Přehled (1257 článků)

Období druhé světové války (1938-1945) : Druhá světová válka [1939-1945]

Boje o Šalomounovy ostrovy - Guadalcanal, díl 3.

Tokijský hlavní stan zpočátku považoval spojenecké vylodění v jižních Šalomounech za epizodní záležitost v rámci svých strategických zájmů v Tichomoří. Situace se změnila v okamžiku, kdy Američané uvedli v krátké době do provozu Hendersonovo letiště, neboť v tu chvíli si Tokio uvědomilo, že ztratí-li Guadalcanal natrvalo, tamní letecká základna podstatně oslabí japonské pozice v celé oblasti.
🪖︎ Robert Fox 🕔︎ 03.03.2013 👁︎ 22122

Boje o Šalomounovy ostrovy - Guadalcanal, díl 4.

Dne 1. 9. 1942 začaly vyloďovací čluny z útrob dopravní lodi Betelgeuse, která právě připlula ze základny Noumeé na Nové Kaledonii na příkaz viceadmirála Ghormleyho, velitele jihotichomořské oblasti, převážet na břehy ostrova Guadalcanal na 390 mužů z 6. praporu mořských včel a s nimi ženijní materiál, dva buldozery a šest 127mm pobřežních děl. Mnoho námořních pěšáků, kteří pomáhali s vyloděním anebo jen tak přihlíželi v přístavišti, pozorovalo se zájmem, jak z člunů vystupují vojáci, kteří nebyli zrovna mladí a mnozí již s vlasy prokvétající šedinami a vyzařující sebejistotu zkušených mužů...
🪖︎ Robert Fox 🕔︎ 07.03.2013 👁︎ 19247

Air Vice Marshal Sir Keith Park

Novozélanďan, který sloužil jako vysoký důstojník RAF. Byl veteránem z ANZAC Gallipoli a velitelem královského letectva za druhé světové války a byl pověřen velením 11. skupiny RAF - skupiny zodpovědné za obranu jihovýchodní Anglie a Londýna. Vzhledem ke strategickému významu a geografické poloze vůči náletům Luftwaffe nesla Parkova skupina hlavní tíhu bitvy o Británii.
„Pokud někdo vyhrál bitvu o Británii, pak to byl on. Nevěřím, že je doceněno, jak moc tento jediný muž svým velením, klidným úsudkem a schopnostmi přispěl k záchraně nejen této země, ale i světa“. Lord Tedder.
🪖︎ Radek Seiner 🕔︎ 09.09.2003 👁︎ 21066

Němci na Volze

Poté co na podzim 1941 selhal čelní útok na Moskvu, rozhodl se Hitler v rámci plánované letní ofenzivy 1942 pro boční obchvat z jihu. 28. června 1942 zahájila německá skupina armád „A“ útok na Voroněž a postup se pak stáčel k jihu podél Donu. Před svým ústím do Azovského moře vytváří tato řeka velký ohyb k východu, který se v krajním bodě přibližuje až na 45 km k Volze, právě v oblasti Stalingradu. Jednou ze Stalinových staveb „komunismu“ byl i kanál Volha - Don, který v těchto místech šíji přetínal a umocnil význam města jako dopravního uzlu a mohutné průmyslové základny.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 10.11.2002 👁︎ 45674

SS-Obergruppenführer Arthur Seyss-Inquart

Arthur Seyss-Inquart (Seyß-Inquart) byl rakouský nacistický politik, který se v roce 1938 stal na dva dny před anšlusem Rakouska jeho kancléřem. Mezi jeho funkce v nacistickém Německu patřily zástupce guvernéra Hanse Franka v Generálním gouvernementu okupovaného Polska a říšský komisař pro Německem okupované Nizozemsku, kde byl spoluodpovědný za deportace nizozemských Židů a střelbu do rukojmích.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 13.06.2022 👁︎ 7037

George Beurling - Posedlý bojem

Charakter válečných hrdinů bývá různý, ale ti nejodvážnější a nejúspěšnější obvykle vynikají povahovými vlastnostmi, se kterými se v míru žije dosti obtížně. George Beurling, kanadské stíhací eso s více než 30 oficiálně uznanými sestřely, patřil k těmto kontroverzním válečným rváčům. On však měl v sobě i cosi navíc – mj. mimořádný střelecký talent, který se mu stal posedlostí.
🪖︎ PhDr. Jan Michl, PhD. 🕔︎ 02.10.2012 👁︎ 24089

Potomci Aztéků proti U-Bootům

Mezi polozapomenuté epizody 2. světové války se řadí akce mexického vojenského letectva proti německým U-Bootům. Do protiponorkové kampaně se v rámci Fuerza Aérea Mexičana zapojily především původně cvičné americké letouny North American AT-6 Texan.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 24.02.2013 👁︎ 20586

Protektorátní projevy - díl IX.

