Vzpomínková akce

Autor: Marty / marty 🕔︎︎ 👁︎ 14.681
V sobotu 24. 5. 2003 se v 9.30 se před kryptou kostela Cyrila a Metoděje (dříve Karla Boromejského) bude konat vzpomínková akce na počest hrdinů, kteří položili své životy za naši svobodu. V kryptě zemřeli parašutisté Josef Gabčík a Jan Kubiš, rtm. Josef Valčík, npr. Adolf Opálka, Jan Hrubý, Jaroslav Švarc a Josef Bublík.

Tento akt se vymyká běžným pietním akcím organizovaným státními institucemi. Organizátorem je 1. mechanizovaná rota Aktivních záloh AČR Československých legií, akce se
však zúčastní i členové Klubu vojenské historie 5. Special Forces Group (Airborne) Praha a další. Zcela netradičně se zde tedy sejdou lidé v uniformách českých aktivních záloh, v uniformách americké armády, kovbojové i civilové. Po prohlídce krypty a pietním aktu se skupina přesune na Prašný most k pomníčku št. kapitána Václava Morávka. Tady bude akce ukončena.

"Chceme jím vyjádřit svou úctu všem, kteří za nás kdysi položili životy. Máme pocit, že vzpomínka a pocta se neváže jen ke konkrétnímu pevně stanovenému datu - může přijít naprosto kdykoli a měla by trvat neustále. Nelze přece vzpomínat jen dvě hodiny a pak zase na rok zapomenout. Jinak se z pietních aktů stává jen bezduchý symbol,"
řekl vrchní velitel 5. Special Forces Group (Airborne) Praha Ladislav Lhota.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více