Přehled (39 článků)

Období studené války (1945-1989) : Válka v Koreji [1950-1953]

Sovětští dobrovolníci v korejské válce

Prvního listopadu 1950 bylo k hlídkování nad řekou Jalu určeno šest sovětských stíhačů: mjr. Strojkov, npor. Guts, Kaznačev a por. Monachov, Čiz a Sanin. MiG-15 posledně jmenovaného se nepodařilo nastartovat, a tak na oblohu vyrazila zbývající pětice vedená veteránem 2. světové války Strojkovem, jenž měl na kontě 16 samostatných sestřelů. Ve 14.15 vedoucí druhé dvojice npor. Guts spatřil trojici stíhaček Mustang a Sověti bez otálení zaútočili. Při střemhlavém letu nabrali příliš vysokou rychlost, takže nezbylo mnoho času na zamíření a střelbu. Američané se dávce vypálené por. Čizem snadno vyhnuli a přízemním letem unikli zpět na jih. Nicméně por. Čiz nárokoval první sestřel.
🪖︎ PhDr. Jan Michl, PhD. 🕔︎ 19.11.2011 👁︎ 34831

Korejské dějiny shrnuté do jediného výstřelu

Před 30 lety, 26. října 1979, byl zastřelen generál Park Chung Hee – president Korejské republiky. Podle mého názoru, jeho život i okolnosti atentátu velmi dobře ilustrují složité dějiny Korejského poloostrova.
🪖︎ Viktor Hollmann 🕔︎ 08.12.2009 👁︎ 19979

Douglas MacArthur

Když se řekne Douglas MacArthur, je jen málo těch, kteří by si toto jméno nedokázali alespoň rámcově zařadit. Jeden z mála pětihvězdičkových generálů USA, velitel amerických jednotek v druhé světové válce i v korejské válce, muž v černých brýlích a s dýmkou, podle mnohých i velký egoista, to vše byl Douglas MacArthur.
🪖︎ Radek Havelka 🕔︎ 23.02.2009 👁︎ 14330

Válka v Koreji 1950-1953

Vojenský konflikt, který probíhal v Koreji v letech 1950–53 byl prvním velkým střetnutím mezi totalitním a demokratickým režimem po 2. světové válce. Od roku 1945 sice probíhala (či spíše pokračovala) válka v Indočíně, ovšem zde bojovalo místní obyvatelstvo, byť pod komunistickým vedením, proti francouzským kolonialistům drancujícím zemi.
🪖︎ Evžen Petřík 🕔︎ 15.02.2003 👁︎ 24076

F3D-2N versus MiG-15 - Kontroverzní sestřel

Ve většině západních publikací se uvádí, že k prvnímu nočnímu souboji a sestřelu proudových stíhaček došlo během bojů v Koreji, konkrétně 3. listopadu 1952. Druhá strana naproti tomu sestřel jednoznačně popírá. Porovnáním dostupných údajů vyjde najevo řada nejasností, která z této události činí poměrně kontroverzní záležitost.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 11.03.2005 👁︎ 81931

Válka v Koreji 1950-1953

Vojenský konflikt, který probíhal v Koreji v letech 1950–53 byl prvním velkým střetnutím mezi totalitním a demokratickým režimem po 2. světové válce. Od roku 1945 sice probíhala (či spíše pokračovala) válka v Indočíně, ovšem zde bojovalo místní obyvatelstvo, byť pod komunistickým vedením, proti francouzským kolonialistům drancujícím zemi.
🪖︎ Evžen Petřík 🕔︎ 15.02.2003 👁︎ 56720

KLDR a důsledky rozdělení Korejského poloostrova 4.

Ekonomické důsledky rozdělení Korejského poloostrova pro obě země od konce 20. století až do současnosti s důrazem na KLDR

Hlavní událostí, která měla dopad pro obě části Korejského poloostrova, byl nepochybně konec studené války a rozpad Sovětského svazu. Tato událost byla společně s politickoekonomickými základy, které se vytvořily od vzniku obou států, příčinou změn, které následovaly v průběhu dalších dvou desetiletí. Další rychlá vlna industrializace a modernizace měly v obou zemích odlišné důsledky. V Severní Koreji se dotvořil moderní totalitarismus a nedošlo ke zhroucení režimu, který vydržel i největší hospodářské krize. Naproti tomu Jižní Korea odstartovala prudký vzestup a rozvoj ve všech oblastech politického, společenského a ekonomického života a stává se jednou ze světových hospodářských velmocí.

🪖︎ Bc. Martin Konečný 🕔︎ 01.12.2011 👁︎ 18872

KLDR a důsledky rozdělení Korejského poloostrova 3.

