Vzdělávací portál o první světové válce

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 18.168

Zdravím všechny čtenáře webu válka.cz! Dovolte mi, abych Vám na následujících několika odstavcích představil svůj projekt – vzdělávací portál o první světové válce. Jsem studentem pedagogické fakulty Ostravské univerzity a webový portál vznikl jako praktická část mé diplomové práce, kterou v současné době dokončuji. Proč vlastně portál vznikl a co je jeho cílem?

Reklama

Je někdy až neuvěřitelné, jak je první světová válka přehlížena. Jak žije pouze ve stínu druhého celosvětového vojenského konfliktu. Zatímco o druhé světové válce ví pár informací zhruba každý, o té první už jen málokdo. A ono se asi ani není čemu divit. Nejen Hollywood jí dává přednost – rovněž nabídka dokumentárních televizních společností mluví za vše. Stejná situace panuje i na internetu (aspoň tedy v našich luzích a hájích), nebo v segmentu počítačových her. Asi nejvíce je to pak vidět u knih. Letmý pohled na sortiment drtivé většiny knihkupectví, odhalí tento nepoměr v celém svém rozsahu. Hitlerovy děti, mládež, válečníci, žoldnéři, manažeři, šakali, agenti, bankéři, stoupenci, obdivovatelky, pokojské… a to je ve výčtu druhoválečných knih jen zlomek, vztahující se navíc pouze k jediné osobnosti (byť ústřední) celého konfliktu. Jen s maximální snahou a soustředěním lze na pultech obchodů najít mezi touto záplavou knih také nějakou, která se týká první světové války. Druhá světová prostě táhne víc, i když je toto téma už pár let lehce vyčpělé.

A přitom je to škoda. Každý, kdo se trochu zajímal o „Velkou válku“ ví, že dost zásadním způsobem změnila poměry v Evropě a byla jednou z několika příčin Hitlerova vzestupu k moci a jeho následného válečného běsnění. Navíc jí chybí ona morální skvrna – holocaust (jakkoliv je slovo „morálka“ s válkou samo o sobě jen těžko slučitelné). 1. světová válka je zkrátka podle mého názoru opomíjena neprávem. Avšak očividný nepoměr mezi oběma světovými konflikty mě právě přivedl k tématu mé diplomové práce.

Jako správný student pedagogické fakulty obvykle vidím příčinu většiny problémů již na úrovni základního vzdělávání. A během shromažďování informací jsem zjistil, že většina učitelů dějepisu, věnuje výuce první světové války zhruba čtyřikrát méně času, než výuce druhé světové. Jako příčinu uvádějí větší časovou vzdálenost, téma holocaustu, větší počet dokumentů a filmů, nebo i učebnice, které se těmto tématům věnují přibližně ve stejném poměru.

Překvapen jsem byl i tím, jak málo webových stránek o 1. světové v Česku existuje. Resp. jak neexistují vlastně žádné. Kromě Wikipedie a článků na těchto stránkách, existuje jen pár webů, které se jí zabývají. Ty jsou ale většinou nekompletní, příliš stručné, nepřehledné, nebo špatně strukturované.

Reklama

Všechny výše uvedené důvody pro mě byly motivací k vytvoření vzdělávacího portálu, který by se týkal výhradně jen první světové války. Mým plánem bylo vytvořit kompletní strukturovaný webový portál, který by měl sloužit primárně jako podpora ve výuce. Pomáhal by nejen učitelům, ale i žákům. Základní podmínkou byl jasný a zřetelný text, který by jim předal informace srozumitelnou formou a zároveň se vyhnul přílišným detailům a přehnaným podrobnostem, které by je mohly odradit.

V tomto ohledu byla důležitá přítomnost multimediálních prvků, zejména animací, obrázků a grafů. Aby si své znalosti mohli hned ověřit, obsahuje portál i sekci testů, zaměřených na jednotlivé válečné roky. Uvědomuji si, jak těžké je žáky základní školy nadchnout něčím, co, byť jen vzdáleně, zavání školou. Tím spíš, když se jedná přímo o učivo často neoblíbeného dějepisu. Proto jsem se pokusil webový portál pojmout tak, aby byl pro ně zajímavý a kromě multimediálních prvků nabízel i zajímavé a méně známé příběhy.

Aby byly informace kompletní a nepopisovaly jen průběh bojů, nechybí sekce osobností, nebo techniky. Ovšem opět jen v maximální možné míře, aby byl text pro žáky srozumitelný a nezatěžoval je podrobnostmi.  Zvlášť důležité bylo provázání těchto informací s běžnými texty v kapitolách, pomocí odkazů. Vznikl tak webový portál, který se snaží popsat první světovou válku, její příčiny i důsledky, její aktéry i jejich prostředky. To vše s důrazem na srozumitelnost pro žáky základních škol. Web postupem času stále doplňuji, zejména o vizuální prvky, jako jsou obrázky, mapy, grafy a animace. Jak se má snaha povedla, můžete posoudit sami na stránce – http://hucak.osu.cz/ww1

Všechny případné návštěvníky bych rád upozornil především na dotazník, který v 15 otázkách zjišťuje jejich názory na web. Je to pro mě důležitá zpětná vazba, díky níž budu moct svou diplomovou práci dokončit (bez ní by projekt webového portálu ani nevznikl). Vyplnění dotazníku nezabere víc než minutu, a pro mě bude mít cenu zlata. Budu tedy velmi vděčný všem, kteří jej vyplní.  Na dotazník odkazuji hned na úvodní stránce a je možné k němu přistoupit i zde. (http://www.survio.com/survey/d/M7P9W3O7Y1S7O3R5H).

Děkuji všem budoucím návštěvníkům mého webu a serveru www.valka.cz (tedy konkrétně panu Havelkovi), za uveřejnění tohoto článku.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více