Přehled článků autora

Amnesty International jde na ruku teroristům

Amnesty International (AI) je známá svou činností, která se údajně zabývá lidskými právy. Ovšem v souvislosti s blízkovýchodními událostmi si bere na pranýř pouze Stát Izrael a pokračuje v neprofesionální agitaci proti Izraeli. Naposledy smutně proslula protiizraelskými výpady během války mezi Izraelem a Hamasem z konce roku 2012, které se dostalo názvu "Sloup obrany" (Pilar defense).

🕔︎ 08.03.2014 👁︎ 12.204

Bielského partyzáni

V Bělorusku existovala židovská komunita již od 14. století, její velká část běloruských Židů vyznávala chasidský směr judaismu. V roce 1941 čítala židovská komunita asi 670 tisíc lidí. Bezprostředně po napadení Sovětského svazu německými vojsky začalo masové vyhlazování židovského obyvatelstva. Asi 100 tisícům Židů se podařilo uniknout a někteří se ukryli v lesích, kde se přidali k sovětskému odboji. Podle archivních a publikovaných údajů zůstalo na začátku roku 1942 v minském ghettu asi 25 tisíc osob, po nacistickém pogromu dne 21. října 1943 byli prakticky všichni vězni povražděni. Za podpory běloruských patriotů se z minského ghetta podařilo uprchnout a zůstat naživu jen 3,5 tisícům lidí. V této zoufalé situaci vznikla židovská odbojová skupina vedená Tuviem Bielským.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 16.808

Bojkotující z BDS aneb duch nacismu ZNOVU ožívá

BDS? Kdo jsou lidé, skrývající se za značkou BDS? B jako boycott (bojkot), D jako divestment (stažení investic), S jako sanctions (sankce). Čemu vlastně tito lidé věří? V jejich iracionálním myšlení je Stát Izrael zakotven jako démon Blízkého východu, rasistický stát snažící se zavést politiku apartheidu, palestinské Araby přirovnává k Židům ve varšavském ghettu a Izraelce k nacistům provádějícím „genocidu palestinského národa“

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 10.278

Co předcházelo Válce za nezávislost?

Po druhé světové válce spravovala území Palestiny Velká Británie, která stále bránila židovským přistěhovalcům ve vstupu do Svaté země, židovské uprchlíky internovali Britové do koncentračních táborů na Kypru. Antisemitismus byl v Evropě i po nacistickém běsnění velmi živý, 4. července 1946 zavraždili Poláci 42 Židů v Kielci, čtyřicet dva hodin poté se polští Židé vydali na cestu do Svaté země, koncem roku 1946 se počet židovských uprchlíků z Německa zvýšil na 130 tisíc.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 12.548

Dopustil se Izrael válečných zločinů během operace Lité olovo?

Operace Lité olovo započala 27. 12. 2008, trvala zhruba jeden měsíc. Šlo o odvetnou akci, která měla za cíl zamezit dalšímu odstřelování izraelského území z Pásma Gazy. Stát Izrael byl, jak jinak, opět obviněn z válečných zločinů (tj. z úmyslného útočení na gazanské civilisty, civilní objekty a civilní infrastrukturu). Stejně jako v případě "Janinského masakru" či "masakru Palestinců na pláži v Gaze". Všechna tato obvinění sledují jeden cíl - očernit Izrael v co nejširším rozsahu. Nyní se pokusím rekapitulovat jenom některé z dezinformací, které obletěly svět.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 13.621

Dvojí metr při posuzování událostí

Pro představu si můžeme připomenout myšlenku díla Georga Orwella, že všichni lidé (zvířata) jsou si rovni, někteří jsou si však rovnější (prasata). Světové společenství vždy a za jakýchkoli okolností používá dvojí metr na Izrael, jedinou demokratickou republiku na Blízkém východě. Pro oživení paměti vzpomeňme jen na reakce „světa“ (OSN, EU, USA) na aktuální dění v blízkovýchodním regionu.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 14.100

Fakta o palestinské intifádě

Uměle vztvářených nenávistných mýtů o Izraeli je spousta. A skutečnost? Ta je jim obvykle na hony vzdálená.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 20.167

