Ju jutsu

Autor: Nippon 🕔︎︎ 👁︎ 16.011

Ju jutsu

Bojové umění Jujutsu patří mezi jedno z nejstarších umění boje v Japonsku. Někteří za jeho původ považují Sumo, jiní ozbrojený zápas kumiuchi, a ještě jiní vidí jeho kořeny v bojových principech vnuka císaře Seiwa z 9.století.

Dnes studenti Jujutsu studují techniky pro radost a po osobní ochranu. Toto bojové umění se stalo součástí standardního výcviku některých speciálních policejních, vojenských složek v mnoha zemích na celém světě.

Reklama

V klasickém Jujutsu například patřil mezi nejčastější útoky sek mečem zhora, zatímco kopy se téměř nepraktikovaly. Bylo tomu tak možná proto, že tenkrát neměli pevné boty. Dnes je tomu ovšem naopak.

Na závěr bych zde rád uveřejnil legendu o vzniku stylu Jujutsu. (podle I. Vagnera)

Malý roztržitý vychovatel shogunových synů Chen-Yuan-Pin, doprovázený třemi tělesnými strážci, putoval krajinou, když je napadli zákeřní bandité. Jeho samurajové vytáhli meče, ale když zpozorovali velikou přesilu, tak je zase rezignovaně složili. Zamyšlený stařík se však jen tak nedal a vrazil do nejbližšího útočníka, vzápětí jej povalil na zem a v příštím okamžiku zaútočil i na ostatní. Ti se ve strachu radši rozutekli. Zahanbení samurajové pokorně poklekli před staříkem a požádali ho, aby se mohli stát jeho žáky. Stařík svolil a prvního naučil techniky přehozů (nage-waza), druhého učil techniky lámání a škrcení (shime-waza), třetího vyučil v technice úderů (atemi-waza). Po několika letech se tito tři studenti staříka rozešli do tří stran a založili tři různé školy: Fukuno ryu, Miura ryu a Isogari ryu. Tak a takto prý vzniklo Jujutsu

Nippon Kempo

Roku 1932 Sawayama Muneomi shromáždil starodávné techniky džu džucu, aby z nich vytvořil Nippon Kempo. Nippon Kempo využívá techniky úderů, kopů, přehozů, pák a držení. Během tréninku by použití těchto technik mohlo býti nebezpečné a tak se využívá ochranné oblečení včetně helmy. Protože je to nejvíce plnokontaktní bojový sport ze všech moderních japonských umění využívají jej často k tréninku členové japonské policie a zásahových jednotek. Mezi studenty se nacházejí i světový šampióni v boxu a kickboxu.

Toto bojové odvětví má asi na 500 000 stoupenců.

Pramen:
Se souhlasem od pavels převzato z www.japonsko.tnet.cz

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více