Přehled (18 článků)

Amerika : USA (USA)

Středomořské Thunderbolty

P-47 Thunderbolt se stal hlavním americkým stíhacím bombardérem druhé světové války. Poprvé byl adaptován na roli útočného letounu u jednotek 12. letecké armády počátkem roku 1944 a díky své robustnosti a odolnosti spolu s mohutnými rozměry si vysloužil přezdívku "Juggernaut", která byla zkrácena na "Jug". V říjnu 1943, po vytvoření 15. letecké armády, byla téměř polovina stíhacích skupin 12. letecké armády převelena ke strategickým doprovodným misím, takže šest skupin plnilo úkoly blízké letecké podpory a záchranné mise v celém středomořském prostoru.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 10.01.2024 👁︎ 3501

Boje o Šalomounovy ostrovy - Guadalcanal, díl 1.

Na konferenci Arcadia, která se konala krátce po vypuknutí tichomořské války, bylo sice stanoveno, že prvořadý úkol pro americké ozbrojené síly bude vypořádání s Německem, ale zdaleka ne všichni vysocí američtí důstojníci byli tohoto názoru. Asi nejvýznamnějším odpůrcem defenzivní strategie v Tichomoří byl vrchní velitel amerického vojenského námořnictva admirál E. J. King. King nemohl proti koncepci války, přijaté nejvyššími místy vystupovat otevřeně, to by se byl stal pro prezidenta Roosevelta jako velitel námořnictva neúnosným. Proto zvolil v Pacifiku takzvaně obranně-útočnou strategii. Podlé této teorie, nebylo možno poskytnout nepříteli čas, aby se na nově získaných územích v jižním Tichomoří pevně usadil a vybudoval tam silné námořní a letecké základny.
🪖︎ Robert Fox 🕔︎ 05.05.2009 👁︎ 48193

Boje o Šalomounovy ostrovy - Guadalcanal, díl 2.

7. 8. 1942 v dopoledních hodinách se Japonci, informovaní o americkém výsadku na Tulagi a Guadalcanalu, rozhodovali, jak udeřit na americké expediční síly. Velitel oblasti viceadmirál Guniči Mikawa jednal okamžitě. Narychlo shromáždil v přístavu Rabaul na ostrově Nová Británie skupinu šesti dopravních lodí, na které nechal nalodit několik set mužů a zásoby a v nedostatečném doprovodu jednoho torpédoborce uskupení urychleně odeslal ke Guadalcanalu.
🪖︎ Robert Fox 🕔︎ 13.03.2010 👁︎ 33709

Boje o Šalomounovy ostrovy - Guadalcanal, díl 3.

Tokijský hlavní stan zpočátku považoval spojenecké vylodění v jižních Šalomounech za epizodní záležitost v rámci svých strategických zájmů v Tichomoří. Situace se změnila v okamžiku, kdy Američané uvedli v krátké době do provozu Hendersonovo letiště, neboť v tu chvíli si Tokio uvědomilo, že ztratí-li Guadalcanal natrvalo, tamní letecká základna podstatně oslabí japonské pozice v celé oblasti.
🪖︎ Robert Fox 🕔︎ 03.03.2013 👁︎ 22122

Boje o Šalomounovy ostrovy - Guadalcanal, díl 4.

Dne 1. 9. 1942 začaly vyloďovací čluny z útrob dopravní lodi Betelgeuse, která právě připlula ze základny Noumeé na Nové Kaledonii na příkaz viceadmirála Ghormleyho, velitele jihotichomořské oblasti, převážet na břehy ostrova Guadalcanal na 390 mužů z 6. praporu mořských včel a s nimi ženijní materiál, dva buldozery a šest 127mm pobřežních děl. Mnoho námořních pěšáků, kteří pomáhali s vyloděním anebo jen tak přihlíželi v přístavišti, pozorovalo se zájmem, jak z člunů vystupují vojáci, kteří nebyli zrovna mladí a mnozí již s vlasy prokvétající šedinami a vyzařující sebejistotu zkušených mužů...
🪖︎ Robert Fox 🕔︎ 07.03.2013 👁︎ 19247

Bitva o Midway

Bitva u Midway byla významná námořní bitva Tichomořského bojiště druhé světové války, která se odehrála během 3. až 7. června 1942, šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor a měsíc po bitvě v Korálovém moři. Americké námořnictvo pod vedením admirálů Chestera W. Nimitze, Franka J. Fletchera a Raymonda A. Spruance porazilo útočící loďstvo japonského císařského námořnictva pod velením admirálů Isoroku Jamamota, Čúiči Naguma a Nobutake Kondóa poblíž atolu Midway a způsobilo japonským letadlovým lodím zničující škody.
🪖︎ Robert Fox 🕔︎ 01.04.2009 👁︎ 58596

Irácké ozbrojené síly v operaci Iraqi Freedom

Irák vynakládal na obranu poměrně značné výdaje - v roce 1998 to bylo 6,8% HDP. Vysoké byly také výdaje v přepočtu na jednoho obyvatele, které byly v roce 1999 srovnatelné s americkými – 68 USD na hlavu, celkem tedy více než 1,5 mld USD.
🪖︎ Tomáš Cáp 🕔︎ 16.09.2003 👁︎ 18168

Obrázky na US maskáčích

Jistě se každý z nás při návštěvě Army shopu už setkal s tím, že někde na zdi visí velká deska, plná spousty různobarevných nášivek. A jistě se už každý z nás zamýšlet nad tím, že by si něco i koupil, jenom kdyby věděl, co to označení znamená. A samozřejmě už každý z nás viděl na nějaké vojenskohistorické akci nebo na vandru mladíčka, navlečeného do tigerstripes a honosícího se nášivkou Indian head na spodní polovině pravého rukávu.
Nosí to správně, nebo je to jen amík-frajírek?
🪖︎ Marty 🕔︎ 27.03.2003 👁︎ 24302

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více