Izraelská operace v uprchlickém táboře Janin

Operace v Janinu spolu s kauzou Mohameda Dury se stala symbolem tragické protiizraelské dezinformace během II. intifády, kterou rozšířila světová média, nevládní organizace a OSN. Tato operace v denících získala označení "Džaníngrad" a měla navodit představu, že Izrael páchá na Palestincích stejná zvěrstva a nelidskosti, jakých se dopouštěla nacistická vojska ve Stalingradu.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 12.071

Jak je to s termínem „židobolševismus“

Jistě každý z nás, kdo vychodil základní devítiletou školu, o tomto termínu slyšel. Termín "židobolševismus" užívají nejenom různé nacistické skupiny (byť nacionální socialismus, tedy nacismus, má s klasickým internacionálním socialismem a komunismem hodně společného), ale i pravicově orientovaní lidé. Je třeba zmínit, že skutečně počet Židů, kteří podpořili revoluci a dostali se do jejího čela, byl v poměru k počtu obyvatelstva a židovské menšiny v tehdejším Rusku a později v Sovětském svazu nadprůměrný. Je třeba ovšem vidět věci v souvislostech.

🕔︎ 08.03.2014 👁︎ 26.992

Je Stát Izrael vinen etnickými čistkami?

V posledních letech řada komentátorů obviňuje Židy v Izraeli, že se během Války za nezávislost (1948-1949) snažili „vyčistit" stát Izrael od arabského obyvatelstva. Jaká je pravda?

Jak již bylo mnohokrát napsáno, dne 29. 11. 1947 Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci OSN, která rozdělovala bývalé britské mandátní území na stát židovský a arabský.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 13.409

Je Stát Izrael zlodějem palestinských a syrských vodních zdrojů?

Světová media se intenzívně zabývají otázkou Blízkého východu. Bohužel se stává smutnou pravdou, že mnohá média, lidskoprávní aktivisté a bojovníci za mír vyznávající ideologii multikulturalismu a politické korektnosti přejímají slepě palestinskou verzi příběhu a dějin a obviňují Izrael z kdejaké špatnosti. Lží bylo zmapováno dostatek, v tomto článku upozorním na další - obvinění, že Izraelci kradou Palestincům a Syřanům vodu. 

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 12.758

Kdo je vinen absencí míru?

Někteří lidé viní z nekonečného násilí mezi Izraelem a jeho arabskými sousedy stát Izrael. Jelikož události z roku 1947-1949 byly dostatečně popsány, nebudu se k nim již vracet. Jen připomínám, že arabské státy po první arabsko-izraelské válce židovský stát neuznaly a odmítly s ním uzavřít jakoukoliv mírovou smlouvu. Palestinští teroristé (fijadíni) podnikali během 50. - 70. let neustálé teroristické útoky proti Izraelcůma tijen málokdy reagovali, v 80. letech se situace vyostřila.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 12.156

Kdo jsou „správní Židé“?

Než se dostanu k otázce zmíněné v nadpisu, stručně rozeberu všechny směry protižidovské nenávisti. Antisemitismus je jeden z nejstarších předsudků v dějinách světa. Protižidovské předsudky zahrnují náboženský antijudaismus, rasistický (biologický) antisemitismus a politický antisionismus. Všechny tyto ideologie jsou si velmi podobné, ale určité rozdíly najdeme.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 23.288

Kdo se stará o Palestince?

Kdo se skutečně stará o základní lidská práva a důstojný život palestinských Arabů?
Sýrie, Irák, Írán, Egypt, Saúdská Arábie, Jordánsko a další země důrazně varovaly Izrael před porušováním lidských a nezadatelných práv palestinských občanů. Ovšem všechny muslimské státy udělaly pro své palestinsko-arabské spoluobčany mnohem méně, nežli Stát Izrael.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 16.234

Když je zlo líčeno jako dobro a dobro jako zlo

Co je dobré a co je zlé? Touto problematikou se zabývá lidstvo od pradávných dob až do současnosti. Kdysi dávno patřily k uznávaným charakterovým hodnotám pracovitost, soběstačnost a cílevědomost. Lidé s těmito vlastnostmi se těšili respektu i uznání a okolí se snažilo dosáhnout stejného postavení. Nyní však převládá ve společnosti závist, schopní a pracovití lidé čelí ústrkům, někdy až nenávisti ze strany svých spoluobčanů.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 15.472

