Bujinkan Dojo

Autor: Nippon 🕔︎︎ 👁︎ 21.193

Bujinkan v překladu to znamená Bu - bojovník, válečník, samurai. Jin - člověk. Kan - společnost, svazek. Dohromady svaz válečníků nebo bojovníků. Tento název vznikl asi před 13 lety, kdy Soke Hatsumi poprvé předvedl trénink za hranicemi Japonska. Od té doby se tyto tréninky začaly pravidelně konat po celém světě. Tyto semináře dostaly příznačný název Tai kai (Velké setkání).

Reklama

Dnes se na takovémto semináři sejde okolo 300 až 500 žáků s celého světa aby mohli společně trénovat a studovat bojové umění pod vedením Soke Hatsumiho. Bujinkan Dojo má v každém státě nejméně 500 členů. Nejvíce studentů je v Americe a ve Španělsku, kde Bujinkan vládne snad v každém městě. Ve zkratce si tedy dovedete představit co je to za masu lidí, kteří společně sdílejí stejné učení, myšlení a přátelství mezi sebou.

Píšu to proto, že nejde o něco podobného jako je tomu u jiných škol, kde každý má svého učitele, ale proto, že je zde jedno velké Dojo s jedním Sokem, který vede všechny z celého světa, jednou společnou cestou.

Bujinkan se skládá z 9 bojových škol, které byly předány s titulem Sóke (velmistr) Dr. Hatsumimu, aby mohl tato stará japonská bojová umění rozvíjet dál. V rejstříku škol můžete vidět, že pouze tři školy jsou školy Ninjutsu a ostatní školy Bujutsu, které byly používány samuraji.

Sám Soke říká, že dnes je nejlepší doba ninjů. To proto, že doba nám dovoluje rozvíjet a zdokonalovat bojové umění do takových měřítek jaká nebylo možno kdysi studovat. Dnes i sám Soke Hatsumi moc nepoužívá termín Ninjutsu a to proto, že pochopení všech 9. škol už není pouze Ninjutsu, ale pochopení Budo. Proto se dnes více používá termín Bujinkan Budo Taijutsu.

Styl Bujinkan Budo Taijutsu vychází tedy z devíti bojových škol, z nichž tři jsou školy Ninjutsu (jsou to Togakure ryu Ninpo, Kumogakure ryu Ninpo a ta třetí je Gyokushin ryu Ninpo) a ostatní Bujutsu.

Reklama

Systém bojových umění Bujinkanu (Bujinkan Bugei) ctí a udržuje staré disciplíny, které se adepti učí již od dob počátku Ninjutsu. Jde o 36 disciplín, Z nichž prvních 18 jsou klasické způsoby používané japonským samurajem, zbylých 18 jsou pak k nim odpovídající speciální techniky pro Ninju - bojovníka.

Devět škol Bujinkan Dojo

Togakure ryu Ninpo
Gyokko ryu Kosshijutsu
Kukishinden ryu Taijutsu
Shindenfudo ryu Dakentaijutsu
Gyokushin ryu Ninpo
Koto ryu Koppojutsu
Takagiyoshin ryu Jutaijutsu
Gikan ryu Koppojutsu
Kumogakure ryu Ninpo

Pramen:
se souhlasem od pavels převzato z www.japonsko.tnet.cz

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více