Ladislav I.

slov.: Ladislav V. Pohrobok
Král český a uherský, vévoda rakouský Ladislav I. Pohrobek


- vládl v letech 1453 - 1457
URL : https://www.valka.cz/Ladislav-I-t21748#82941 Verze : 0
Syn Albrechta II. Habsburského a Alžběty Lucemburské Ladislav se narodil 12. února 1440, necelé čtyři měsíce po smrti svého otce. V době jeho nezletilosti se správcem v Uhrách stal Jan Hunyady a v Českých zemích se správy ujaly tzv. landfrídy. Od roku 1452 se funkce zemského správce v Čechách ujal Jiří z Poděbrad. O rok později, 28. října 1453 se v Praze konala slavná korunovace mladého krále. Již tehdy se začaly projevovat rozpory mezi katolickým králem a husitskou šlechtou a měšťany, kteří nelibě nesli, že král prosazuje katolické kněze a opomíjí hlavu husitské církve Jana z Rokycan.


V letch 1455 – 57 král pobýval většinou v Uhrách a do Prahy se vrátil teprve v listopadu 1457, kdy se měl oženit s Magdalenou, dcerou francouzského krále Karla VII. Několik dní po svém příjezdu dne 23. listopadu však král náhle zemřel. O dva dny později se v Praze namísto svatby konal velkolepý pohřeb. Záhy se objevila obvinění proti zemskému správci Jiříkovi z Poděbrad, že uherského a českého krále otrávil. Po zvolení Jiřího českým králem v březnu 1458 zněla tato obvinění ještě hlasitěji a až do konce jeho vlády se je nikomu nepodařilo přesvědčivě vyvrátit. Teprve pitva ostatků, provedená v 70. letech 20. století prokázala, že král zemřel na zhoubnou krevní chorobu (leukémií).
URL : https://www.valka.cz/Ladislav-I-t21748#104081 Verze : 1
Aj keď Ladislav Pohrobok bol šiestym kráľom Uhorska tohto mena, slovenskí a maďarskí historici ho nazývajú Ladislavom V. Pohrobkom. Piateho Ladislava teda českého kráľa Václava III. nazývajú len Ladislav, bez číselného označenia.
URL : https://www.valka.cz/Ladislav-I-t21748#172185 Verze : 0
Ladislav V. Pohrobok

Ladislav V. sa narodil 22.2. 1440 v Komárne. Ladislav po smrti svojho otca Albrechta Habsburského, nebol jediný kandidát na uhorský trón. Jeho najväčším konkurentom bol Fridrich V. Habsburský. Fridrich bol 2. februára 1440 zvolený za rímsko-nemeckého cisára, vládol ako Fridrich III. Za uhorský trón mohol Ladislav ďakovať svojej matke Alžbete. Tá dala deň pred Ladislavovým narodením ukradnúť Svätoštefanskú korunu z Vyšehradu. A krátko po jeho narodení ho dala korunovať za uhorského kráľa. To však vzbudilo odpor u časti uhorskej šľachty. Tá zvolila za uhorského kráľa Vladislava I. Jagelovského a Ladislavovu korunováciu vyhlásili za neplatnú. Stalo sa tak v Budíne 29. júna 1440. Alžbeta uzavrela s Fridrichom III. dohodu, podľa ktorej sa Fridrich stal Ladislavovým tútorom. Alžbeta najala, na ochranu Ladislavových práv, žoldnierske vojsko. Na čele tohto vojska stál Jan Jiskra z Brandýsa.

V decembri 1442 Alžbeta a kráľ Vladislav I. uzavreli v Rábe mier. Lenže o štyri dni nato Alžbeta zomrela. Ladislav sa dostal na dvor Fridricha III. V Uhorsku sa ujal vlády Vladislav I. Jagelovský. Ten však padol v bitke pri Varne v roku 1444. Na jar 1445 uznal uhorský snem nároky Ladislava na trón. Lenže Ladislav bol neplnoletý, preto vládu nad Uhorskom prevzala krajinská rada (consilium regni). A súčasne bolo zvolených sedem hlavých kapitánov. Medzi nimi boli aj Ján Huňady a Jan Jiskra z Brandýsa. Táto rada však bola nefunkčná a sedem kapitánov namiesto toho, aby chránili záujmy Uhorska, bojovalo medzi sebou. V roku 1446 zvolili za gubernátora Uhorska Jána Huňadyho. Ale na situácii v Uhorsku sa nič nezmenilo.

Ladislav žil na viedenskom dvore Fridricha III a bol v podstate jeho rukojemníkom. Niekoľko rokov viedli uhorské, české a rakúske stavy rokovania s Fridrichom III. o vydaní mladého kráľa. On to však odmietal. Názor zmenil až vtedy keď sa na hraniciach objavilo uhorské vojsko a spojené vojská českých a rakúskych stavov zaútočili na Viedenské Nové Mesto. Stalo sa tak v lete 1452.

Ján Huňady sa následne vzdal funkcie gubernátora. Ladislav ho však vymenoval za hlavného uhorského kapitána. 29. januára 1453 sa v Bratislave konal snem, na ktorom Ladislav V. zložil inauguračnú prísahu, keďže už bol korunovaný. 28. októbra 1453 bol v Prahe Ladislav korunovaný za českého kráľa. No v skutočnosti mladý kráľ nevládol. V Uhorsku „vládol“ Ján Huňady, v Čechách Juraj Poděbradský a v Rakúsku Ulrich Cilský.

Ladislav 29. septembra prišiel do Prahy aby uzavrel manželstvo s Magdalénou, dcérou francúzskeho kráľa Karola VII. Pri tejto príležitosti mal byť popravený Matej Korvín, budúci uhorský kráľ. Ale z popravy a ani zo svadby nebolo nič. 23. novembra 1457 Ladislav V. Pohrobok nečakane zomrel. Zomrel na prudkú generalizovanú sepsu teda otravu krvi.
URL : https://www.valka.cz/Ladislav-I-t21748#172187 Verze : 1
23. listopadu 1457 uprostřed svatebních příprav náhle zemřel Ladislav Pohrobek a jeho smrtí se rozpadlo nedávno vytvořené habsburské česko-rakousko-uherské soustátí.


Zdroj : www.facebook.com
Ladislav I. - Jan Škramlík: Ladislav Pohrobek na smrtelném loži děkuje zemskému správci Jiřímu Poděbradskému

Jan Škramlík: Ladislav Pohrobek na smrtelném loži děkuje zemskému správci Jiřímu Poděbradskému
URL : https://www.valka.cz/Ladislav-I-t21748#542956 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více