Pátek 3. červenec 1942 lze považovat za den, kdy protektorátní vláda a státní (protektorátní) president dr. Emil Hácha završili své úsilí navrátit důvěru Říše v českou práci a loajalitu.
🪖︎ Lubor Dub 🕔︎ 26.04.2005 👁︎ 32754

Byl také Čech

Vašátko se stal dvakrát stíhacím esem: poprvé v bitvě o Francii a podruhé v RAF. Z československých stíhacích es pouze Karel Kuttelwascher a Josef František sestřelili více letadel než Vašátko. Jako Wing Commander byl Vašátko jedním z nejvyšších československých důstojníků RAF ve frontové službě. V den své smrti byl Vašátko právě vyznamenán DFC. Generální inspektor československého letectva Karel Janoušek označil Vašátkovu smrt za "nejkrutější ránu pro celé naše letectvo".
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 28055

Československé opevnění Hlučínska

Hlučínsko je oblast západní části Slezska, zasahující do oblasti České republiky a od nepaměti je územím, o které se vedly spory. Slezské války, období po první světové válce, Mnichovská dohoda nebo konec druhé světové války – Hlučínsko bylo vždy zdrojem konfliktu.
Není se tedy čemu divit, že se zde v období První republiky rozhodla vláda v rámci staveb opevnění Československa postavit obrannou linii. Vzhledem k poloze a historickým zkušenostem však tato linie byla až v jihovýchodní části oblasti – tam, kde už nebylo vysoké procento německého obyvatelstva.
🪖︎ Ema Žurovcová 🕔︎ 23.05.2022 👁︎ 4497

Den D - 6.6.1944

Vylodění v Normandii, označované jako operace NEPTUNE, představuje počáteční fázi operace OVERLORD, jejímž cílem bylo osvobození severozápadní Francie, což mělo vytvořit předpoklad pro následné dobytí Německa. Spojenci 6. června 1944 provedli nejrozsáhlejší vojenskou invazi z moře v lidských dějinách, čímž zásadně přispěli k porážce nacistického Německa.
🪖︎ RoBoT 🕔︎ 29.05.2014 👁︎ 19104

Bitva o Midway

Bitva u Midway byla významná námořní bitva Tichomořského bojiště druhé světové války, která se odehrála během 3. až 7. června 1942, šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor a měsíc po bitvě v Korálovém moři. Americké námořnictvo pod vedením admirálů Chestera W. Nimitze, Franka J. Fletchera a Raymonda A. Spruance porazilo útočící loďstvo japonského císařského námořnictva pod velením admirálů Isoroku Jamamota, Čúiči Naguma a Nobutake Kondóa poblíž atolu Midway a způsobilo japonským letadlovým lodím zničující škody.
🪖︎ Robert Fox 🕔︎ 01.04.2009 👁︎ 58596

Španělé na východní frontě

Jestliže účast frankistických letců-dobrovolníků na straně nacistického Německa na východní frontě 2. světové války je už delší dobu známá, pak o zapojení republikánských pilotů do řad sovětského vojenského letectva se začínají objevovat informace až v posledním desetiletí.
🪖︎ PhDr. Jan Michl, PhD. 🕔︎ 07.03.2013 👁︎ 22151

Atentát na Reinharda Heydricha

Atentát na Heydricha byla úspěšná diverzní akce výsadkářů Operace Anthropoid exilových československých branných sil za druhé světové války, cílem atentátu byl prominentní nacista, zastupující říšský protektor a šéf RSHA Reinhard Heydrich. Atentát provedli 27. května 1942 v Praze-Libni Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří byli pro tento úkol speciálně vycvičeni ve Velké Británii.
🪖︎ Tomáš Lizner 🕔︎ 13.05.2004 👁︎ 91128

Atentát na Reinharda Heydricha

Efekt atentátu byl veliký. Každého zarazily potoky krve, které Němci prolévali a právě ty způsobily, že Británie anulovala Mnichovskou dohodu. Po tomto krveprolití si už nikdo nedokázal představit, že by Češi a Němci mohli žít pokojně v jednom státě a to má vliv třeba na poválečný odsun Němců. Vyvraždění Lidic a Ležáků zapůsobilo na celé světové mínění, zvedla se vlna sympatií k celému našemu národu. V tomto ohledu musím atentát hodnotit jednoznačně pozitivně. Heydrich byl zločinec, kterému se dostalo zaslouženého trestu.
🪖︎ Tomáš Lizner 🕔︎ 20.10.2004 👁︎ 62560

Poslední let kapitána Stanislava Fejfara

Kapitán Stanislav Fejfar byl jedním z nejlepších československých stíhačů, kteří sloužili v řadách RAF.  Padl ve vzdušném boji dne  17. května 1942 nad severní Francií. Jeho přemožitelem se stalo německé eso, kapitán Josef Priller. 
🪖︎ PhDr. Ladislav Kudrna, Ph.D. 🕔︎ 07.03.2011 👁︎ 37784

Martin B-26 Marauder

Martin B-26 Marauder byl jedním z hlavních amerických středních bombarderů druhé světové války, sloužící na všech hlavních bojištích. A to i přesto, že si na počátku své kariéry vysloužil přezdívku „tvůrce vdov“ (Widow Maker), které se již nikdy nezbavil. Tento dokument zobrazuje historii Martin B-26 Marauder, ale i jeho předchůdců – Martin B-10, Maryland a Baltimore.
🪖︎ Radek Seiner 🕔︎ 08.02.2004 👁︎ 35827

Bitva v Korálovém moři - III.díl

Bitva v Korálovém moři byla jednou z velkých a důležitých námořních bitev odehrávajících se během druhé světové války v Tichomoří. Byla to první bitva letadlových lodí, kdy se nepřátelská loďstva ani na okamžik nezahlédla a veškeré ztráty způsobilo druhé straně pouze letectvo.

Boje 8.5. a vyvrcholení bitvy.

🪖︎ Luky 🕔︎ 11.09.2005 👁︎ 24648

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více