Ninjutsu

Autor: Nippon 🕔︎︎ 👁︎ 35.568

Ninjutsu, jako metoda ochrany proti různým druhům nebezpečí, zahrnuje mnoho bojových dovedností a technik. Ninjové, jako takoví, se považovali za pouhé vykonavatele politických, náboženských či vojenských postupů, při kterých museli být připraveni na všechny možné situace. Jejich dovednosti zahrnovali také techniky špionáže, infiltrace do různých prostředí, metody matení nepřítele, úniku z bezvýchodných situací a některé další dovednosti. Hlavním cílem bylo přežití a splnění daného úkolů, nežli samotné vítězství.

Reklama

Na otázku jak vlastně Ninjutsu vzniklo se těžko přesně odpovídá. V legendách se mluví o tom, že nindžové vznikli z tajuplných skřítků tengu, kteří byli mistři v ovládání mysli lidí a používání černé magie. Nicméně je to pouze jen legenda a tak je nejpravděpodobnější, že ninjové mají svůj původ mezi horskými mnichy Yamabushi, kteří byli později ovlivněni uměním, které sebou přinesli čínští přistěhovalci. Nicméně potřeba kvalitní špionáže byla zapotřebí i v časech ještě starších. Připomeňme si dílo slavného čínského mistra Sun Tsu, což by se dalo přeložit jako „Kniha válečného umění“. Právě v jedné z kapitol tohoto díla se věnuje přímo špionáži a dosti podrobně. Tvrdí se, že texty této knihy přinesl do Země vycházejícího slunce muž jménem Kibi Makibi (693 - 775 n.l.), který jako velvyslanec několikrát musel navštívit Čínu.

Říci kdy přesně vzniklo „Umení být neviditelným“, jak by se také dalo přeložit, nebo kdo byl hlavním učitelem, není již možné. Existuje však verze, která hovoří o tom, že prvním učitelem původních rodin ninjů byli právě čínští mistři jako Kai Doshi, Gamou Doshi a Kosumikage Doshi.

První historicky ověřitelné nasazení špionů do praxe bylo za vlády prince Shotoku Taishiho (žil v letech 574 - 622 n.l.), který začal používat tyto agenty pro vlastní potřebu.

Nicméně obecné prvopočátky Ninjutsu sahají až do doby před dvěma tisíci lety. Nutno dodat, že Ninjutsu v té době a ještě dlouho potom nebylo přesně definované umění. Teprve když uplynulo spoustu staletí, stalo se nindžucu nezávislým systémem znalostí s vlastními pravidly. Největší lokality Ninjutsu v historii byly horské oblasti Iga a Koga. Umění Ninjutsu se dále vyvíjelo jako nejvýše ilegální a protizakonná kultura k elitě vládnoucích samurajů. Proto byl původ tohoto umění po staletí zahalen tajemstvím, mlčením a historickým zmatkem.

V období Kamakura (1192 - 1336 n.l.) se vliv a rozmach škol zabývajících se Ninjutsu začíná zvětšovat. Navíc každá škola měla svoje zvláštnosti, které se vztahovali k tomu jaké dovednosti preferovala. Tyto specifické dovednosti se mezi rodinami a školami vzájemně utajovali. Mezi tyto tajemství mohli patřit např. jinde se nepoužívajíci zbraně, nebo zbraně nově vyvinuté, různorodé pomůcky a samozřejmě zkušenosti, které ta či ona škola za dobu své působnosti nasbírala.

Dokonce ani slova popisující mystické umění stínových bojovníků nemohou být přímo přeložena do jazyků, které nejsou japonštině příbuzné. Pouhá hláska z japonštiny „Nin“ ve slově Ninjutsu nebo Ninja, vyžaduje mnoho anglických slov, aby byla vysvětlena. Na této nejzákladnější úrovni nin (také vyslovováno Shinobi) může znamenat vytrvalost, ochranu, trpělivost a to jak ve fyzickém tak v psychickém významu. Nin má také ve slovníku druhý význam jako tajemství, tajemnost, ukrytí, úkryt či neviditelnost. Japonský psaný znak pro Nin je složen ze dvou základnějších znaků. Znaku pro čepel neboli ostří a srdce neboli nitro. Konstrukce psaného znaku říká, že mysl, srdce nebo přání je usměrňováno takovou cestou, že zaměstnává čepel za účelem dosažení svého cíle. V tomto širším významu nin skutečně znamená mít nadhled, ovládat své tělo a mysl a smysl pro dobro a zlo. Ale kontrolovat vlastní smysl pro dobro a zlo nebo vhodnost a přiměřenost je mnohem složitější záležitost. Kontrolovat vlastní smysl pro přiměřenost znamená být schopen spolehnout se na tak zvaný šestý smysl a mít skutečné znalosti o povědomé úrovni myšlení. Tato široká vnímavost skutečného bytí založená na vlastním jedinečném pohledu je to, co odlišovalo ninju od ostatních konvenčních vojenských taktiků během bojů mezi státy, správními oblastmi ve feudálním Japonsku.

Jedna ze škol Ninjutsu - Togakure ryu, která vznikla před osmi sty lety a jejímž současným velmistrem je Dr. Masaaki Hatsumi, trénovala své bojovníky v osmnácti fyzických a duševních dovednostech:

Reklama

Seishin teki kyoyo - duševní vytříbenost,
Taijutsu - umění těla, boj beze zbraně,
Ninja biken - techniky meče,
Bojutsu - techniky s tyčí,
Shuriken jutsu - vrhání ostří,
Yari jutsu - techniky s kopím,
Naginata djutsu - techniky s halapartnou,
Kusari gama - zbraň s řetězem a srpem,
Kayaku jutsu - zápalné a výbušné látky,
Henso jutsu - přestrojení a zpodobnění postavy,
Shinobi iri - umění neviditelnosti a průniku,
Ba jutsu - jízda na koni,
Sui ren - trénink ve vodě,
Bo ryaku - strategie,
Cho ho - špionáž,
Inton jutsu - skrytí se a únik,
Ten mon - meterologie
Chi mon - zeměpis.

Za účelem udělat nepříteli boj těžším, dávný ninja vyvinul strategii Kyojitsu tenkan ho založenou na předkládání pravdy a klamů tak, že zmateme protivníka.

Věřím, že Ninpo, nejvyšší stupeň Ninjutsu, by mělo být nabízeno světu jako základní myšlenka všech bojových umění. Fyzické a duchovní techniky přežití, zvěčněné japonským ninjou, byly vlastně jedním ze zdrojů japonských bojových umění.

Kdo trénuje Ninjutsu, může získat sílu a nepřemožitelnost povolující požitek květiny kývající se ve větru, uznání lásky druhých a uspokojení z míru ve společnosti. Dosažení tohoto osvícení je charakteristické vyvinutím „laskavého srdce.“ Laskavé srdce Ninpo je klíčem k nalezení harmonie a porozumění v říši duchovního a materiálního světa.

34. Soke Togakure ryu Ninjutsu Masaaki Hatsumi

Pramen:
Se souhlasem od pavels převzato z www.japonsko.tnet.cz

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více