Přehled článků autora

Ota Ulč

Ota Ulč

Počet článků: 37 Počet shlédnutí: 575.659
Úplný profil autora: Ota Ulč

BLÍZKÝ VÝCHOD: Nesourodé vyhlídky v biblické zemi

Izrael, pokládán za nelegitimního vetřelce v oné převážně islámské končině, si musel zvykat na neutuchající nepříjemnosti: bomby, rakety, všelijaké přepady, pronikání explozivně si počínající sebevrahů a sebevražedkyň. Vedlo to k úbytku zahraničních turistů, odlivu investic, ekonomie začala trpět, sama existence státu ohrožena...

🕔︎ 02.06.2009 👁︎ 11.262

Co pudí špiony

Americký knižní trh nám nabízí plejádu zajímavostí tohoto žánru - almanachy, analýzy, memoáry, ságy hrdinů a padouchů. „Encyklopedie špionáže“ (Spy Book: The Encyclopedia of Espionage, Random House) obsahuje přes 2.000 případů z doby dávné i nejsoučasnější. Daniel Defoe, autor Robinsona Crusoe, byl špion. Takto se za druhé světové války v Paříži angažovala slavná černošská kumštýřka Josefina Bakerová. Julius a Ethel Rosenbergovi jakož i Alger Hiss, považovaný patriot Rooseveltova vládnoucího týmu, pilně pracovali pro Sověty.

🕔︎ 21.07.2009 👁︎ 18.844

Gurkhové - Unikátní žoldnéři

Tito legendární bojovníci, podsadití svalíci vesměs hinduistického náboženského vyznání, tibetsko-mongolské etnikum, pocházejí z oblasti Gorkha, vysoce jsou oceňováni pro kvality, ne vždy a všude jinde převládající - odvahu, věrnost, houževnatost, přizpůsobilost (resilience), pořádkumilovnost při službě nejenom v britské armádě...

🕔︎ 29.07.2010 👁︎ 31.086

Hledání umírněných mohamedánů

Naším nepřítelem není islám, ale fanatici, kteří si tuto veskrze mírumilovnou náboženskou víru přisvojují, usurpují, a že tedy je nutno podporovat síly odporující tak zkázonosným snahám. Po třeskutých událostech v Londýně, Madridu, na ostrově Bali (mnoho mrtvol), v Dánsku (několik karikatur), takové nám předkládané přesvědčení neutuchá. Přibývá knih, vědců, analytiků, teoretiků, prognostiků, receptů s optimistickou premisou, že zatímco problémem je radikální islám, řešením je islám umírněný. Kde ho ale hledat v monoteistickém dogmatu, že zdrojem vší pravdy je Alláh a jeho posel Mohamed a že je nutno všemi silami prosazovat cíl této jediné pravdy?

🕔︎ 22.01.2009 👁︎ 12.726

Hodně nesmyslá krveprolití

Je mnoho kandidátů s oprávněným nárokem na zlaté medaile tak trapného prvenství.  Liší se kriteria - závažnosti konfliktu, délka jeho trvání, počet účastníků, množství ztrát na majetku, zdraví, životech, setrvávající socioekonomický i psychologický dopad, a tak ještě dlouze dále...

🕔︎ 07.02.2013 👁︎ 16.982

Kyber válčení již ve dveřích

Čím víc moderní, tím zranitelnější jsme. Ušili jsme si na sebe pořádný bič. Nejen nepřátelsky naladěná cizí velmoc, ale i nedospělý spratek v domácím prostředí, motivovaný  třeba jen pubertálním bažením po dosažitelném aktu vandalství, může pořádně zasáhnout vlastní stát, atomovou elektrárnu. Výsledkem je též cosi, označované novotvarem cybervandalism.

🕔︎ 08.09.2011 👁︎ 13.785

Mezinárodní terorismus a všelijaké otázky

Desátého září 2001 téměř nikdo v Americe nevěděl něco kloudného o islámu.
Dvanáctého září 2001 už jakoby téměř každý věděl všechno. Právě absolvovaná katastrofa se stává rodičem instantních jistot, přesvědčení o vlastních pravdách.
Jenže otázky zůstávají – míří snad vývoj směrem ke globálnímu kalifátu, podle představ a ambicí nejkovanějších islamistů, nebo naopak stále přetrvává optimistická víra v ideál západní liberální demokracie?

🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 23.066

Mnohé okolnosti jak přijít k úhoně

Snad ve většině států světa podněcování k vraždě se nedovoluje, nedoporučuje, dokonce i bývá trestáno. Není tomu tak ale všude. Například v ultrapobožné Saúdské Arábii, šejk Saleh Luhajdan, ten úplně nejvýznamnější soudce (předseda Nejvyššího odvolacího soudu), vyjádřil v rozhlasovém projevu názor, že provozovatele údajně lascivních televizních pořadů během svatého měsíce ramadádu je žádoucno zabíjet. Posléze se poopravil zpřesněním, aby napřed došlo k soudu a teprve pak k jejich zabití.

🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 12.584

Návštěva ostrova bombardovaného jen obden

Ostrov Quemoy (občas označený jako Kinmen a ještě všelijak jinak)je historicky hodně unikátní místo: tam totiž Čankajšek zvítězil. V říjnu 1949 se tam vylodilo dvacet tisíc Maových vojáků a byli buď zabiti, nebo aspoň rozprášeni. Zde mínil Mao použít atomovou bombu a tuze se zlobil na Chruščova, že mu nepůjčil ani jednu k zahájení třetí světové války. Nevyslyšení komunisté se tehdy smířili s dělostřelbou. V roce 1954 začali s bombardováním a počínaje srpnem 1958 si za čtyřiačtyřicet dní z kanonů vystřelili půlmilionkrát.

🕔︎ 30.03.2009 👁︎ 13.379

Paměti přeběhlíků, generálova literární semínka

Nejeden zakalený budovatel zářných zítřků vědeckého komunismu časem přeběhl k nepřátelům na opačnou stranu třídně rozděleného světa. Někteří z nich, dokonce i z řad profesionálních estébáků, o svém přerodu zveřejnili své memoáry. Takovým byl i Šejna, rurální synek z nuzného prostředí, absolvent měšťanské školy, zemědělský pracovník, se správným třídním původem a konexemi brzo armádní plukovník, člen parlamentu, člen Ústředního výboru vládnoucí KSČ - a to vše docílil ve věku 27 let. Stal se dokonce reprezentantem ČSSR v nejvyšších kruzích států Varšavské smlouvy, obeznámen s tajnostmi, strategickými záměry kremelských vládců. A on pak upláchne na Západ, v doprovodu mladistvé dívčiny, prý snoubenky svého syna – tedy své předpokládané budoucí snachy, z níž však učinil svou milenku.

🕔︎ 22.01.2009 👁︎ 16.793

Pes přítelem nebo nepřítelem

Obdivuhodně věrní přátelé a nezřídka i spolubojovníci. Trošku jsem se do této tématiky zavrtal a přemnohé se na adrese www.uswardogs.org dozvěděl. Již v začátcích americké historie, v 18.století za revoluční iniciativy pionýrů zbavit se britského kolonálního jařma, velice využívali asistence čtvernohých spojenců, aby  vyčenichali a úspěšně se zakusovali do nemilovaných červenokabátníků a poté i v dalších válkách...

🕔︎ 07.02.2013 👁︎ 11.847

Piráti a jejich méně než optimistické vyhlídky

Ještě to není činnost zcela na vymření, piráti nebrázdí vody ve škunerech, kde by na stěžni  plápolal černý prapor s lebkou a zkříženými hnáty. Zmodernizovali se, jsou vybaveni automatickými zbraněmi, minomety i protipancéřovými kanony. Nezřídka mají lepší radary a vic koňských sil pod palubou než jejich případní pronásledovatelé...

🕔︎ 07.02.2013 👁︎ 12.502

Pirátství kvete

Takovým označením dost hýříme - z neurvalých řidičů učiníme piráty silnic, z Viktora Koženého piráta podvodníka, finančního velmistra. Neoprávněné kopírování knih, hudebních záznamů, filmů, imitace všemožného zboží s falešnou cedulkou světových domů módy, načež občas zhlédneme dokumentární záznam, jak buldozér drtí a pohřbívá horu blyštivých náramkových hodinek, podvodných rolexů.

Činnost případně výnosná, ale v podstatě nekrvavá. Podle klasické definice, pirátství je však pouze „násilný akt v mezinárodních vodách soukromým plavidlem proti jinému plavidlu za účelem lupu (animus furandi)“. Pirátství jako zcela první bylo prohlášeno za mezinárodní zločin (druhým pak bylo otrokářství), jeho provozovatelé se stali „vyvrheli, psanci lidstva“ a kterákoli země je mohla pravomocně soudit. I Mongolsko, Nepál, Česká republika, kterýkoliv suchozemský stát.

🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 20.820

Pirátství stále víc kvetoucí

Vracím se k tématu o činnosti, klasickou definicí vyjádřené jako „násilný akt v mezinárodních vodách soukromým plavidlem proti jinému plavidlu za účelem lupu (animus furandi)“. Pirátství jako zcela první bylo prohlášeno za mezinárodní zločin, jeho provozovatelé za „vyvrhele, psance lidstva“ a kterýkoliv stát by je mohl pravomocně odsoudit. Tedy i Česká republika, tolik suchozemská, ač na Labi, natož Nežárce nebudou řádit korsáři, individua s černým flastrem na vyloupnutém oku, belhat se s jednou dřevěnou nohou.

🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 16.634

Podivné okolnosti zrodu al-Kájdy

Al-Kájda, amorfní organizace či spíš jen útvar bez adresy, s údajně nejvyšším principálem Osamou bin Ladinem setrvávajícím kdesi v noře na afghánsko-pakistánském pomezí, svůj zkázonosný dopad již hodněkrát prokázala. Kdy a kde to vlastně začalo?

🕔︎ 11.03.2009 👁︎ 23.353

Populární novinka: děti válečníci

Rozrůstá se nám rejstřík surovostí, jak ničit, o život připravovat. Mezinárodní organizace odhadují, že v současné době počet takto si počínajících dětí dosáhl 300.000.

🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 11.928

Pštros náš vzor, aneb politika appeasementu je tu zpět

Snad každý s přístupem k internetu už víc než jednou se seznámil se záběry s britských ulic, s demonstrující muslimskou mládeží, s plakáty SMRT DEMOKRACII, ZABÍT KAŽDÉHO KDO URAZÍ ISLÁM, KALIFÁT V EVROPĚ ZVÍTĚZÍ – přemnoho takových, neméně hrozivých požadavků. Policie nečinně přihlíží zaručovat svobody projevu jejím zarputilým nepřátelům.

🕔︎ 24.03.2009 👁︎ 13.566

Různé druhy válčení

Krátké zamyšlení nad definicí různých druhů válčení. Jakousi pomůckou se snaží být mezinárodní právo s pravidly, v mnohém málo aktuálními. Rozlišuje civilians a combattants - příslušníky ozbrojených sil, mezi nimiž zvláštní kategorii tvoří non-combattants (lékaři. veterináři, polní kuráti)...

🕔︎ 07.02.2013 👁︎ 13.907

SÝRIE - Její současné porodní bolesti

Arabské země, mezi jejichž společným jmenovatelem je vesměs hanebný způsob vládnutí, tento rok započal ne-li jejich obrodným jarem, tak  aspoň probouzením, s pořádnými otřesy již na pěti adresách. První byl Tunis, jehož lakotný prezident byl svržen, s rodinou prchl ze země, do níž se oprávněně netroufá vracet. Z Egypta, země nejpočetnější, nejvýznamnější, neuprchl, ale moci tam pozbyl prezident Mubarak, nyní na nemocničním lůžku a potýkající se s obviněním  ze závažných zločinů. V Jemenu hněv lidu již nabyl třeskutou podobu a zraněný prezident odspěchal do lékařské péče v dosud relativně poklidném závětří saúdské monarchie. V Libyji kruťas Kaddáfí je ohrožen dost chaoticky si počínajícími povstalci, v jediném tomto druhu konfliktu, v němž se poněkud angažují některé NATO státy. A v Sýrii, dosud neukončený porod, ve stavu pořádné řezničiny, probíhá v režii prezidenta Bašara al-Assada, očního lékaře původním povoláním. Různé to tedy výviny, v porovnání s téměř totožným rozpadem režimů ve státech vědeckého socialismu v onom annus mirabilis 1989.

🕔︎ 08.09.2011 👁︎ 14.086

Terorismus - je ho kolik a co s ním

Není dne bez zpráv o metle mezinárodního terorismu, ale současně se už řadu let dočítáme, že pravděpodobnost být zasažen jakýmsi explozivním fanatikem je menší, než uklouznout doma ve vlastní vaně a pořádně se pohmoždit. Co si tedy počít, jak se orientovat v datech, podrobných statistikách organizací vládních i nevládních?

🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 17.204

USA: Přemýšlení o případných pohromách

I nejzarputilější kritici George W. Bushe mají potíže upřít mu zásluhu na skutečnosti, že po katastrofě 11. září 2001 se na americké půdě – na rozdíl od třeskutého stavu věcí v Londýně či Madridu - nic takového nestalo. Na tak kýženém výsledku se nepochybně zasloužila opatření, vehementně zatracovaná obhájci lidských práv za jakoukoliv destruktivní cenu. Díky zákonným opatřením – zejména onen Patriot Act, například umožňující snadnější odposlech našich nepřátel – tady islámští fundamentalisté prozatím příliš nepochodili.
Jenže nový prezident Barack Hussein Obama se nám během úspěšné volební kampaně několikrát zaručoval, že ony úspěšné novoty zlikviduje a tím že nejen vylepší reputaci Ameriky ve světě, ale i přispěje k její bezpečnosti....

🕔︎ 03.02.2009 👁︎ 12.716

Užitečné vlastnosti zdí

Zeď, plot, ohrada, brána, vrátka, vchod, kudy vejít nebo někomu  v takovém kroku zabránit. Dobré ploty přispívají dobrým sousedským vztahům nebo aspoň mohou zabraňovat, aby nedocházelo k jejich případně explozivnímu zhoršování.

🕔︎ 06.04.2010 👁︎ 13.871

Ve jménu Alláha, srpu a kladiva

Historie nám poskytuje přemíru příkladů podivných přemetů, zdánlivě či autenticky bizárních aliancí, náhlé sdílení postele ve vřelém objetí do včerejšího dne nesmiřitelných nepřátel.

🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 12.917

Velké výhody s nepříznivým dopadem

Takto vágní, nezřetelný titul je úvodem k tématu se značným zeměpisným rozprostřením - od arabských pouští, ropou nasáklých, po mrňavou republičku Nauru v Pacifiku, kdysi kolonii německou, poté ve správě australské, nyní těšící se jakési suverenní existenci: donedávna rekordně bohatý ostrůvek s nejvyšším per capita příjmem na světě, a to proto, že něj kálelo ptactvo.

🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 12.114

Vrah z povolání bez nároku na otazník

Takový je název filmu (délka téměř jedna a půl hodiny) o Karlu Vašovi, před několika málo týdny zemřelém monstru. Dožil se velebného věku 96 roků, v důkladném kontrastu s osudem přemnohých, jimž životy zkracoval - v roli udavače, vyšetřovatele, mučitele, prokurátora, soudce, de facto i kata, až do posledního dechu skálopevně přesvědčeného komunistického fanatika, bez pochyb o správnosti všeho svého počínání.

🕔︎ 12.02.2013 👁︎ 15.765

Vytváření pravidel pro bezpilotní letouny

Takový vynález je znám anglickým slovem DRONE - s dalšími, stejně legitimními významy: trubec, včelí sameček, med netvořící, parazit, který žije z práce jiných, též je to aeroplán bez pilota, z velké dálky dirigovaný potřebnými signály. Představa co nejpohodlnějšího bojování - daleko od nebezpečí, od krvavé vřavy, třeba někde na kanapi dotýkat se správných knoflíků, nedojde k vyvrknutí sebemenšího vlastního malíčku, zato však k důkladné spoušti v nepřátelských řadách. Kritici varují před potenciálem ještě větší dehumanizace, kdy bojovník, tuze vzdálen od místa způsobované zkázy, pozbývá zábran se na takovém počínání podílet

🕔︎ 19.12.2012 👁︎ 11.312

Zejména osud plavidla

Tím se rozumí aircraft career neboli „mateřská letadlová loď“ ENTERPRISE, což v českém nepoetickém překladu v nejlepším případě vyjde jako obyčejný PODNIK.

🕔︎ 07.02.2013 👁︎ 13.941

Žoldnéři, žoldáci, jejich všelijaká motivace

V angličině je jim přisouzeno málo chválihodné označení Mercenaries - tvorů, kteří za peníze se chopí zbraně a jdou zabíjet. Ovšem kdokoliv se ocitnuvší ve vojenské uniformě, ať jako dobrovolník či nijak nadšený odvedenec, dostává nějaké peníze, onen žold – však proto takové české slovo. Někdo tedy rukuje, poněvadž chce, někdo poněvadž musí...

🕔︎ 29.07.2010 👁︎ 29.451

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více