Pes přítelem nebo nepřítelem

Autor: Ota Ulč 🕔︎︎ 👁︎ 11.846

Máme na vybranou: dogy, dobrmany, rotweilery, zuřivě si počínající vlčáky nebo neagresivní bernardýny, dobrácká buldocká stvoření s churchillovskou vizáží s oprávněným nárokem na jméno Winston. Všemožný výběr - od pramálo inteligentních chrtů vzdor jejich elegantním postavám a matoucí aristokratické pověsti, až po kvičící navoněné mopslíky.

Jakožto neurotik, značně alergický na jakékoliv štěkání, před hlučnými zvířaty dávám přednost těm němým. Nezastírám svou zaujatost, ovlivněn kinematografií, filmy zabývajícími se druhou světovou válkou, s hafany, s chutí se zakusujícími do obětí v nacistických koncentrácích, a v této pekelné tradici pak pokračováno se záběry z nejednoho Stalinova gulagu. Pak jsme měli naše pohraniční strážce, ty nejprokádrovanější syny dělníků a družstevních rolníků, se samopalem v ruce a k zásahu připraveným psiskem na sňůře, dychtivé likvidovat opovážlivce snažící se uniknout z bolševické klece.

Reklama

Jenže život poskytoval příležitost vidět i jinou realitu: zvíře neútočící, nezakusující, ale ve věrné službě chudákům, které osud připravil o zrak. Veleužiteční, věrně sloužící, nezřídka s trpělivostí, věrností až neuvěřitelnou. Po dlouhé řadě let si dosud pamatuji na zprávu z dalekého Japonska o psu, který doprovázel svého pána k vlaku a pak po páté odpolední hodině očekával, až se domů z práce vrátí. Jenže jednoho dne již nepřišel, poněvadž umřel. A věrný pes denně se v touž hodinu vracel, snad deset roků tak činil, stále s nadějí, až pak i on zesnul.

Obdivuhodně věrní přátelé a nezřídka i spolubojovníci. Trošku jsem se do této tématiky zavrtal a přemnohé se na adrese www.uswardogs.org dozvěděl. Již v začátcích americké historie, v 18.století za revoluční iniciativy pionýrů zbavit se britského kolonálního jařma, velice využívali asistence čtvernohých spojenců, aby vyčenichali a úspěšně se zakusovali do nemilovaných červenokabátníků.

Sloužili v první a druhé světové válce a ve všech těch dalších. Dočítám se o The United States War Dog Association, pokračovatelce bývalé Military Canine Handlers, o slavnostním odhalení (8. května 2004) ne jednoho, ale dvou památníků - jednak March Airforce Base v Kalifornii, jednak Infantry School, Fort Benning, stát Georgia, v bronzu provedené sousoší psa a vojáka v uniformě z doby vietnamské války. Deset tisíc takových bojovníků tam bylo nasazeno - a jejich zásluhou víc než deset tisíc lidských životů bylo zachráněno: dovedli vyčenichat důmyslně kamuflované pasti se smrtelně ostrými bambusovými hroty, zaminované tunely, skladiště zbraní, varovat před léčkou, důmyslnými přepady, nezřídka odtáhli zraněného vojáka do bezpečí. Při onom slavnostním ceremoniálu 8. 5. 2004 se četla jména víc než 400 tehdy zahynuvších psů - KIA - killed in action, oni America's forgotten heroes. Každé jméno doprovázel zvuk lodního zvonu.

–––

Od té doby pokračují další jakkoliv nevyhlášené války - ta v Iráku oficiálně jíž skončila, ta afghánská, nyní již desetiletá, stále pokračuje. Naprostou většinu smrtelných zranění způsobí tzv. IED - Improvised Explosive Device, po domácku vyrobené výbušné substance, zejména calcium ammonium nitrate, zahrabané pod vozovkou, pod vojáky užívanou pěšinou. Tyto tzv. homemade explosives (HME), jichž odhadovaných 80 procent jsou schopni i hodně hluboko pod povrchem vyčenichat. Již se jejich zásluhou podařilo včas zneškodnit víc než 200 bomb, než mohlo dojít k jejich explozi.

V současné době (konec 2012), v Afghánistánu je 90 000 příslušníků amerických ozbrojených složek. Jejich naprostá většina by měla odejít v roce 2014.

Od začátku konfliktu v Afghánistánu ony IED prozatím způsobily ztrátu 1 266 životů a ovšem značně početnějších zranění, amputací, zmrzačení. (IED ztráty : 368 v 2010, 252 v 2011).

Pes a jeho lidský "handler" jsou ve stálém kontaktu - ať už na bezpečnostní hlídce nebo v jiných situacích. Tato zkušenost se vzájemným spoléháním na vlastní život vytváří až intenzivní emocionální porozumění. Pes se stává psychologickým útočištěm, terapeutickým nástrojem. Zaznamenány jsou případy, že příslušník elitní námořní pěchoty neváhal vletět do hořícího domu, aby zachránil svého psa a při pokusu sám zahynul.

Reklama

Odborníci se vesměs shodují na názoru, že přílišná emocionální vazba je ke škodě efektivnosti zamýšlených zásahů. Před příliš oddaným, loajálním psem lépe dát přednost spíš odtažitému robotu, který metodicky se soustředí na pátrání po oněch HME - všelijaké nebezpečné substance, explozivní hnojiva. Na ministersvu národní obrany, oddělení s písmeny JIEDDO (Joint Improvised Explosive Device Defeat Organization), mluvčí jménem Rod Korba (The Washington Times, 11. 6. 2012) zdůrazňuje účinnost oné psočlověčí spolupráce, jakož o využití novinek v podobě všelijakých sensorů, detektorů, aerostatických balonů, minirobotů s jmény jako Devil Pup - „Ďábelské štěně“.

Lampasácké byrokratické mozky zase jednou prokázaly své autentické kvality odepsáním těchto čtvernohých hrdinů jako surplus armament - „přebytečná výzbroj“, jíž se lze případně zbavit, utratit ji, takto ohleduplně vyjádřeno.

Leckdo se popuzeně ozval. Snad již došlo k přijetí nového zákona Canine Members of the Armed Forces Act, v němž by došlo k zániku dosavadního označení těchto údajně nejlepších přátel člověka jako pouhé equipment - „vybavení.

Taková je každoroční tradice posílat do dálav americkým vojskům vánoční dárečky. Právě se dočítám, že zásluhou iniciátorů s jmény jako Danni Svoboda - Klasek, mezi příjemci mají být i tito nedocenění zachraňující bojovníci.

Zdroj:
http://www.otaulc.com/

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více