Přehled článků autora

PhDr. Jan Michl, PhD.

PhDr. Jan Michl, PhD.

Počet článků: 16 Počet shlédnutí: 377.894
Úplný profil autora: PhDr. Jan Michl, PhD.

Bota od Ebra

V listopadu 2011 se našla poblíž města La Fatarella ve východním Španělsku při výkopových pracích bota velikosti 44,5 s gumovou podrážkou a se zbytky lýtkové kosti. I když byla okamžitě přivolána policie, vzhled boty dával tušit, že nepůjde o zločin z poslední doby, ale že nalezené ostatky budou zajímat spíše archeology. Ti odkryli skelet muže o výšce zhruba 180 cm, jenž měl u sebe náboje do pušky sovětské výroby a dva ruční granáty polského původu. Podle nalezených fragmentů mrtvolu identifikovali jako vojáka republikánských mezinárodních brigád, kterého zabila exploze granátu. Ta ho částečně zavalila a postupující vojáci gen. Franca mu sebrali helmu s puškou a vyčnívající zbytek zakryli zeminou. Podle těchto okolností se dá celkem přesně určit datum „Charlieho“ smrti (jak byl vědeckou veřejností pojmenován). Stalo se tak 14. listopadu 1938 v průběhu závěrečné fáze bitvy na Ebru.

🕔︎ 22.02.2015 👁︎ 19.963

Devět velbloudů barona von Richthofena

Většina pozoruhodných událostí má obvykle zcela obyčejná vysvětlení. Ne jinak je tomu i s úctyhodným počtem 80 sestřelů Rudého barona Manfreda von Richthofena. Při podrobném seznámení se se všemi jeho oběťmi a s okolnostmi všech jeho vítězství nám náhle vše připadá logické a snadno pochopitelné.

🕔︎ 08.03.2018 👁︎ 10.976

George Beurling - Posedlý bojem

Charakter válečných hrdinů bývá různý, ale ti nejodvážnější a nejúspěšnější obvykle vynikají povahovými vlastnostmi, se kterými se v míru žije dosti obtížně. George Beurling, kanadské stíhací eso s více než 30 oficiálně uznanými sestřely, patřil k těmto kontroverzním válečným rváčům. On však měl v sobě i cosi navíc – mj. mimořádný střelecký talent, který se mu stal posedlostí.

🕔︎ 02.10.2012 👁︎ 23.905

Hlídka Verdunu, zlobivé dítě a invalida

Svými 12 sestřely Jean Navarre zdaleka zaostává za Reném Fonckem a von Richthofenem; avšak je třeba si uvědomit, že Navarre značné části sestřelů dosáhl nad nepřátelským územím, a nebyla mu tedy oficiálně uznána. Navíc, všech svých úspěchů dosáhl ještě před zavedením synchronizovaných kulometů do výzbroje francouzského letectva. Každopádně už ho nikdo nezbaví privilegia označovat se za „první francouzské stíhací eso v dějinách“.

🕔︎ 19.09.2017 👁︎ 12.988

Michel Madon: Proti všem

Hrdina Bitvy o Francii. Jedenáct potvrzených sestřelů. Nejvíce vzdušných vítězství dosažených na letounu Dewoitine 520. Věty vznešené až patetické. Ve skutečnosti Michel Madon jako loajální voják absolvoval za druhé světové války všechny tragické přemety, spojené s komplikovanými dějinami Francie. Mezi jeho oběťmi figurují kromě strojů německých i letadla britská a americká.

🕔︎ 19.02.2011 👁︎ 22.965

Mýtus o francouzském stíhacím esu

Robert Williame je spolu s Le Gloanem jediným „esem jednoho dne“ Armée de l’Air, což znamená, že se mu podařilo sestřelit během jednoho dne minimálně pět nepřátelských letadel. Navíc se mu podařilo pokořit šest protivníků v průběhu tří hodin a dvaceti minut. Tak mimořádné výkony musí být vždy podepřeny buď nehoráznou dávkou štěstí, nebo propagandistickou retuší.

🕔︎ 04.11.2012 👁︎ 18.687

Polské 15. září 1940

Patnácté září 1940 mělo přinést nejúpornější letecké boje během celé bitvy o Británii. Německá Luftwaffe se po celý den pokoušela mohutnými nálety zlomit odpor britské obrany, ale ke konci dne muselo německé velení uznat neúspěch a odložit plánovanou invazi na Britské ostrovy. Na slavném vítězství Royal Air Force se nemalou měrou podíleli i polští stíhači, kteří po boji nárokovali 30 sestřelů.

🕔︎ 02.11.2012 👁︎ 22.606

Poslední mohykán Blériot-SPAD 510

Blériot-SPAD 510 byl předělovým typem stíhacího letounu hned v několika ohledech: jednalo se o poslední dvouplošník zařazený do výzbroje francouzského letectva a zároveň se stal i posledním typem vyráběným kdysi tak slavnou továrnou Blériot. I když francouzské velení vsadilo na stíhací jednoplošníky už koncem 20. let, mimořádná obratnost a stoupavost letounu způsobily, že ještě v době mnichovské krize stíhací Spady tvořily páteř stíhacího letectva Francie.

