Přehled (49 článků)

Období studené války (1945-1989) : Válka ve Vietnamu [1945-1975]

Spáry amerického orla III

Koncem 19. století se USA ocitly ve výjimečném postavení. Země neměla žádného vnějšího nepřítele, po porážce Mexika ji ostatní americké státy uznaly za hegemona, a dlouhé mořské hranice chránilo britské námořnictvo. Vzhledem k nerostnému bohatství, přičemž na seznamu nechyběla ani ropa (pole v Kalifornii a Texasu), neměla americká vláda žádné ambice získat kontrolu nad cizími zdroji. To vedlo k tomu, že neexistovala žádná strategie, žádná koncepce obrany, žádné plány proti potencionálním protivníkům, tedy všechno to, co bylo v Evropě naprostou samozřejmostí...
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 25785

Spáry amerického orla II

Domobranecký systém armády, jemuž po svém vzniku daly USA přednost, neumožňoval vytvořit jednotnou týlovou službu. Když v roce 1818 vypukla válka se Seminoly na Floridě, musely být ženijní jednotky odřazeny pro zásobování polních jednotek, neboť civilní dodavatelé neplnili smlouvy. To vedlo ministra války Calhouna k tlaku na Kongres, aby uvolnil prostředky na intendantní správu...
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 25272

Spáry amerického orla I

Ze všech ozbrojených sil Západu má armáda USA nejkratší a jak si dovoluji předeslat nejpodivnější dějiny. Obvykle vstupuje ozbrojená moc do dějin bitvou a ta podivnost americké armády začíná již tou skutečností, že v bitvě, která se klade za počátek severoamerického vojenství, tato armáda vůbec nebojovala, neboť ještě neexistovala.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 32730

Henry Alfred Kissinger

Stručný životopis jednoho z nejvýznamnějších tvůrců americké zahraniční politiky moderní doby a jeho vztah k jadernému zbrojení.
🪖︎ nuclearfiles.org 🕔︎ 19.05.2003 👁︎ 20700

Príčiny neúspechu budovania štátu v Južnom Vietname

Budovanie štátu je komplexný proces, ktorý zahŕňa rôznorodé oblasti. Niektorí odborníci stotožňujú budovanie štátu s postkonfliktnou rekonštrukciou, niektorí ho považujú za súčasť postkonfliktnej rekonštrukcie. Vzhľadom k tomu, že budovaniu štátu v JV predchádzal ukončený konflikt, respektíve Indočínska vojna sa budovanie štátu v tejto práci chápe ako postkonfliktná rekonštrukcia, ktorá sa skladá zo štyroch hlavných pilierov. K týmto hlavným pilierom patrí zaistenie bezpečnosti, ekonomický a sociálny program, vytvorenie právneho systému a vytvorenie systému vládnutia.
🪖︎ Bc. Zuzana Košťálová 🕔︎ 15.12.2010 👁︎ 10402

Dogfights - Letecké souboje

Letecké souboje vždy přitahovaly pozornost. Od dob první světové války byly jejich účastníci považováni za hrdiny, psali se o nic příběhy a stávali se idoly celých generací. Realita leteckých bojů je však mnohem prozaičtější. Ať byla motivace pilotů k boji jakákoli na jedné straně stál vždy vítěz a na druhé poražený ve zmrzačeném nebo hořícím letounu padajícím k zemi. Tento seriál se zabývá souboji od jejich začátku po moderní dobu, kdy obloze neochvějně vládnou proudové motory.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 04.04.2009 👁︎ 73969

Základna Khe Sanh - 1968

Po porážkách uštědřeným komunistům spojeneckými vojsky v roce 1967 se Spojencům naskytla jedinečná, a už nikdy neopakovatelná, příležitost k totálnímu rozdrcení komunistických sil v Indočíně. Nebo alespoň k jejich dlouhodobé paralyzaci. Vše nakonec dopadlo zcela jinak. Značná část amerického velení podlehla mylnému dojmu, že nepřítel je na ústupu, neboť v polovině ledna 1967 se situace skutečně jevila tak, že nepřítel je na pokraji svých sil. Komunisté v tomto období vykazovali bojovou činnost pouze na severu I.CTZ (Corps Tactical Zone - Armádní taktická zóna). Tamní základnu námořní pěchoty Khe Sanh obklíčily 21.ledna dvě divize NVA a základna musela být zásobována letecky.
🪖︎ Luboš Pavel 🕔︎ 20.08.2003 👁︎ 33516

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více