Když zemře naděje

Dějiny Izraele/Palestiny jsou zatíženy tragickou minulostí, krvavým nepřátelstvím mezi Židy a tamějšími Araby. Izraelci i přes četné ztráty mnohých svých blízkých věří, že jediné řešení dané situace je v nalezení určitého způsobu vzájemného soužití, a financují kdejaký projekt zaměřený na mírové vyrovnání s palestinským obyvatelstvem, stavějí nemocnice, školy, továrny, budují odsolovací zařízení, zaměstnávají arabské dělníky z palestinských území. Ovšem sdílejí podobné postoje také Palestinci?

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 10.862

Mají Palestinci ´právo na návrat´?

Často slýcháme tvrzení některých lidí, že palestinští Arabové mají právo na návrat i na území dnešního státu Izrael. Existuje dokonce mnoho osobností, podle nichž by se Izrael měl přetransformovat na binární národnostní stát. V krušném poválečném roce 1947 rozdělila OSN území britského mandátu na stát židovský a arabský. Arabové se však s tímto řešením nesmířili a zahájili proti Izraeli ozbrojený útok.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 16.911

Masakr Palestinců na pláži v Gaze

Stát Izrael nečelí jenom vojenské a teroristické hrozbě, ale čelí i nepřátelství médií. V červnu 2006 novináři obvinili Izrael z úděsného válečného zločinu: Židé se měli dopustit masové vraždy na civilním obyvatelstvu. Podle některých novinářů měli izraelští vojáci bezdůvodně zaútočit a zavraždit nic netušící palestinskou rodinu, která odpočívala a bavila se na gazské pláži. Jako u všech případů zveřejněných Pallywoodem, chyběly veškeré objektivní důkazy, které by mohly usvědčit izraelské vojáky ze stíhatelných zločinů proti lidskosti. Masakr samozřejmě autenticky zachycen nebyl, „patřičné“ podklady dodali až později novináři ze střižny Pallywoodu, přičemž záběry byly naturalisticky naaranžovány.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 11.933

Mýty a fakta o zacházení Arabů s Židy

Levicoví antisionisté obviňují Izrael, že je to právě on, kdo rozdmýchal nenávist mezi Židy a Araby. Líčí Izrael jako jediného viníka tragické konfrontace mezi Izraelem a arabskými státy.
Jaká jsou fakta? Antisionisté rozšiřují spoustu mýtů a nepravd. Zmíním se jen o některých.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 15.266

Novinářská intifáda ve fotografiích

Případ fotografie "Palestince zbitého izraelským vojákem na Chrámové hoře v Jeruzalémě" se do dějin žurnalistiky zapsal jako jedna z největších protiizraelských lží, spolu se zmíněnými kauzami tzv. Janinského masakru, během kterého měl Izrael spáchat kolosální masakr palestinských civilistů, což nebyla pravda. Další z mnoha lživých informací bylo třeba křivé nařčení izraelských vojáků z vraždy Mohameda Dury. Toto obvinění se ukázalo opět nepravdivé.

🕔︎ 08.10.2013 👁︎ 15.780

Osídlení ve Svaté zemi

Pozornost celého světa se soustřeďuje stále na Blízký východ. O žádnou jinou zemi se nebojovalo tolik jako o Izrael/Palestinu. Jde o nepatrný kousíček země, svou rozlohou je rozhodně menší než naše Morava. V současnosti se o tuto krajinu vedou urputné a nesmiřitelné boje mezi Židy a Araby. Obě strany si nárokují toto teritorium pro sebe. Nyní provedu stručný historický exkurs osídlení této země.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 14.864

Podivuhodný příběh Josepha Nasiho

Dost lidí jistě zná Theodora Herzla, autora knihy "Židovský stát", který se stal otcem moderního sionismu. Ovšem téměř nikdo nezná Josepha Nasiho. Toto jméno patří už dávné minulosti, ale stojí za připomenutí.

