Přehled (74 článků)

Články : Období druhé světové války (1938-1945)

General-major Jakov Andrejevič Iščenko

Životné osudy generálmajora Červenej armády, ktorý len o vlások unikol čistkám v tridsiatych rokoch minulého storočia, ktoré stáli iných jeho spolubojovníkov život. Paradoxom v jeho vojenskej kariére je fakt, že v občianskej vojne bojoval proti poľským vojskám, a v roku 1944 bol zaradený ako skúsený zásobovací dôstojník do poľskej armády formovanej v Sovietskom zväze.
🪖︎ Marek Čech 🕔︎ 03.01.2024 👁︎ 1467

Operace Hailstone

Neutralizace japonské letecké a námořní základny Truk ve dnech 17. - 18. 2. 1944.
Námořní a letecká základna Truk byla nejdůležitější japonskou baštou ve středním Tichomoří, nacházela se na stejnojmenném atolu v souostroví Karolíny. V mnoha ohledech to byla skoro ideální základna pro japonské válečné a obchodní loďstvo, ale také pro japonské letectvo.
🪖︎ Hansel Richard 🕔︎ 04.03.2009 👁︎ 37667

Akce Kutschera

Varšava, Ujazdovské aleje 1. února 1944 devět hodin a patnáct minut, doznívá střelba, ve vzduchu ještě visí kouř zvířený granáty. Na zabláceném asfaltu tuhne krev generálmajora policie SS-Brigadeführera Franze Kutschery - obávaného a nenáviděného kata Varšavy...
🪖︎ Zbigniew Mikesz 🕔︎ 27.11.2008 👁︎ 59391

Fall Weiss na Těšínsku

Nevelká, ale průmyslově významná část Československa od Bohumína po Jablunkov na levém břehu řeky Olzy, kterou v říjnu 1938 obsadilo Polsko a stala se jeho součástí, nebyla 1. září 1939 svědkem urputných bojů. I přes její hospodářský význam ji Poláci nehodlali úporně bránit, ale přípravy na druhou světovou válku a průběh jejího prvního dne byly zaznamenány v obecních kronikách, polské historiografii, jak rovněž v německých válečných dokumentech.
🪖︎ stary 🕔︎ 22.07.2019 👁︎ 27436

Balkánská letecká záchranná služba

Operace Halyard byla spojenecká letecká operace za liniemi Osy během druhé světové války. V červenci 1944 vypracoval Úřad strategických služeb (OSS) plány na vyslání týmu k četnickým jednotkám vedeným generálem Dražou Mihailovićem na Němci okupované území Vojenského velitelství v Srbsku za účelem evakuace spojeneckých letců sestřelených nad touto oblastí.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 19.02.2023 👁︎ 6004

Obsazení mostu u Remagenu 1945

Bitva u Remagenu byla osmnáctidenní bitva během spojenecké invaze do Německa za druhé světové války od 7. do 25. března 1945, kdy americké jednotky nečekaně dobyly Ludendorffův most přes Rýn v neporušeném stavu. Podařilo se jim jej udržet proti německému odporu a vybudovat další dočasné přechody. Přítomnost předmostí na Rýnu posunula o tři týdny plánovaný přechod západních spojenců přes Rýn do německého vnitrozemí.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 15.02.2023 👁︎ 7098

Charles Hazlitt Upham

Novozélandský voják, který byl během druhé světové války dvakrát vyznamenán Viktoriiným křížem - za statečnost na Krétě v květnu 1941 a v Egyptě v červenci 1942. Byl posledním z pouhých tří lidí, kteří obdrželi VC dvakrát, jediným, kdo obdržel dva VC během druhé světové války. Díky tomu je Upham často označován za nejvýše vyznamenaného vojáka Commonwealthu v této válce.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 07.10.2022 👁︎ 5898

Těžký stíhač IL-2I

Opancéřovaný stíhací letoun, pouze prototyp. Jeho koncepce vycházela z několika leteckých soubojů mezi Il-2 a bombardéry Luftwaffe. Letoun se ukázal být jako neperspektivní, protože ve vzduchu by dokázal dostihnout pouze staré bombardéry německého letectva.
🪖︎ Ivo Valuch 🕔︎ 07.10.2022 👁︎ 6731

333. (norská) peruť RAF

333. (norská) peruť byla námořní hlídková peruť a peruť pro zvláštní úkoly, která na konci války působila v rámci úderného křídla Banff. Peruť byla zformována z 1477. letky, formace již obsazené Nory, dne 10. května 1943. Od počátku operovala se směsicí letounů Mosquito a Catalina. Mosquita byla používána k průzkumným letům podél norského pobřeží, zatímco Cataliny létaly na hlídky u severního pobřeží Skotska. Druhou úlohou perutě bylo dopravovat agenty a zásoby pro norský odboj. 
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 26.09.2022 👁︎ 4914

Se šavlemi proti tankům – nesmyslný mýtus polského září 1939

Legenda o útocích polského jezdectva se šavlemi a pikami na německé tanky je snad nejznámějším mýtem zářijové kampaně roku 1939. Domnívám se, že nelze jednoznačně určit, kde a kdy přesně vznikl tento mýtus, který je nicméně stále živý jak v Polsku, tak za jeho hranicemi. Mýtus vznikal během celé polské kampaně a následující léta po ní.

