Stíhači v boji II - 06 Mustang

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 42.058

Každý stíhací letoun je kompromisem mezi požadavky na vysoké výkony a silnou výzbroj, solidní ochranu citlivých částí a dlouhý dolet, které výkony deklasují. Úspěšné konstrukce jsou vyváženým kompromisem protichůdných požadavků. Jedním z takových letounů byl legendární P-51 Mustang.

Jeden z nejlepších amerických stíhacích letounů P-51 Mustang vznikl vlastně díky Britům a jejich nedostatku moderní výzbroje na začátku války. Britové chtěli, aby Američané otevřeli novou linku na výrobu letounů P-40 Warhawk. Firma North American místo toho navrhla postavit úplně nový letoun.

Reklama

Za 127 dní po zahájení prací byl slavnostní roll-out. Novinkou bylo použití laminárního profilu křídla. Letoun s motorem Allison dosahoval rychlosti 615 km/h. Skutečný Mustang se zrodil až po montáži britských motorů Rolls Royce Merlin s výkonem 1700 koní. Maximální rychlost se přehoupla těsně přes 700 km/h.

Mustang byl typickým potvrzením poučky, že letadlo, které dobře vypadá, i dobře létá. Motor měl přebytek tahu, letoun byl rychlý a obratný. Přitom měl dolet umožňující doprovod bombardérů hluboko nad Evropu. Účinná výzbroj šesti kulometů ráže 12,7 mm byla vhodná na boj s nepřátelskými stíhačkami. Pilota a klíčové prvky chránilo účinné pancéřování.

Reklama

Piloti oceňovali bublinový překryt kabiny, poskytující výborný výhled všemi směry, příjemnou pilotáž a dobrou ergonomii kabiny. Mustang patřil k oblíbeným letounům, které se staly legendami. Předností byl i gyroskopický zaměřovač, poskytující automaticky opravu při střelbě během manévrování. Nicméně vždy záleželo na tom, kdo sedí za řízením, výsledek souboje nebyl nikdy dopředu znám a výkony letounu nebyly zárukou vítězství.

24. listopadu 1944 doprovázelo 16 Mustangů 352. stíhací skupiny bombardéry B-17 nad Německo při náletu na rafinerie ropy v Mersburgu. Mustangy se utkaly se skupinou asi 50 německých stíhaček. Kapitán Donald S. Bryan se pustil do souboje s jednou stodevítkou a ke svému překvapení zjistil, že to bude větší oříšek, než čekal.

Za řízením neseděl žádný zelenáč. Když se Messerschmitt dostal na jeho šestou hodinu a začal po něm střílet, musel použít „nouzový únikový manévr“, který si nacvičil. Jestli se mu podaří uniknout, se dozvíte úvodu šesté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Mustang.

Mustangy se díky dlouhému doletu prosadily i nad nedozírnými prostorami Pacifiku. 23. června 1945 letěly Mustangy 47. perutě z ostrova Iwo Jima až nad Japonsko. Čtyřčlennou letku vedl Robert Scamara. Tam se dostaly do souboje se stíhačkami japonské protivzdušné obrany.

V divokém souboji se Scamarovi podařilo sestřelit dva N1K-2 George a jeden Ki-43 Oscar. O jeho bezpečnost se staral wingman John Scanlan, který se celou dobu i během nejdivočejšího manévrování, dokázal udržet na pozici a krýt mu záda.

Při návratu byl wingman napaden japonským Zerem a sestřelen dávkou 20mm kanonů. Naštěstí se mu podařilo vyskočit. Scamara ho chránil do doby, než ho prázdné zásobníky kulometů přinutily opustit bojiště.

Reklama

Jaké byly další osudy nešťastného wingmana se dozvíte v hlavní pasáži šesté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Mustang.

Když se na nebi třetí říše objevily proudové letouny představující zcela novou generaci stíhaček, musely Mustangy dokázat, že na ně stačí a dokážou bombardéry chránit.

7. dubna 1945 se pilot Richard Candelaria oddělil při stoupání od zbytku své formace a osamocen se ocitl nad svazem bombardérů B-24. Bombardéry byly napadeny dvojicí Me-262 a zbytek jeho perutě byl nedohlednu. Byl na ně tedy sám.

Jednu Me-262 se mu podařilo poškodit a druhou zahnat. Vzápětí byl napaden skupinou asi 15 Messerschmittů Bf 109 vedených letounem se žlutým čumákem. Rozhodl se bojovat s ním, ale zbytek skupiny mu šel po krku. Jestli se potvrdí pořekadlo mnoho psů zajícova smrt, se dozvíte v závěru šesté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Mustang.

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v této části seriálu:

Letadla:

B-17 Flying Fortress

B-24 Liberator

Focke-Wulf Fw 190

Messerschmitt Bf 109

Messerschmitt Me 262 Schwalbe

Curtiss P-40 Warhawk

North American P-51 Mustang

Mitsubishi A6M Zero

Nakajima Ki-43 Oscar

Nakajima Ki-84 Frank

Kawanishi N1K George

Jiné:

Donald Bryan

Gunter Rall

Lufberyho kruh

Související články:

Moderní letecké souboje

premiéru vysílá česká televize dne 24.04. na  ve 20:00

Reprízu vysílá česká televize dne 28.04. na  ve 06:55

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více