Úspěch leteckých misí závisel i na navigátorských hodinkách

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 3.333

Navigátorské hodinky jsou neodmyslitelnou součástí letecké historie. V průběhu II. světové války na nich závisela úspěšnost leteckých misí, proto odráží i velký kus technologického vývoje a jejich design je ikonický. Dokonce i mezi dnešními, tzv. pilotními hodinkami s typickými prvky, ty navigátorské snadno rozeznáte. Není proto překvapením, že některé moderní modely – ač spolehlivější a o něco menší, jsou k nerozeznání od těch historických. Co je pro ně charakteristické a jak ke svému vzhledu navigátorské hodinky přišly, prozkoumáme v článku. Pokud jste milovníkem letectví nebo vás zajímá válečná historie, určitě si přijdete na své.

Cenná nezbytnost leteckých pionýrů

Vůbec první pilotky byly navrženy v roce 1904 francouzským hodinářem Louisem Cartierem pro brazilského letce Alberta Santose-Dumonta. Tyto hodinky měly jednoduchý design a byly nošeny na koženém pásku kolem zápěstí. Už tehdy se ale zformoval základ jejich vzhledu, který souvisel se snadnou čitelností a možností s hodinkami manipulovat v rukavicích.

Navigátorká verze leteckých hodinek

Klasická podoba návigátorských hodinek se ale zformovala až za druhé světové války. Letectvo se tehdy stalo jednou z klíčových součástí moderního boje a navigátorské hodinky tak získaly podstatnou roli ve vedení bojových misí. Tehdejší letadla – přes všechen pokrok, byla na dnešní poměry velmi spoře vybavená, takže navigátorský přístroj v podobě hodinek byl pro posádku letadla pojítkem s životem a úspěchem v boji.

Zvládnutí navigace v extrémních podmínkách letecké bitvy tehdy záviselo kromě mapy, astronomických tabulek a leteckého sextantu i na hodinkách. Ty s velikostí pouzdra leckdy přesahující 5 cm, s velkou a snadno ovladatelnou korunkou a jasně čitelným kontrastním ciferníkem nosili piloti a navigátoři připnuté velmi dlouhým řemenem přes rukáv kombinézy. Ciferník zaplňovaly výhradně pouze indexy a velké arabské číslice sloužící pro odečet času a úhlových stupňů, dále pak charakteristický trojúhelník označující pozici 12. hodiny.

Zajímavostí je, že už tenkrát nesly indexy a ručky ve tvaru meče luminiscenční nátěr – ostatně bez něj by hodinky v temných útrobách bombardéru byly nepoužitelné. Důležitá byla i funkce tzv. hackingu, která umožňovala přesnou synchronizaci s velitelským časem.

Specifikace B-Uhren

To se dostáváme k legendárním mechanickým Beobachtungs-Uhren (neboli B-Uhren) určeným pro navigátory německé Luftwaffe. Hodinky se specifikací FL23883 (FL pro Flieger, kód 23 označoval navigátorskou verzi hodinek) vznikaly od roku 1935. Byly vyráběny dohromady pěti firmami, z nichž možná budete znát švýcarskou IWC a německé Laco, které se v hodinařině úspěšně drží dodnes. A právě značka Laco, o které si více povíme níže, se profiluje v oblasti navigátorských hodinek v jejich autentické podobě.

Pilotní hodinky za oceánem

Ještě předtím ale krátce zmíníme i prestižní značku Breitling, která měla nemalý podíl na celém vývoji navigátorských modelů. Byla to totiž právě tato značka, která v roce 1934 přivedla na trh první typ chronografu (tj. hodinky se stopkami). Pod křídly Breitlingu létali američtí piloti, kteří díky modelu Chronomat měli už od roku 1942 k dispozici i logaritmickou lunetu. Odtud pak možná znáte onu druhou klasickou podobu pilotních hodinek s několika subciferníky.

Není divu, že jsou všechny tyto kusy sběratelsky velmi cenné a že poptávka po pilotních modelech přetrvává dodnes. Výše zmíněné Laco však drží pomyslnou laťku historické věrnosti nejvýše.

Laco jako přední dodavatel německému letectvu

Značka Laco je spojována s výrobou pilotních hodinek již od 30. let minulého století. Společnost byla založena pod názvem Lacher & Company (později Durowe) v roce 1925 v Pforzheimu v Německu. V roce 1935, kdy byla společnost vybrána jako dodavatel hodinek pro letectvo, už vyráběla vlastní strojky německé provenience.

V roce 2010, po několikaleté přestávce, došlo k obnově výroby se zaměřením na původní kořeny značky. Hodinky Laco jsou proto stále ručně vyráběné v Německu a jsou vybaveny kvalitními mechanickými strojky, které zajišťují jejich přesný chod a dlouhou životnost. Ruční výroba také nabízí jedinečnou možnost si jednotlivé modely konfigurovat podle vašich vlastních představ. Kolekce klíčové pro fanoušky letectví a historie uvádíme dále.

Laco Flieger Pro

Hodinky z kolekce Laco Flieger Pro mají typické ciferníky ve 2 historických typech – tzv. Baumuster A, tedy původním jednodušším navigátorským číselníkem a Baumuster B, což byla pozdější verze s minutovou stupnicí na vnější části číselníku. Nepřehlédnutelné jsou i typické kožené řemeny se dvěma nýty a nechybí snadnou orientaci nezbytný trojúhelník na 12. pozici.

Historickou podobu doplňují spolehlivé moderní strojky ETA, nebo Sellita. Laco Flieger Pro nabízí i další barevné varianty ciferníků a kožených nebo nylonových NATO řemínků. Tyto hodinky jsou ideální pro milovníky letectví a historických hodinek, kteří přeci jen chtějí o něco modernější hodinky, ale s původními historickými prvky.

Laco Pilot Original

Kolekce hodinek Laco Pilot Original je formována původní podobou navigátorských hodinek, jak je známe od 40. let minulého století. Charakteristické pro tuto kolekci je ručně prováděné staření hodinek, které díky tomu vypadají, jako byste je zdědili z dědovy sbírky. Rýhy, škrábance, stopy opotřebení a patina působí velmi autenticky.

Úprava se netýká pouze pouzdra, ale také číselníku, řemínku a ruček, kde může chybět třeba kus luminiscence. Každý kus je tak naprostý originál. Nechybí ani funkce hackingu, tedy zastavení sekundové ručky při seřizování nebo označení FL23883 na boku pouzdra.

Laco Pilot Basic

I kolekce hodinek Laco Pilot Basic svým vzhledem ihned evokuje design původních pilotek. Jejich předností je kvalitní a bytelný materiál i velmi přesný japonský automatický strojek, přesto je můžete pořídit za zlomek ceny výše uvedených modelových řad. K dispozici jsou v různých verzích, včetně modelů s koženým řemínkem nebo kovovým náramkem. V návaznosti na jejich provedení a vlastnosti jsou proto tyto hodinky ideální volbou pro každodenní nošení.

Spolehnout se můžete i na Helveti

V Helveti.cz jsme autorizovaní prodejci a našim hodinkám věříme. Proto vám nejen osobně poradíme s výběrem, ale přidáme i prodlouženou záruku 5 let a rok pojištění hodinek zdarma. Hodinky vám předvedeme a naučíme vás s nimi v prodejně v pražských Holešovicích.

(placená reklama)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více