3. kolona "Ascaso" [1936-1937]

3rd Column "Ascaso"
3.ª Columna "Ascaso" (Exèrcit Popular de Catalunya)
     
Název:
Name:
3. kolona "Ascaso" 3rd Column "Ascaso"
Originální název:
Original Name:
3.ª Columna "Ascaso" (Exèrcit Popular de Catalunya)
Datum vzniku:
Raised/Formed:
20.07.1936
Předchůdce:
Predecessor:
- -
Datum zániku:
Disbanded:
10.01.1937
Nástupce:
Successor:
Divize "Ascaso" Division "Ascaso"
Nadřízené velitelství:
Higher Command:
20.07.1936-21.09.1936 Ústřední výbor antifašistických milicí Katalánska
01.11.1936-10.01.1937 III. sektor Tardienta
20.07.1936-21.09.1936 Central Committee of Antifascist Militias of Catalonia
01.11.1936-10.01.1937 IIIrd Sector of the Tardienta
Dislokace:
Deployed:
20.07.1936-25.07.1936 Barcelona, ? /
27.07.1936-DD.08.1936 Barbastre, ? /
28.08.1936-DD.09.1936 Monte Pelado, ? /

Velitel:
Commander:
20.07.1936-10.01.1937 Jover Cortés, Gregorio ( )
Podřízené jednotky:
Subordinated Units:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Čestný název:
Honorary Name:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Decorations:
Poznámka:
Note:
Kolona "Ascaso" byla třetí kolona organizována v Barceloně. Na aragonskou frontu odjela 25. července 1936 s 2000 milicionáři. Ke koloně Ascaso se připojily mezinárodní skupiny „Giustizia e Libertá“ a „Batalló de la Mort neboli Centúria Malatesta“. Byla umístěna v sektoru Huesca a řídili ji Cristóbal Alvaldetrecu, Gregorio Jover Cortés a Domingo Ascaso Abadía. Kolona "Ascaso" přijíždí do Barbastre (Huesca) kolem 27. července, kde se setkal s plukovníkem Villalba a podplukovníkem González Morales. Jméno dostala od anarchisty Francisca Ascasa Abadíi, padlého v bojích 20. července v Barceloně. Patřil k anarchistické skupině Nosotros a pravděpodobně by tuto kolonu vedl, kdyby žil. Na jeho místo však nastoupil Gregorio Jover Cortés, který rovněž patřil do skupiny Nosotros, a jeho bratr, rovněž anarchista, Domingo Ascaso Abadía, který patřil do stejné skupiny. Kolona se zúčastnila různých bitev, zejména v ofenzívě Huesca a v bitvě u Monte Pelado, 28. srpna. Zúčastnilo se asi 1200 Italů a 800 Španělů (celkem 2000), kteří utrpěli těžké ztráty. Dobyli pozice, ale to nevedlo k obsazení Huesci. Kolona se stala známou tím, že zahrnovala skupiny mezinárodních bojovníků. Mezi nimi byla Mezinárodní skupina „Eric Mühsam“ německých anarchistů ze skupiny DAS (deutsche anarcho-syndicalisten). Také Němci marxistického původu (z lidových olympijských her ), vedeni Hansem Beimlerem, tvořili centúrii. V koloně byli i italští internacionálové. Zpočátku, kolona známá jako "Giustiza e Libertà", Prapor Matteotti nebo Italská kolona. Italští anarchisté ze své strany vytvořili takzvaný "Batalló de la Mort" nebo Centúria Malatesta, což byla velkolepá mezinárodní anarchistická kolona. Vytvořili je Italové v exilu ve Francii a velký dojem udělali v jejich průvodu Barcelonou, který se konal 3. března 1937, díky svým černým uniformám - s holenními kostmi a lebkami - polovojenského vzhledu. Do bitvy vstoupili špatnou nohou a byli poraženi v Almudévaru, Ascaso a Montalbánu. A při útoku na poustevnu Santa Quiteria byli zničeni. Zbytky praporu byly obnoveny v koloně Ascaso a další překročily francouzské hranice. Nicméně jiné italské jednotky, jako internacionálové z "Giustiza e Libertà" skončili v mezinárodní Garibaldiho brigádě.
Po militarizaci se kolona s podřízenými kolonami "Aguiluchos" a "Rojo y Negro" stala nejprve Divizi "Ascaso" a z podřízených kolon se staly pluky. Celkově mezi těmito třemi jednotkami bylo celkem asi 7 000 bojovníků.
The "Ascaso" column was the third column organized in Barcelona. He left for the Aragonese front on July 25, 1936 with 2,000 militiamen. The international groups "Giustizia e Libertá" and "Batalló de la Mort or Centuria Malatesta" joined the Ascaso column. It was located in the Huesca sector and was managed by Cristóbal Alvaldetrecu, Gregorio Jover Cortés and Domingo Ascaso Abadía. Column "Ascaso" arrives in Barbastre (Huesca) around July 27, where he met Colonel Villalba and Lieutenant Colonel González Morales. It was named after the anarchist Francisco Ascas Abadii, who fell in battle on July 20 in Barcelona. He belonged to the anarchist group Nosotros and would probably lead this column if he lived. However, he was replaced by Gregorio Jover Cortés, who also belonged to the Nosotros group, and his brother, also an anarchist, Domingo Ascaso Abadía, who belonged to the same group. The column took part in various battles, especially in the Huesca offensive and in the battle of Monte Pelado, August 28. About 1,200 Italians and 800 Spaniards (2000 in total) took part, suffering heavy losses. They won the position, but that did not lead to the occupation of Huesci. The convoy became known for including groups of international fighters. Among them was the International Group "Eric Mühsam" of German anarchists from the DAS (deutsche anarcho-syndicalisten). Germans of Marxist descent (from the People's Olympic Games), led by Hans Beimler, also formed the centurion. Italian internationals were also in the column. Initially, the column known as "Giustiza e Libertà", Prapor Matteotti or Italian column. The Italian anarchists, for their part, created the so-called "Batalló de la Mort" or Centuria Malatesta, which was a magnificent international anarchist convoy. They were created by Italians in exile in France and made a great impression in their procession through Barcelona, ​​which took place on March 3, 1937, thanks to their black uniforms - with shins and skulls - of paramilitary appearance. They entered the battle with the wrong foot and were defeated in Almudévar, Ascaso and Montalbán. And during the attack on the hermitage of Santa Quiteria, they were destroyed. The remnants of the battalion were restored in the Ascaso column and others crossed the French border. However, other Italian troops, such as the internationals from the "Giustiza e Libertà", ended up in the international Garibaldi Brigade.
After militarization, the column with the subordinate columns "Aguiluchos" and "Rojo y Negro" first became the Division "Ascaso" and the subordinate columns became regiments. In total, there were a total of about 7,000 fighters between the three units.
Zdroje:
Sources:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Columna_Ascaso

URL : https://www.valka.cz/3-kolona-Ascaso-1936-1937-t249204#686667 Verze : 3
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více