Legionářská odysea - Z Čech až do Vladivostoku

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 13.093

Autor O. Jurman připravil spolu s vydavatelstvím Brána již třetí, aktualizované a doplněné vydání knihy Legionářská odysea - Z Čech až do Vladivostoku.

Reklama

Základní materiál knihy vychází z přepracovaného deníku českého legionáře Františka Prudila v ruských legiích. Je to zpověď obyčejného venkovského chasníka, který poprvé opustil nejbližší okolí, když byl odveden do armády Rakousko-Uherska. Letos je tomu 100 let. Prošel Haličskou frontu, zajetí a práci v dolech, anabází s boji proti bolševikům až do Irkutska. Jeho přínos je v tom, že patřil k velké skupině legionářů, kteří odmítli dále bojovat s Gajdou a Kolčakem, byli internováni a v pevnosti ve Vladivostoku čekali půl roku, než je odvezou domů. Další přínos je v tom, že kniha je doplněna velkým množstvím nikde jinde nepublikovaných fotografií  včetně tehdy zbudovaných pomníků legionářů na Sibiři. První vydání bylo rozebráno za dva měsíce, druhé vydání  po dvaceti jetech ještě rychleji.

Třetí, zcela přepracované vydání je aktualizováno reportáží autora, který projel v doprovodu kolegy z agentury Novosti celou cestu anabáze ve stopách legionáře až po Vladivostok a hledal stopy podle původního deníku. Navštívil také Jekatěrinburg s velkým českým vojenským hřbitovem a památníkem, kde je pochováno několik set našich legionářů padlých na Sibiři a zemřelých v naší vojenské nemocnici ve městě. 

Toto vydání je věnováno našim vojenským veteránům.

Knihu si můžete objednat přímo na stránkách vydavatelství za velmi příjemnou cenu 195 Kč, nebo zakoupit u svého oblíbeného knihkupce.

(placená reklama)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více