Přehled (75 článků)

Články : Období druhé světové války (1938-1945)

František Hanovec

Jeden z mála úspěšných slovenských pilotů v bojích s Maďarskem na jaře 1939, pozdější slovenské stíhací eso. Patřil k nejzkušenějším slovenským stíhačům a prošel všemi konflikty samostatného slovenského letectva.
🪖︎ Karl Schlange 🕔︎ 28.10.2006 👁︎ 45556

Polské jednotky se svastikou ve znaku

Svastika je jeden z nejstarších symbolů lidstva, druhá světová válka ji však zafixovala v obecném povědomí jako znamení nacizmu. Svastiku však užívaly vojenské jednotky obou stran druhé světové války. Právě první německá oběť, Polsko, užívalo symbol svastiky v odznacích pluků podhalanských střelců a dalších horských jednotek.
🪖︎ Zbigniew Mikesz 🕔︎ 18.02.2009 👁︎ 49863

Holasicko

Holasicko, určitě mnozí z Vás se budou divit, kde toto území hledat? Jedná se území na severovýchodě České republiky v okolí města Opavy (Opavsko, Krnovsko a Hlučínsko) a přilehlé území na severu, dnes ležící v Polsku.
🪖︎ ing. Vilém Vácha 🕔︎ 13.06.2004 👁︎ 26984

Neutrální nebe Švýcarska za II. sv. války

Průlety strojů bojujících stran nad švýcarským územím začaly záhy po vypuknutí války. Vesměs šlo o letouny, jejichž osádky zabloudily, či si letem nad neutrálním územím zkracovaly cestu, švýcarští stíhači ale bránili neutralitu své země velmi tvrdě ...
🪖︎ Karl Schlange 🕔︎ 14.06.2005 👁︎ 50306

Znáte rozdíl mezi komandos, rangers a zelenými barety?

Zemí, kde se první moderní speciální jednotky zrodily, byla Velká Británie. (Zdůrazňuji slovo „moderní“!) Roku 1940 bylo ustaveno deset zvláštních jednotek pro norské tažení s posláním znemožnit Němcům, aby si v Norsku vybudovali ponorkové základny. Tak vznikli pověstní komandos. Název převzali Britové z portugalštiny prostřednictvím Búrů, kteří jej za búrské války v Jižní Africe použili pro název svých milic...
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 16.08.2002 👁︎ 64275

Stručná historie 1. horské divize

Divize, jenž byla vzorem pro všechny následné horské divize německé armády, včetně SS, byla založena 9. dubna 1938 v Garmisch-Partenkirchenu.
🪖︎ Robert Fox 🕔︎ 16.03.2009 👁︎ 12620

Půl tisíciletí evropských výbojů

Na anketní otázku, co se stalo v roce 1492, by určitě většina tázaných odpověděla správně, že tehdy Kolumbus doplul do Nového světa. Mnozí by také věděli, že roku 1498 objevil Vasco da Gama námořní cestu do Indie, ale pravděpodobně nikdo by si nevzpomněl, k čemu došlo v roce 1502. Neboť tato událost se ve školních dějepisech příliš nezmiňuje, anebo splývá s těmi předchozími, přestože měla pro praktické konání mnohonásobně větší dosah než ty dvě předchozí - a je stále přítomná i v současnosti.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 22168

Finská obrněná technika 1917 - 1945

Je až podivuhodné, co má naše malá země společného s Finskem. Obě země vznikly jako důsledek čtyřletého krvavého konfliktu, který navždy změnil zavedené pořádky v Evropě a díky němuž došlo k rozpadu několika monarchií. Obě země pak po poválečné konsolidaci přežívaly krátké období klidu mezi válkami, ovšem přímo i nepřímo ohrožovány silnějšími či ambicióznějšími sousedy.
🪖︎ Pikulintu 🕔︎ 01.01.2002 👁︎ 60287

Republika československá a jeji branná moc v roce 1938

Republika československá měla charakter parlamentní demokracie s presidentem jako hlavou státu, přísně oddělenou mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní. Její státní forma byla dána ústavou z roku 1920, základní záležitosti ve vojenské oblasti kodifikoval branný zákon z roku 1920 a jeho novely.
🪖︎ Jiří Fidler 🕔︎ 24.09.2018 👁︎ 15516

Československé letectvo v sudetské krizi - obecná úvaha

Letectvo tvořilo jednu ze šesti hlavních zbraní československé branné moci, přičemž za téměř 20 let své existence si vytvořilo vcelku výlučné postavení, rozeznatelné na první pohled barvou vojenských stejnokrojů, odlišnou pobočnou zbraní a honosnými odbornostními odznaky. Specifické postavení zbraně bylo dáno také zvláštním způsobem řízení, kdy pro ně byl v mírovém období vyčleněn celý odbor ministerstva národní obrany. Od roku 1934 přešlo letectvo na trojstupňový systém velení na úrovni ministerský odbor – zemské velitelství – vojskové těleso, v roce 1936 bylo do této struktury začleněno také dělostřelectvo obrany proti letadlům.
🪖︎ Jiří Fidler 🕔︎ 24.09.2018 👁︎ 20199

Jan Karski – muž, který se pokusil zastavit Holocaust

Snaha polského odbojáře Jana Karského zastavit holocaust byla zapomenuta až do roku 1978, kdy byla při natáčení filmu Shoah Karskeho dějiná role ze světové války znovu objevena. Tento text je stručným připomenutím statečných činů tohoto odvážného muže.
🪖︎ Karl Schlange 🕔︎ 13.02.2009 👁︎ 27025

Spolupráca NKVD a GESTAPO - mýtus alebo skutočnosť?

Informácie o spolupráci represívnych štruktúr komunistického a nacistického režimu sa v posledných rokoch stále častejšie objavujú nielen v bezhraničných priestoroch internetu, ale prenikli už aj do periodickej tlače a náučno-populárnych kníh. Taktiež sa objavili v zahraničných dokumentárnych filmoch a televíznych reláciách.  Aby bolo možné zodpovedať otázku, či sa jedná o nepravdivé výmysly, alebo o dlho utajovanú realitu, je potrebné zoznámiť sa prvotnými zdrojmi týchto informácií. Len na základe ich preskúmanie môžeme zistiť pravdu o spolupráci stalinských a hitlerovských bezpečnostných zložiek.
🪖︎ Viktor 🕔︎ 04.09.2009 👁︎ 37553

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více