Sociální důsledky rozdělení Korejského poloostrova pro obě země v současnosti, s důrazem na KLDR

Svoboda obyvatel, dodržování základních lidských práv, možnost vzdělání a přístup ke zdravotní péči mají velký význam pro lidský život a v obou částech Koreje se od rozdělení do současnosti ubíraly zcela opačným směrem. Příčiny a podněty, které daly základ pro situaci v současné době, rozeberu v podkapitolách pro každou zemi zvlášť, neboť se velmi liší.

🪖︎ Bc. Martin Konečný 🕔︎ 01.12.2011 👁︎ 17885

KLDR a důsledky rozdělení Korejského poloostrova 2.

Korejský poloostrov před rozdělením a v průběhu 20. století až do 90. let

Od roku 1910 až do roku 1945 byla Korea pod japonskou správou a zejména během druhé světové války na ni byl vyvíjen velký nátlak z japonské strany. Japonsko se připravovalo na válku a potřebovalo k tomu zdroje, které se nalézaly na Korejském poloostrově.

🪖︎ Bc. Martin Konečný 🕔︎ 01.12.2011 👁︎ 27803

KLDR a důsledky rozdělení Korejského poloostrova: Úvod

Úvod

Rozdělený Korejský poloostrov je místem, které vyvolává mnoho otázek a rozdílných názorů. Lidé, kteří žijí po obou stranách demarkační linie, nemají od konce války nejmenší představu o tom, jakým směrem se vyvíjely osudy těch na opačné straně. Neexistuje ani poštovní spojení mezi hlavními městy obou států.

🪖︎ Bc. Martin Konečný 🕔︎ 01.12.2011 👁︎ 14639

KLDR a důsledky rozdělení Korejského poloostrova 1.

Identifikace dimenzí, na které mělo rozdělení Korejského poloostrova vliv

Rozdělení Korejského poloostrova mezi dva nové státy mělo vliv hned na několik oblastí. Po staletí byli Korejci jedním jednolitým národem a rozdělení se tudíž promítlo do všech hlavních dimenzí. Nejprve bych rád identifikoval a pojmenoval ty nejdůležitější. V dalším průběhu práce se budu detailně věnovat jen několika z nich, které ovšem vycházejí i z dalších, méně viditelných důsledků, a proto je nutné vytvořit komplexní přehled. K hlavním oblastem patří oblast kulturní, demografická, politická, bezpečnostní a socioekonomická. Důsledky rozdělení Koreje zasáhly všechny tyto oblasti.

🪖︎ Bc. Martin Konečný 🕔︎ 01.12.2011 👁︎ 18229

Frederick C. Blesse

Celý čas sa na škole tešíte na túto chvíľu, ale keď vám nechajú celé lietadlo bez inštruktora, ruky sa poriadne potia. Varovali ma pred dierou na konci pristávacej dráhe a tak som si pri vzlete opakoval nezabudni na tú kaluž. Po pár okruhoch som zvolil nácvik pristátia. Pristátie bolo krásne mäkučké a ja v tej radosti aký som len dobrý, som na kaluž úplne zabudol. Samozrejme že som v nej zaparkoval. Ešte 6 týždňov si zo mňa všetci uťahovali, že som kalužový Blesse.
🪖︎ stevosk 🕔︎ 02.12.2007 👁︎ 22366

Indián z kmene Sioux obdržel Medaili cti Kongresu USA

Sgt. Woodrow Wilson Keeble se stal 3. března 2008 prvním indiánem kmene Siouxů, který obdržel nejvyšší vojenské vyznamenání USA, kongresovou Medaili Cti, za hrdinství v boji, které prokázal během Korejské války. Svého vyznamenání se nedožil, ale pro jeho kmen je to velké ocenění, které konečně doceňuje hrdinství a nasazení původních obyvatel amerického kontinentu, se kterým se postavili agresorům po celém světě v řadách armády Spojených států amerických.
🪖︎ Radek Havelka 🕔︎ 29.02.2008 👁︎ 22274

Spáry amerického orla VII

Pokud se dá uvažovat o nějakém konkrétním datu, v němž se USA staly první supervelmocí moderního světa a získaly nad ním strategickou kontrolu, tak je to 8. prosinec 1991, kdy formálně zanikl SSSR - globální protivník, s nímž po dobu více než 40 let udržovaly mocenskou rovnováhu ...
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 21273

Spáry amerického orla VI

Dokud 2. světová válka neskončila, prezident Roosevelt se úzkostlivě vyhýbal jakýmkoli jednáním o poválečných hranicích či státních zřízeních. V prosinci 1941, kdy byl zle tísněn, Stalin jednat chtěl a připustil by i vrácení východního Polska a vyklizení pobaltských zemí, avšak s postupem Rudé armády na západ se jeho ochota vytratila až k nule.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 23351

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více