Přehled (74 článků)

Československé legie [1914-1920] : Čs. zahraniční vojsko

Život, boj a smrt pod sedmi vlajkami (1)

Myslíte-li si, že je to zbytečné a že není nutno se historií a přemýšlením o ní nějak zabývat, mějte na paměti staré heslo, které platí i v našem sporu a v potýkání s našimi sousedy. Z nichž někteří se nás snaží přesvědčit, že jsme jen národem zbabělců a hlupců: Chceme-li zničit národ, musíme nejprve zničit jeho morálku a padne nám do klína jako zralé ovoce. No a teď vás nechám přemýšlet, zda tohle řekl Sun Tsu, slavný čínský vojevůdce a filosof, anebo V. I. Lenin
🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 02.12.2012 👁︎ 25011

Informace o připravované čtyřdílné obrazové monografii Československá legie v Rusku 1914–1920

V první polovině roku 2013 má vyjít 1. díl čtyřdílné obrazové monografie Československá legie v Rusku 1914–1920, připravované v koprodukci dvou nakladatelství: EPOQUE 1900 a NAŠE VOJSKO. Realizace tohoto rozsáhlého knižního projektu je umožněna především vstřícností vedení Vojenského ústředního archivu Mgr. plk. Žikeše a PhDr. Baláže, odkud pochází velká část použitých fotografií. 
🪖︎ Edmund Orián 🕔︎ 24.07.2012 👁︎ 26755

1. čs. úderný prapor

"Červenobílá stužka za Čechii, umrlčí lebka za smrt, není života bez Českého státu, svobodu nebo smrt." To bylo heslo, energie a životní filozofie úderníků, což je název pro příslušníky 1. čs. samostatného úderného praporu.
🪖︎ ing. Vilém Vácha 🕔︎ 01.03.2003 👁︎ 59702

Bachmač

V březnu si připomínáme výročí ústupových bojů na Ukrajině v roce 1918 a bitvy u Bachmače. Právě v bitvě u Bachmače na Ukrajině, kde československé vojsko, bojující v Rusku v 1.světové válce za vznik samostatného československého státu, hájilo tento důležitý železniční uzel při své evakuaci z Ukrajiny na východ.

🪖︎ Miloslav Sviták 🕔︎ 01.03.2003 👁︎ 48304

Čeští Kornilovci

Už jsme tu psali o 1. čs. úderném praporu. Co se týče tohoto válečného umění vycházejícího z tradic úderných (elitních) jednotek, ovládali ho ještě Češi sdružení v čs. ženijním praporu nazývaní Čeští Kornilovci (pojmenovali se po generálu Kornilovu), kteří bojovali v řadách bělogvardějské Dobrovolné armády proti bolševickému Rusku. Čeští Kornilovci jsou dnes naprosto zapomenutou etapou naší slavné vojenské historie. Proč?
🪖︎ ing. Vilém Vácha 🕔︎ 01.03.2003 👁︎ 48551

Čeljabinský incident

Dne 14. května 1918 došlo v ruském městě Čeljabinsk k incidentu, který změnil chod našich i světových dějin.
🪖︎ ing. Vilém Vácha 🕔︎ 01.03.2003 👁︎ 70632

Ruské legie zblízka

Zpracování historie čsl. legií v Rusku se od 30. let tohoto století soustředilo převážně na vojenské a politické otázky jejich existence. Prakticky mimo zájem historiků zůstávala pestrá a různorodá škála dalších možných úhlů pohledu na tuto problematiku. Tématicky jednotvárný výklad zpracování však příliš nepřispívá k růstu hlubšího zájmu o studium historie čsl. legií.
🪖︎ Martin Motyka 🕔︎ 30.09.2002 👁︎ 18249

Ruské legie zblízka

Únorová revoluce přinesla do života ruské armády znatelné uvolnění řádů, které se velice pozitivně projevilo i na kulturní aktivitě legií. Ačkoliv těsně po revoluci sice nadále pokračovala stejná kulturní činnost jako před rokem 1917, změny se projevily v tom, že mezi čsl. vojáky začala pomalu proudit i česky psaná literatura, vítaný dar posílaný americkými krajany. Významnou změnou pak bylo založení plukovních a rotných výborů. Ty vedle svých hospodářských funkcí plnily i kulturně-osvětové úkoly. Jejich aktivita přinesla do dosud spontánní a nesoustavné činnosti řád a organizaci. Jejich veliký přínos pro rozvoj kulturních aktivit legií se významně projevoval až do jejich rozpuštění v roce 1919.
🪖︎ Martin Motyka 🕔︎ 30.09.2002 👁︎ 22431

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více