Přehled (6 článků)

Lodě : Spojené státy americké (USA)

Oběť číslo 881

Stovky trosečníků z křižníku Indianapolis zaplatily v posledních válečných dnech životem za selhání amerického záchranného systému. 85 hodin je v Pacifiku zabíjela žízeň, slunce a žraloci. Kapitán McVay přežil. Námořnictvo z něj udělalo obětního beránka. McVaye, který spáchal sebevraždu, omilostnil až prezident George W. Bush.
🪖︎ Ondřej Fér 🕔︎ 14.12.2003 👁︎ 37209

Bitva o Midway

Bitva u Midway byla významná námořní bitva Tichomořského bojiště druhé světové války, která se odehrála během 3. až 7. června 1942, šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor a měsíc po bitvě v Korálovém moři. Americké námořnictvo pod vedením admirálů Chestera W. Nimitze, Franka J. Fletchera a Raymonda A. Spruance porazilo útočící loďstvo japonského císařského námořnictva pod velením admirálů Isoroku Jamamota, Čúiči Naguma a Nobutake Kondóa poblíž atolu Midway a způsobilo japonským letadlovým lodím zničující škody.
🪖︎ Robert Fox 🕔︎ 01.04.2009 👁︎ 58208

Sága rodu Pegasů – 3. část: Vzestup a pád okřídleného oře

Program PHM, byl od počátku poznamenán neshodami mezi účastníky a následně také velkým překročením plánovaných nákladů. To vedlo všechny státy NATO k postupnému odstoupení od programu. Samotné US Navy nakonec koupilo pouze šest jednotek, které se dočkaly jen krátké kariéry a v roce 1993 byly vyřazeny ze služby.
🪖︎ Ivan ˝Zajcev˝ Zajac 🕔︎ 18.05.2011 👁︎ 16920

Sága rodu Pegasů – 2. část: Zabijáci raketových člunů

Po průkopnickém hydrofoilu USS High Point následovaly experimentální dělové čluny USS Flagstaff a USS Tucumcari. Na základě pozitivních výsledků zkoušek těchto plavidel byl pro US Navy na sklonku 60. let vyvíjen nový víceúčelový hydrofoil. Podobné jednotky, určené hlavně k ničení sovětských raketových člunů, v té době požadovaly také státy NATO. Následně byl dohodnut další společný postup při vývoji na základě amerického projektu.
🪖︎ Ivan ˝Zajcev˝ Zajac 🕔︎ 15.05.2011 👁︎ 19626

Zejména osud plavidla

Tím se rozumí aircraft career neboli „mateřská letadlová loď“ ENTERPRISE, což v českém nepoetickém překladu v nejlepším případě vyjde jako obyčejný PODNIK.
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 07.02.2013 👁︎ 13941

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více