Amnesty International jde na ruku teroristům

Autor: Hana Lukešová / Kopretina 🕔︎︎ 👁︎ 12.204

Amnesty International a jiné neziskovky se pustily do frontálního útoku proti Izraeli

Amnesty International (AI) je známá svou činností, která se údajně zabývá lidskými právy. Ovšem v souvislosti s blízkovýchodními událostmi si bere na pranýř pouze Stát Izrael a pokračuje v neprofesionální agitaci proti Izraeli. Naposledy smutně proslula protiizraelskými výpady během války mezi Izraelem a Hamasem z konce roku 2012, které se dostalo názvu "Sloup obrany" (Pilar defense).

"Výzkumníci" AI nejsou soudními znalci ani vojenskými experty, nemají tudíž přístup k informacím, které by byly nutné k tak dalekosáhlým, faktickým a právním závěrům, jaké publikují. Nyní si projděme jednotlivé výroky této organizace. AI není však jedinou nevládní organizací převracející fakta ve lži.

Všechny strany musí ustoupit od okraje propasti a chránit civilisty

Reklama

Je moc zajímavé, že v období před zahájením operace "Sloup oblakový", kdy na Izrael dopadly desítky raket, milion občanů Izraele bylo zahnáno do krytů, desítky z nich byly zraněny nebo utrpěly šok, nevydala AI ani jediné prohlášení, které by odsuzovalo Hamas za to, že úmyslně střílí na Izraelce.

První reakce této organizace přišla až ve chvíli, kdy se Izraelcům podařilo zneškodnit teroristu Admanda al-Džabárího. Tehdy AI obvinila Izrael z rozpoutání násilí proti Gazanům a proti "dalekosáhlým" následkům, které tento čin může zanechat. Hamas a další teroristické skupiny nejsou součástí analýzy AI a není jim vůbec přisuzována žádná vina, dokonce "experti" AI zašli tak daleko, že obvinili Izraelce z útoků bez zaměření na konkrétní cíle a obviňují je tak z porušení mezinárodního práva. Ovšem pro své závěry nepředložila AI a další nevládní organizace, očerňující Izrael v co nejširším záběru, jako je Jewish Voice for Peace (Židovský hlas pro mír), žádné důkazy, které by se opíraly o nějakou konkrétní popsatelnou metodiku práce, nejsou podloženy potřebnými informacemi a odbornými znalostmi.

Jewish Voice for Peace spolu s Amnesty zašly tak daleko, že okamžitě po zahájení izraelské vojenské operace zveřejnily na svých webech "Akce pro Gazu" odkazy na protiizraelské protesty po celém světě. Organizátoři připravili pro účastníky demonstrací karikatury se slogany "Zastavte bomby, zastavte blokádu, zastavte podporu izraelské armády penězi amerických daňových poplatníků!". Pokud by však chtěl někdo protestovat proti válečným zločinům Hamasu, Amnesty a JVP žádné pomůcky materiálního charakteru nenabízejí a neposkytují.

OSN musí okamžitě uvalit embargo na zbraně a vyslat mezinárodní pozorovatele

V tomto svém prohlášení se AI pustila do přímého útoku na izraelské právo na sebeobranu a vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby uvalila mezinárodní embargo na Izrael, Hamas a další ozbrojené skupiny. Prohlášení se může zdát na první pohled vyvážené, protože volá po embargu pro obě strany. Klade ovšem do stejné roviny Hamas (organizaci uznanou za teroristickou mnoha státy světa - USA, Kanada, Velká Británie, EU, Austrálie a Japonsko), který se dopouští válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, a suverénní Stát Izrael, který v souladu s právem chrání své občany před úmyslnými teroristickými útoky majícími za cíl zabíjet.

Ignoruje také rozsáhlá ustanovení mezinárodního práva, která jsou namířená proti financování a páchání teroristických činů, např. RB OSN č. 1373, která zakazuje výslovně jakýkoliv transfer zbraní a jinou podporu Hamasu a dalších teroristických skupin v Gaze. Tento nemorální přístup je výsměchem platnosti univerzálních lidských práv. Srovnávat dodávky zbraní zemi, která brání své obyvatelstvo, před pašováním zbraní pro teroristické skupiny a čelí jejich neustálým výpadům, je nehoráznost non plus ultra.

Navzdory zdání vyváženosti AI provádí jednostrannou kampaň proti Izraeli. Její představitelé aktivně lobbují v britském parlamentu za zrušení licence na vývoz braní do Izraele, ale nesnaží se na druhé straně zabránit pašování zbraní do Gazy z Íránu, Sýrie, Číny a Libye. Ve vztahu k Hamasu pak dělá pravý opak, opakovaně odsuzuje izraelskou námořní blokádu Gazy, usiluje o její ukončení, přestože blokáda existuje právě proto, aby vynucovala zbrojní embargo vůči Hamasu.

Izrael je povinen ručit za pohodu a bezpečí palestinských civilistů v Gaze

Reklama

Ovšem Hamas podle nevládních organizací není recipročně vyzýván k tomu, aby zajistil bezpečí izraelských civilistů, ani není vyzýván, aby chránil i své vlastní obyvatelstvo, jež žije v blízkosti skladišť zbraní a odpalovacích ramp, které Hamas úmyslně umisťuje do hustě obydlených oblastí. Toto pokrytecké chování, kdy se mlčky přihlíží k utrpení izraelských civilistů a kdy dochází k hromadnému odsuzování, když je Izrael začne chránit, je typické pro desítky dalších nevládních organizací, které jsou většinou podporovány EU, evropskými vládami nebo izraelským New Israel Fund.

Bude někdy nalezen spravedlivý a vyvážený pohled na dění na Blízkém východě? Pokud ne, bude lidstvo jednou čelit expansi militantního islámu, jehož latentního postupu můžeme být svědky už v dnešní době.

Uveřejněno s laskavým svolením autorky.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více