Kostky a poker: Nejoblíbenější hry druhé světové války

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 13.864

Člověk má od přírody hravou povahu a tento fakt se nemění ani v době války. Možná právě naopak. Nejrůznější karetní, stolní i hazardní hry jsou často jednou z mála možností jak se zabavit a rozptýlit i ve skromných podmínkách na frontové linii. Zábavnější částí životů amerických vojáků v druhé světové válce se ve svém blogu zabývá profesor Patrick Costa.

Reklama

Američtí vojáci hráli ve 40. letech minulého století celou řadu karetních her a to, které z nich patřily mezi nejoblíbenější, naznačuje průzkum Americké asociace výrobců hracích karet z listopadu roku 1940. V něm označila většina žen (47 %) i mužů (30 %) za svou nejoblíbenější karetní hru bridž, druhá nejoblíbenější se už u obou pohlaví liší, zatímco u žen je to hra Auction (18 %), muži dávali přednost pokeru (21 %)  a právě poker se pro svou jednoduchost stal nejoblíbenější karetní hrou druhé světové války. A v hraní karet podporoval vojáky i Červený kříž, který distribuoval balíčky karet do nemocnic, rekreačních center i zajateckých táborů.

Tou jednoznačně nejoblíbenější hrou vojáků ale nebyla žádná karetní hra, byly jí obyčejné kostky, neboli “Craps”. Kostky se staly natolik populárními, že profesionální kouzelník a hazardní autorita John Scarne vytvořil speciální tabulky, které hráčům pomáhaly s matematickou částí hry. Tyto “taháky” nechal vytisknout ve dvou milionech kopiích a vojáci si je schovávali ve svých helmách.

Na oblíbenou hru naráží i dobový obrázkový vtip v úvodu tohoto článku:

“Život v armádě má své dobré a špatné stránky. Naučil jsem se tu střílet.” říká voják, který na obrázku hodil kostkami prohrávající kombinaci (2). Vrhajícímu hráči, proti kterému ostatní uzavírají sázky, se totiž v angličtině říká “shooter”, česky “střelec”.

Vedle karetních her a kostek měli vojáci přístup také k různým kapesním vydání deskových her, které pro ně vyráběla firma William F. Drueke a synové. Drueke byl od dvacátých do čtyřicátých let významným výrobcem šachových setů, postupně se ale vrhnul i do dalších oblastí, jako byly pokerové žetony, kostky nebo kasinové hry jako třeba rulety.

Jeho kapesní sady deskových her nazvané Play-a-way byly určeny přímo pro muže ve službě a rodiny vojáků je mohli nechat poslat svým synům, bratrům a manželům prostřednictvím sítě obchodníků po celé zemi.

Balíček, který pak voják obdržel, vvypadal po otevření třeba takhle:

Reklama

Na dalším obrázku vidíme příklad šachové sady United Service Organisations. Šachovnice o rozměrech 8 x8 palců (20,3 cm) byla vyrobena z tvrdého kartonu stejně jako figury pro šachy a dámu. Sada pochází někdy z přelomu let 1941 a 1942.

Níže vidíme pro změnu příklad kanadské “Zámořské sady pro šachy a dámu YMCA”. Podobně jako v předchozím případě jsou šachovnice i figury vyrobeny z kartonu a na zadní straně hnědého papírového obalu se nachází popis: “Pro kanadské námořníky, vojáky a letce ve službě.”

Americká vláda také udržovala speciální vojenskou jednotku nazvanou Special Services Division (Divize zvláštních služeb). Jenotka měla za úkol podporovat u vojáků nejrůznější rekreační activity a poskytovala jim k těmto účelům nejen sportovní potřeby, ale take nejrůznější deskové hry.

Zdroj: patcosta.com

(placená reklama)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více