🕔︎ 08.03.2014 👁︎ 12.991

Povstání ve varšavském ghettu

Před druhou světovou válkou a během ní zřídili nacisté celou řadu ghett a vyhlazovacích táborů. Největší ghetta se nacházela ve Varšavě a Lodži. V lodžském ghettu se tísnilo na 200 tisíc Židů, z nichž 45 tisíc zemřelo hlady, únavou a vyčerpáním. Ve varšavském ghettu panovaly stejně kruté a nelidské podmínky a za méně než dvacet měsíců zahynulo 83 tisíc židovských obyvatel. Od r. 1942 začaly deportace polských Židů do táborů smrti.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 14.155

Pravda a mýty o šestidenní válce

Evropa a Izrael. Kde se stala chyba? Proč 60 % Evropanů nenávidí Izrael, považuje tuto zemi za největší hrozbu světovému míru? Norský levicový myslitel prohlásil, že Izrael již nemá právo na existenci. Proč z milovaného bodrého statečného státu se ze dne na den stal agresor ČÍSLO jedna, rejdiště imperialismu, nepřítel všech pokrokových muslimských států, které jsou očima evropské levice viděny jako oběť kolonialismu, zatímco Izrael je zejména v levicových denících typu The Gurdian očerňován jako příčina všeho zla?

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 34.230

Pravda o Mezinárodním hnutí solidarity

Co to vlastně je organizace „Mezinárodní hnutí solidarity“? Představitelé tohoto hnutí se sami označují za nenásilnou organizaci hájící lidská práva kdekoliv na světě. Přibližme si, zda je tomu tak doopravdy.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 12.838

Protiizraelská obsese

Svatá země. O žádnou jinou oblast se nevede tak zuřivý konflikt, žádnému jinému státu jako Izraeli není tolik odpíráno právo na život a existenci. Žádná jiná země nečelí tak zuřivé a nesmiřitelné nenávisti ze strany levice. Lze vůbec chápat tuto nenávist? Její jádro můžeme nalézt v OSN a v jejích různých podorganizacích, na univerzitách a v muslimských a komunistických zemích.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 13.860

Protiizraelská zaujatost OSN

OSN založilo 51 států, z nichž velkou většinu tvořily státy demokratické. Od 70. let se situace změnila – OSN měla 144 členských států a téměř všechny byly totalitní, despotické, nedemokratické, převážně s jednou politickou „státostranou".Šlo o země sovětského bloku, na jejichž území se nejednou prováděl výcvik různých antikapitalistických teroristických komand, dále pak země muslimské a africké, které dohromady tvořily funkční většinu, takže o nějakých akcích proti terorismu nemohlo být vůbec řeči. Tímto způsobem se tehdejší Sovětský svaz snažil pronikat a rozšiřovat sféry svého vlivu do různých částí světa rádoby mírovou cestou a současně však nehumánním postupem řešit především problematické soužití s Židy v národnostně pestré paletě obyvatel SSSR.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 12.764

Smutný příběh arabských mírotvůrců

Region Blízkého východu je poznamenán tragickými válečnými událostmi mezi Židy a palestinskými Araby. Židovské obyvatelstvo začalo naplňovat svůj sen o znovuvybudování ztracené vlasti v Palestině. Počáteční harmonické soužití mezi oběma etniky se po nástupu muftího Husejního změnilo v nesmiřitelnou nenávist, která vyústila v sérii krvavých pogromů vůči Izraelitům. Britové, aby uklidnili Palestince, reagovali tím nejhorším způsobem, a to tím, že vydali Bílou knihu omezující židovskou imigraci na minimum, čímž prakticky nechali Židy napospas nacistickému běsnění.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 13.277

STÁT IZRAEL: Jeho vznik a válka za nezávislost (I.)

Před šedesáti lety, dne 14. 5. 1948, vyhlásil David Ben Gurion v sále telavivského muzea Stát Izrael. Bezprostředně po vyhlášení nezávislosti překročily armády pěti arabských států hranice bývalé mandátní Palestiny, ze severu Libanonci, z východu Syřané, Iráčané a Zajordánci, Egypťané z jihu. V den, kdy byla vyhlášena nezávislost, bombardovalo Tel Aviv egyptské letectvo. Arabové chtěli Stát Izrael zničit. Izrael však byl na válku připravený.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 26.634

STÁT IZRAEL: Jeho vznik a válka za nezávislost (II.)

