne súviseli so situáciou v JV by sa mohli zaradiť medzi faktory, ktoré ovplyvnili priebeh budovania štátu v JV.
🪖︎ Bc. Zuzana Košťálová 🕔︎ 15.12.2010 👁︎ 15335

Príčiny neúspechu budovania štátu v Južnom Vietname: Záver

Program budovania štátu v Južnom Vietname začali USA v roku 1954 po Ženevských dohodách. Ženevské dohody ukončili Indočínsku vojnu a stanovili provizórnu hranicu rozdeľujúcu Vietnam na Vietnamskú demokratickú republiku a Južný Vietnam. Cieľom USA bolo vybudovať funkčný štát, ktorý by slúžil ako obranný val proti šíreniu komunistickej expanzie do ďalších krajín v Ázii. Tento pokus sa skončil neúspechom a vyvrcholil kapituláciou juhovietnamskej vlády po príchode severovietnamských vojsk do Saigonu v roku 1975. V nasledujúcom roku bol Južný Vietnam oficiálne zjednotený so Severným Vietnamom a vznikla Vietnamská socialistická republika.
🪖︎ Bc. Zuzana Košťálová 🕔︎ 15.12.2010 👁︎ 13871

Príčiny neúspechu budovania štátu v Južnom Vietname: 2. Spojené štáty americké

Pri identifikovaní príčin neúspechu budovania štátu v JV, ktoré stáli na strane USA postupujem podľa hladín analýzy zahraničnej politiky USA. Zahraničnú politiku budem analyzovať na nasledovných štyroch hladinách analýzy – na hladine medzinárodného systému, hladine štátu, hladine domácich vplyvov a hladine jednotlivca.
🪖︎ Bc. Zuzana Košťálová 🕔︎ 15.12.2010 👁︎ 17964

Príčiny neúspechu budovania štátu v Južnom Vietname: Úvod

Budovanie štátu je komplexný proces, ktorý zahŕňa rôznorodé oblasti. Niektorí odborníci stotožňujú budovanie štátu s postkonfliktnou rekonštrukciou, niektorí ho považujú za súčasť postkonfliktnej rekonštrukcie. Vzhľadom k tomu, že budovaniu štátu v JV predchádzal ukončený konflikt, respektíve Indočínska vojna sa budovanie štátu v tejto práci chápe ako postkonfliktná rekonštrukcia, ktorá sa skladá zo štyroch hlavných pilierov. K týmto hlavným pilierom patrí zaistenie bezpečnosti, ekonomický a sociálny program, vytvorenie právneho systému a vytvorenie systému vládnutia.
🪖︎ Bc. Zuzana Košťálová 🕔︎ 15.12.2010 👁︎ 15882

Príčiny neúspechu budovania štátu v Južnom Vietname: 1. Charakteristika budovania štátu

Budovanie štátu je komplexný proces, ktorého vymedzenie je dodnes predmetom diskusie. Niektorí vedci stotožňujú budovanie štátu s postkonfliktnou rekonštrukciou a niektorí nie. V tejto práci sa budovanie štátu prekrýva s procesom postkonfliktnej rekonštrukcie vzhľadom k tomu, že budovanie štátu sa začalo po skončení konfliktu, respektíve po Indočínskej vojne. Chápe sa ako obnova socioekonomickej a politickej štruktúry spoločnosti po skončení konfliktu medzinárodnými aktérmi aj zasiahnutým štátom.
🪖︎ Bc. Zuzana Košťálová 🕔︎ 15.12.2010 👁︎ 17924

