Karel VII.

Král Karel VII. Vítězný,


narozen 22. unora 1403, zemrel 22. cervence 1461, byl kralem Francie v letech 1422-1461. Pochazel z rodu Valois.


Karel se narodil v Parizi jako nejstarsi prezivsi syn Karla VI a Isabely Bavorske. Smrti jeho otce v roce 1422 francouzsky trun nepresel na Karla, ale na jeho synovce krale Jindricha VI Anglickeho, toho casu jeste ditete, diky smlouve z Troyes podepsane v roce 1420. Anglicky narok na francouzsky trun byl soucasti smlouvy s cilem ukoncit valky trvajici po desetileti (Stoleta valka mezi Francii a Anglii). Na zaklade teto smlouvy vladl anglicky kral na severu Francie pomoci sveho regenta v Normandii a na jihu franci pomoci Dauphina Karla z jeho opevneneho hradu v Chinonu.


Bez jakekoliv organizovane francouzske armady mohli Anglicane posilovat svou moc nad Francii az do 8. brezna 1429, kdy Johanka z Arku, udajne na zaklade boziho vnuknuti, nalehala na Karla, aby se prohlasil kralem Francie a shromazdil armadu k osvobozeni Francie od Anglicanu. Jeden z dulezitych faktoru ktere vedly k uspechu Karla VII byla podpora silne a bohate rodiny jeho zeny Marie z Anjou (1404 - 1463). Pres veskerou naklonnost pro tuto zenu, laskou jeho zivota byla jeho milenka Agnes Sorel.


Pote co Francouzi zvitezili v bitve u Patay, Karel byl korunovan francouzskym kralem Karlem VII 17. cervence 1429 v katedrale v Remesi. Pote Karel osvobodil Pariz a postupne i zbytek zeme s vyjimkou pristavu Calais na severnim pobrezi Francie.


Ackoliv je vlada Karla VII zastinena uspechy a mucednictvim Johanky z Arku, podarilo se mu to, co bylo jeho predkum odepreno - vybudovat silnou armadu a sjednotit vetsinu zeme pod jednim francouzskym kralem. Zalozil take universitu v Poitiers v roce 1432 a jeho panovani prineslo take urcitou ekonomickou prosperitu obyvatelum. Prestoze jeho panovani bylo obcas provazeno nerozhodnosti, maloktery vudce zanechal narod vylepseny oproti stavu, kdy se dostal k moci.


Karel VII zemrel 22. cervence 1461 v Mehun-sur-Yevre, ale posledni leta jeho zivota byla poznamenana revoltou jeho syna, ktery po nem nastoupil na trun jako Ludvik XI.
URL : https://www.valka.cz/Karel-VII-t11746#37979 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více