🕔︎ 03.02.2017 👁︎ 14.282

Slovenská dvojka v čele Vojenské kontrarozvědky

V letech 1971 až 1989 vykonávali funkci náčelníka vojenské kontrarozvědky pouze dva muži, jejichž životy, způsoby práce, ale i kvalifikační předpoklady nebyly úplně obvyklé a očekávatelné. Zvláště zarážející je skutečnost, že v čele zpravodajské služby nebyl výskyt zpravodajců až tak častý. Mnohem cennější byla slepá věrnost komunistické straně a schopnost udržení vojácké disciplíny.

🕔︎ 28.02.2015 👁︎ 32.517

Sovětští dobrovolníci v korejské válce

Prvního listopadu 1950 bylo k hlídkování nad řekou Jalu určeno šest sovětských stíhačů: mjr. Strojkov, npor. Guts, Kaznačev a por. Monachov, Čiz a Sanin. MiG-15 posledně jmenovaného se nepodařilo nastartovat, a tak na oblohu vyrazila zbývající pětice vedená veteránem 2. světové války Strojkovem, jenž měl na kontě 16 samostatných sestřelů. Ve 14.15 vedoucí druhé dvojice npor. Guts spatřil trojici stíhaček Mustang a Sověti bez otálení zaútočili. Při střemhlavém letu nabrali příliš vysokou rychlost, takže nezbylo mnoho času na zamíření a střelbu. Američané se dávce vypálené por. Čizem snadno vyhnuli a přízemním letem unikli zpět na jih. Nicméně por. Čiz nárokoval první sestřel.

🕔︎ 19.11.2011 👁︎ 34.829

Španělé na východní frontě

Jestliže účast frankistických letců-dobrovolníků na straně nacistického Německa na východní frontě 2. světové války je už delší dobu známá, pak o zapojení republikánských pilotů do řad sovětského vojenského letectva se začínají objevovat informace až v posledním desetiletí.

🕔︎ 07.03.2013 👁︎ 22.022

Stíhači RAF v bitvě o Sedan

Teprve dopoledne 13. května 1940 si francouzské vrchní velení uvědomilo, že hlavní směr německého útoku směřuje na Sedan, kde už od brzkého rána němečtí vojáci s nasazením veškerých prostředků překračovali řeku Meuse. V průběhu dne Francouzi vyslali do oblasti většinu bojeschopných leteckých jednotek, dislokovaných v dosahu bojiště. Částečně do souboje o zisk vzdušné převahy nad Sedanem vstoupily i britské stíhací perutě dislokované na francouzském území.

🕔︎ 25.05.2011 👁︎ 24.263

Svobodní Francouzi v bitvě o Británii

„Já, generál de Gaulle, nacházím se nyní v Londýně; vyzývám francouzské důstojníky a vojáky, kteří jsou na britském území nebo kteří by se tam náhodou dostali, se zbraněmi či bez nich, vyzývám inženýry a dělníky pracující ve zbrojním průmyslu, kteří jsou na britském území nebo kteří by se tam náhodou dostali, aby se se mnou spojili.
Ať se stane cokoliv, nesmí plamen francouzského odboje zhasnout, a také nezhasne. Stejně jako dnes budu hovořit v londýnském rozhlase i v dalších dnech.“

🕔︎ 10.02.2015 👁︎ 17.334

Vývoz zbraní z Československa do kapitalistické ciziny (1950–1960)

Tradice českého, resp. československého zbrojního průmyslu sahá nejen do času první československé republiky, ale mnohem dál, až do časů Rakouska-Uherska. Ve 30. letech patřilo Československo mezi desítku největších vývozců zbraní na světě a za nacistické okupace došlo k dalšímu růstu a modernizaci tohoto odvětví. Světová válka zbrojařské podniky na našem území příliš nepoškodila, takže se mohlo směle navázat na předválečné parametry exportu.

🕔︎ 12.05.2011 👁︎ 41.646

Vývoz zbraní z Československa do kapitalistické ciziny (1960–1970)

Jedním z pilířů československého komunistického hospodářství byl export vojenského materiálu. Nevyváželo se jen do zemí socialistického bloku. V rozporu s propagandou se obchodovalo i se státy kapitalistickými včetně těch vyspělých. U zemí chudších až rozvojových pak vývoz zbraní sledoval politické cíle.

🕔︎ 12.11.2011 👁︎ 40.792

Zborov – víc než mýtus

Zborovská legenda vznikla společně s posledním bitevním výstřelem. V Rusku legionáři stavěli na paměť zborovských padlých pomníky, v mnohatisícovém nákladu vyšla pohlednice s tónovanými litografiemi se zborovskou tématikou, rovněž byla z bronzu odlita plaketa Zborov, která byla hromadně rozdávána legionářům.

🕔︎ 01.03.2015 👁︎ 21.196

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více