Dien Bien Phu

20. novembra 1953, o 0500 hod ráno sa z betónovej štartovacej dráhy letiska v Hanoji odlepili kolesá vojenského nákladného lietadla C47, ktoré bolo pre túto príležitosť zariadené ako lietajúce veliteľské stanovisko. Na palube boli traja vysokí dôstojníci francúzskej armády. Prvým bol generál Gilles, veliteľ výsadkových vojsk, druhým generál Dechaux, veliaci taktickej vzdušnej podpore a tretím bol generál Bodet, asistujúci genrálovi Navarrovi v niektorých plánovacích otázkach. Ich úlohou bolo letieť ponad oblasť Dien Bien Phu a na základe poveternostných podmienok rozhodnúť, či sa operácia Castor uskutoční alebo posunie na iný vhodný termín ...
🪖︎ Aranai 🕔︎ 25.01.2005 👁︎ 36623

Frederick C. Blesse

Celý čas sa na škole tešíte na túto chvíľu, ale keď vám nechajú celé lietadlo bez inštruktora, ruky sa poriadne potia. Varovali ma pred dierou na konci pristávacej dráhe a tak som si pri vzlete opakoval nezabudni na tú kaluž. Po pár okruhoch som zvolil nácvik pristátia. Pristátie bolo krásne mäkučké a ja v tej radosti aký som len dobrý, som na kaluž úplne zabudol. Samozrejme že som v nej zaparkoval. Ešte 6 týždňov si zo mňa všetci uťahovali, že som kalužový Blesse.
🪖︎ stevosk 🕔︎ 02.12.2007 👁︎ 22449

Válka v Indočíně - Vietnam 1945-1972

Krátce po ukončení Druhé světové války byla politická situace v celém Tichomoří značně nestabilní. Po odsunu japonských okupantů začala snaha koloniálních velmocí o navrácení původních území, které bezostyšně ovládala v době předválečné. Avšak dlouhá a krvavá válka udělala své hrdiny, kteří se již nebyli ochotni podřizovat světovým velmocím a postavili se tak do čela odbojových organizací a sjednotili lid pro společný zájem. Velká Británie si uvědomila vážnost situace a na narůstající odpor proti své vládě reagovala souhlasem s osamostatněním své indické kolonie. Tato zpráva se pak převalila celou východní polokoulí jako symbol samostatnosti a svrchovanosti a podpořila tak ostatní bojovníky za nezávislost.
🪖︎ Tomáš Bártík 🕔︎ 01.01.2002 👁︎ 65926

Spáry amerického orla VII

Pokud se dá uvažovat o nějakém konkrétním datu, v němž se USA staly první supervelmocí moderního světa a získaly nad ním strategickou kontrolu, tak je to 8. prosinec 1991, kdy formálně zanikl SSSR - globální protivník, s nímž po dobu více než 40 let udržovaly mocenskou rovnováhu ...
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 21461

Spáry amerického orla VI

Dokud 2. světová válka neskončila, prezident Roosevelt se úzkostlivě vyhýbal jakýmkoli jednáním o poválečných hranicích či státních zřízeních. V prosinci 1941, kdy byl zle tísněn, Stalin jednat chtěl a připustil by i vrácení východního Polska a vyklizení pobaltských zemí, avšak s postupem Rudé armády na západ se jeho ochota vytratila až k nule.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 23521

Spáry amerického orla V

Příměří v listopadu 1918 postavilo USA do role, s níž neměly žádnou zkušenost. Ze dne na den se staly vůdčí světovou velmocí a prezident Wilson si svými 14 body přisvojil hlavní slovo při uspořádání poválečné Evropy...
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 26446

Spáry amerického orla IV

Na přelomu 19. a 20. století připomínaly USA ospale spokojeného hroznýše, který tráví kořist. Úspěch US Navy ve španělsko-americké válce otevřel měšce Kongresu a T. Roosevelt neměl problémy získávat prostředky na stavbu nových těžkých jednotek loďstva. Najednou jako by všichni chápali význam oceánské floty ve smyslu Mahanovy doktríny - bylo evidentní, že nové americké zámořské ekonomické zájmy dané kontrolou Filipín, Kuby a Portorika britské loďstvo krýt nehodlá, přestože de facto stále zajišťovalo bezpečnost USA.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 27255

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více