Fakt, že takový útok by byl jasnou sebevraždou a žádný velitel se zdravým rozumem by tak hloupý rozkaz nevydal, v ničem nezmenšuje popularitu těchto historek, s podivem opakovaných i známými autory.

Dokazuje to, že je hodně těžké odstranit jakýkoliv stereotyp, byť zcela absurdní, když je tak hluboce zakořeněn.

🪖︎ Zbigniew Mikesz 🕔︎ 03.08.2009 👁︎ 89036

Sviták, Otakar (generál technické zbrojní služby letectva in memoriam)

Je ráno 26. srpna 1942 a v jednom z hukvaldských domů bijí osudných 100 úderů staré pendlovky. V hlavním městě Říše byl totiž sťat další z řady československých hrdinů, kteří se statečně postavili nacistickému režimu. Byla to další z mnoha obětí nacistického teroru známého jako heydrichiáda.
🪖︎ Jakub Sochor 🕔︎ 17.11.2012 👁︎ 16820

Coastwatchers

Ve věku, kdy neexistovaly sofistikované satelity a radary, byl jednou z nejpodstatnějších věcí systém včasného varování. V jihovýchodním Tichomoří vykonávaly tuto roli skupiny dobrovolníků známé jako Coastwatchers – „Pobřežní hlídky“.
🪖︎ Hadrian 🕔︎ 14.06.2005 👁︎ 18302

Přepadení Pearl Harboru

Útok na Pearl Harbor byl překvapivý úder japonského císařského námořnictva proti námořní základně Spojených států amerických v Pearl Harboru na Havajských ostrovech v neděli ráno 7. prosince 1941 (8. prosince v Japonsku). Šest letadlových lodí viceadmirála Čúiči Naguma vyslalo dvě útočné vlny, čítající celkem 353 letadel, proti základně amerického Tichomořského loďstva v Pearl Harboru na Oahu.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 11.04.2009 👁︎ 80861

Vybrané aspekty druhé světové války na Těšínsku – drama tří národů

Bakalářská práce se zabývá problematikou průběhu druhé světové války na území regionu Těšínského Slezska, zvláště pak v jeho české části. Autor se zabývá zejména těmi otázkami, které nejsou v kontextu hlavních proudů české historiografie příliš rozváděny, případně které vykazují unikátní regionální specifika. Jedná se zejména o popis charakteru nacistické okupace a národnostní perzekuce v regionu, seznámení s problematikou místního odbojového hnutí, a napjatou mezinárodní situací po skončení druhé světové války.
🪖︎ Jakub Podžorný 🕔︎ 29.03.2020 👁︎ 10603

Estonsko 1939 – 1941

Na konci třicátých let se postavení pobaltských států zhoršilo. Anšlus Rakouska, mnichovská konference ve znamení „o nás bez nás“, kapitulantství Francie a Velké Británie a okupace zbytku Československa rýsovaly kontury budoucího vývoje, který byl pro malé státy jednoznačně nepříznivý, byť Hitler po Mnichovu oficiálně demonstroval světu nezájem na dalších teritoriálních požadavcích.
🪖︎ gruppe.drei 🕔︎ 06.11.2007 👁︎ 43945

Souboj Titánů

Výročí vypuknutí sovětsko-německé války dává možnost připomenout některé okamžiky a nejasnosti příprav a zahájení bojových akcí. V tomto případě se pokusíme zobecnit určitá data, týkající se tankových svazků a jejich výzbroje na obou bojujících stranách. I když toto téma je v ruské literatuře posledních 15 let velmi podrobně zkoumáno, u nás na tomto poli zůstávají zachovány velmi zastaralé informace, v lepším případě z počátku devadesátých let, v horším případě ještě ideologické floskule sovětské propagandy.
🪖︎ Jiří Fidler 🕔︎ 14.06.2007 👁︎ 67645

Katyňský masakr

O katyňském zločinu, jedné z nejhrůznějších masových vražd, které kdy byly spáchány na válečných zajatcích, se dlouhá léta mlčelo nejen v Polsku, kterého se celý případ tak tragický dotýkal, ale i ve světě, kde byla fakta překrucována dle vlastních mocensko-politických zájmu. Až do roku 1990 se sovětské, potažmo ruské vedení, zbaběle vyhýbalo přiznání k této masové vraždě… teprve 47 let po tomto zločinu se Sovětský svaz přiznal, že tyto vraždy spáchala jeho tajná služba NKVD, ale dodnes Rusko vrahy nepotrestalo a omluvy se nikdy nedočkal ani polský stát ani pozůstalí po obětech.
🪖︎ Zbigniew Mikesz 🕔︎ 19.09.2008 👁︎ 39609

František Hanovec

Jeden z mála úspěšných slovenských pilotů v bojích s Maďarskem na jaře 1939, pozdější slovenské stíhací eso. Patřil k nejzkušenějším slovenským stíhačům a prošel všemi konflikty samostatného slovenského letectva.
🪖︎ Karl Schlange 🕔︎ 28.10.2006 👁︎ 45336

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více