Válečná historie a detektory kovů

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 22.745

(placená reklama)

Pokud čtete tento článek nejen kvůli slečně na obrázku, tak jste zřejmě milovníkem historie a historických událostí. Fascinující svět konfliktů, které tady byly od počátku věků a pokud bude lidstvo existovat, tak také nikdy nekončících. Četné válečné konflikty zanechaly na našem území mnoho artefaktů – od těch největších, jako jsou letadla a tanky, až po ty nejmenší – zákopové prsteny, vyznamenání, výstrojní součásti, nože, zbraně a další. Některé byly nalezeny těsně po válce a nyní kolují v oběhu, nebo jsou stále ještě ukryté pod zemí v místech válečných konfliktů. Tyto artefakty sa dají většinou koupit za nemalé peníze na burzách, či internetu – v dnešní době však již skoro nepoznáte, zda se jedná o kopii, nebo ne, případně se na ně můžete chodit dívat do muzeí. Pokud Vás ale nebaví ani jedna z uvedených variant, můžete se pokusit je sami najít pomocí detektoru kovů.

Reklama

 

Detektorářů zaměřených na válečné artefakty, tzv. "válkařů" je mnoho, nicméně je jen opravdu málo těch, kteří jsou zároveň i nadšenci do historie. Takové hledání, kdy jde někdo jen za profitem a penězi, nemůže dlouho vydržet a taková rychlokvaška to brzy vzdá. Ale pro ty, kteří si vychutnávají kouzlo historie, je to víc než jen pachtění se za penězi. Říkali jste si někdy – tady musí být něco zakopáno? Jaké zajímavosti jsou asi ukryté pod zemí? Pokud znáte historické souvislosti jednotlivých míst a událostí, popř. vlastníte staré vojenské mapy, jistě se Vám vybavuje mnoho zajímavých oblastí pro hledání.

 

Moderní detektory kovů nabízejí svým uživatelům mnoho možností nastavení pro co nejpohodlnější hledání. Artefakty takto nalezené na zajímavých místech Vám mohou povědět mnoho o daném místě, pokud zde najdete něco zajímavého. Detektorů existuje celá řada, ale všechny spadají do tří hlavních kategorií – analogové, digitální a pulzní. Analogové detektory jsou většinou rychlejší při vyhodnocování nálezů, nicméně vyhodnocení je pouze na základě tónové identifikace – a to jednotónové, nebo mlutitónové. Hlubšími tóny se ohlašuje železo a vysokými tóny barevné kovy. Digitální detektory mají kromě tónové identifikace rovněž vyhodnocování na displeji, a to buď pomocí segmentů a kategorií (prsteny, mince a pod.), nebo pomocí identifikačního čísla, které se přiřazuje každému kovu či slitině. Digitální detektory rovněž zobrazují hloubku a některé i přibližnou velikost předmětu. Předchozí uvedené druhy detektorů hledají do hloubky 20-50 cm dle velikosti předmětu. Pulzní detektory jsou pro hledání velkých, hluboko uložených předmětů i v metrových hloubkách. Bohužel tomuto druhu detektoru stále chybí diskriminace železných kovů.

 

V prodejně detektorů v internetovém obchodě www.metaldetectors.cz i v kamenné prodejně na ul. Purkyňova 103 v Brně Vám rádi poradíme s výběrem vhodného přístroje. V nabídce máme také literaturu zabývající se hledací technikou i válečnými nálezy na území ČR a také kompletní vybavení pro hledače – nezbytné věci pro pobyt v přírodě a na výpravy za dobrodružstvím. Přijďte se podívat do naší prodejny či nás kontaktujte s jakýmikoli dotazy, těšíme se na Vás.

Reklama

 

(placená reklama)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více