Během příměří vyvinul Izrael veškeré úsilí, aby zlepšil svou vojenskou situaci. Izrael přivážel zbraně, zejména z Československa. Přistěhovalci z kyperských internačních táborů byli zařazeni do existujících, bojem prošlých jednotek. 2. července 1948 vznikl pod Syrskou vysočinou nový kibuc. Ležel osm kilometrů od oblasti obsazené syrským vojskem, které dobylo Mišmaš Ha-Jarden. Kibuc Kfar Ha-Nasi (Prezidentova vesnice), na počest Chaima Weizmana obývali přistěhovalci z Anglie a Austrálie. Týden po založení kibucu se octli osadníci uprostřed bitvy, když syrské jednotky porušily příměří a pokusily se obsadit západní břeh řeky Jordánu.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 20.123

STÁT IZRAEL: Jeho vznik a válka za nezávislost (III.)

Obnova bojů na jihu 15. října 1948 způsobila i obnovu boje v Jeruzalémě. Toho dne jednotka Muslimského bratrstva vyhodila do vzduchu konečnou stanici v předměstí Arnona. Následujícího dne vyhodila Arabská legie do vzduchu izraelské předsunuté postavení na hoře Sion. Izraelci se pomstili tím, že vyhodili do vzduchu starou hrobku na témže svahu, ve které měla legie své místní velitelství.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 15.988

Tragická konfrontace v Libanonu

V 80. letech se stal Izrael terčem drtivé kritiky mezinárodního společenství. K tomu je třeba zmínit některá nezbytná fakta, uvádějící tento postup na pravou míru. Po „černém září", během něhož byli palestinští teroristé vyhnáni z Jordánska, se usadili v Libanonu, odkud podnikali nájezdy na severoizraelská města.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 11.527

Tragické selhání Amnesty International

Po II. světové válce, ve které byla svoboda draze vykoupena, se sčítaly ztráty: válka stála 55 milionů lidských obětí a Židé v Evropě byli téměř vyhlazeni. To bylo silným podnětem ke vzniku OSN a mnoha humanitárních organizací, které si vzaly za úkol nedopustit opakování válečných hrůz a genocidy a válečným konfliktům předcházet.Nicméně válečné konflikty na světě neumlkly, meče se nepřetavily v radlice. Do centra dění se dostává Blízký východ, kde byla objevena obrovská naleziště ropy. Roku 1948 vznikl Stát Izrael, který byl ihned po svém vzniku přepaden okolními arabskými zeměmi, jejichž cílem bylo samostatný židovský stát zničit hned v počátcích, ač jeho existence byla garantována světovými mocnostmi.

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 10.511

Vztahy mezi Židy a Araby v Palestině do r. 1947

Často se můžeme setkat s tvrzením, že Židé přinesli do Palestiny jen násilí, proti němuž se Arabové měli právo bránit. Byly arabsko-židovské vztahy skutečně napjaté již od vzniku sionistického hnutí?

🕔︎ 08.03.2014 👁︎ 19.224

Zapomenutí uprchlíci

Dějiny 20. století často bývají označovány jako „dějiny válek“. Války s sebou nesou nezměrná utrpení, smrt, uprchlictví, násilné vyhánění nevinných. Během I. světové války Turci spáchali genocidu na arménském obyvatelstvu, během II. světové války nacisté vyvraždili více než 1/3 veškerého židovského obyvatelstva, bezprostředně po válce Spojenci na Postupimské konferenci z roku 1945 schválili odsun německého obyvatelstva ze zemí střední a východní Evropy, tisíce mrtvých a miliony vyhnaných má na svědomí konflikt mezi Indií a Pákistánem, Íránem a Irákem, vlnu uprchlictví vyvolal konflikt mezi kyperskými Řeky a kyperskými Turky. Sovětský svaz byl mistrem a v počtu postižených vysoko předčil ostatní konflikty mimo jiné tím, že vyháněl, přesídloval a ničil celé národy a etnika, a to v počtu milionů.

🕔︎ 08.03.2014 👁︎ 10.738

Židovský a demokratický zároveň?

V současné době se objevují názory, že požadavek Izraelců, aby Palestinci uznali Izrael jako „židovský stát“, je nedemokratický, odporující principu lidských práv a svobod. Může být židovský stát demokratický?

🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 13.100

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více