Welrod Mk I / Mk II

opakovací pistole
     
Název:
Name:
Welrod Mk I / Mk II Welrod Mk I / Mk II
Originální název:
Original Name:
Welrod Mk I / Mk II
Kategorie:
Category:
pistole / revolver pistol / revolver
Výrobce:
Producer:
BSA, Enfield, V. Británie
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
1,2 kg 2.65 lb
Ráže:
Calibre:
7,65 mm, 9 mm
Náboj:
Cartridge:
.32ACP, 9 mm Luger
Délka:
Length:
365 mm 1ft 2,36in
Délka hlavně:
Barrel Length:
111 mm 4,37in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
6
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
- ran/min - rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
- m/s - ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
-
URL : https://www.valka.cz/Welrod-Mk-I-Mk-II-t45422#385386 Verze : 0
Welrod bola veľmi účinná, tichá vražedná zbraň vyvinutá britskou Special Operation Executive (SOE) na workshopoch vo Welwyn Garden City v roku 1942 a následne vyrábaná britskou zbrojovkou BSA Ltd. Welrod bola navrhnutá a skonštruovaná mužom označeným ako Major Dolphin. Jedná sa o krycie meno, jeho pravé meno je stále zahalené rúškom tajomstva a zrejme tak aj navždy zostane, pretože zbraň je v UK stále klasifikovaná ako Official Secrets Act.


Touto zbraňou boli následne prostredníctvom agentov SOE vyzbrojované skupiny hnutí odporu po celej okupovanej Európe. Ako tichá zbraň, ktorú bolo možé schovať do rukáva bola ideálna na nepozorované vraždenie okupantov a kolaborantov hlavne v husto obývaných oblastiach.
Účinný dostrel zbrane je len asi 40 ft. (čo je asi 12 metrov). Zbraň bolo treba po každom výstrele znovu nabiť čo v podstate predurčovalo zbraň na akcie typu "vystrel a uteč".


Okrem odbojových skupín, používali Welrod aj agenti SAS (Special Air Service), SOE (Special Operations Executive), Commandos a americká OSS (Office for Strategic Services).
Po vojne bol Welrod s veľkým úspechom použitý aj v iných krízových oblastiach ako Korea, Vietnam, Falklandy a podla všetkého aj v Severnom Írsku a Perzskom zálive.

Welrod bol typickým vynálezom z núdze. Bol len o niečo málo viac ako oceľový tubus osahujúci segmentový tlmič, perforovanú hlaveň a valcový záver. K tomu všetkému bola pripojená krátka rukoväť (zbytok rukoväte obsahoval odnímatelný zásobník). Kompaktnosť vzhľadu narušovala len drážka na vyhadzovanie prázdnych nábojníc na hornej strane tubusu. Vzhľad zbrane bol vyložene strohý a celá jej konštrukcia podliehala dvom požiadavkám, jednoduchosti a účelnosti.
Dôležité gravírovania boli zvýraznené fosforovou farbou, za účelom dobrej orientácie za sťažených svetelných podmienok.


Odsuvný valcový záver bol pre Welrod zvolený pre jeho jednoduchosť, spoľahlivosť a tichosť chodu. Revolvery sa na tlmenú streľbu nehodia nakľko je ich utlmenie veľmi zložité. Medzera medzi hlavňou a cylindrickým zásobníkom prepúšťa vysokotlaký plyn ktorý nemožno zvukovo stlmiť. Poloautomatické pištole obsahujú veľa mechanických častí, ktoré sa počas streľby hýbu a vydávajú pri tom nestlmitelné zvuky. Prax takisto preukázala, že príliš veľa mechanických častí zvyšuje pravdepodobnosť mechanického zlyhania zbrane. Pri použití odsuvného valcového záveru je jediným mechanickým pohybom pri streľbe náraz kolíku úderníka na dno nábojnice. Jednoduchosť odsuvného valcového záveru umožňuje pomerne tiché prebíjanie zbrane, ktoré v prípade potreby trvá, podľa mne dostupných zdrojov, asi sekundu.


Model 1
Prototyp zbrane bol vzhľadovo trochu "kostrbatý" a konštrukčne zložitejší ako sériovo vyrábané kusy. Najvýraznejším črtom prototypu bol záver zbrane, vzhľadovo a konštrukčne veľmi podobný záveru pušky Mauser 98. Záver čnel dozadu za úrovňou rukoväte. Obsluhoval sa malou, tvarovanou pákou. Takto trčiaci záver čiastočne obmedzoval pohyb zápästím pri streľbe a neskôr bol nahradený jednoduchším riešením.
Predná časť mieridiel bola umiestnená nad ústím zbrane. Prototyp bol dizajnovaný pre muníciu 9x19 Parabellum.


Na tomto linku si môžete pozrieť obrázky Model 1 a dozvedieť sa niečo viac o konštrukcii.
http://www.timelapse.dk/model_1.php


Welrod Mk.I
Welrod Mk.I (9mm Parabellum) bol rovnomerne produkovaný v dvoch výrobných variantách "Type A" and "Type B". Rozdiely medzi jednotlivými variantami neboli nijako výrazné, a týkali sa prevažne vnútorného usporiadania tlmiča ,preto ich budem popisovať spoločne.
Hlavná zmena oproti prototypu sa týkala konštrukcie záveru. Záver bol po vyhodnotení testov prototypu konštrukčne a funkčne výrazne zjednodušený. "Puškový" záver bol nahradený jednoduchou ryhovanou hlavicou. Pre nabitie zbrane bolo potrebné pootočiť ryhovanú hlavicu o štvrť otáčky a potiahnuť na doraz vzad, čím sa odistil a otvoril záver zbrane. Plná, či prázdna nábojnica bola následne vyhodená. Spätným potlačením hlavice sa do nábojovej komory zasunie nový náboj zo zásobníka a súčasne sa natiahne úderník. Spätným pootočením hlavice sa zaistí záver a zbraň je pripravená k streľbe. Ďalšou zmenou bola montáž ochranného rámu okolo spúštacieho mechanizmu. Uvolňovacia páčka zásobníka bola umiestnená pod spúšťou.
Predná časť mieridiel sa presunula z ponad ústia zbrane doprostred zbrane na začiatok neodnímateľnej časti tubusu.


Welrod Mk.II
Welrod Mk.I sa stal úspešnou a oblúbenou zbraňou. Jej obľuba presiahla hranicu rodnej Británie a dorazila až za Atlantik. Chlapci z OSS (Office for Strategic Services) zatlačili na vedenie a vytrucovali si výrobu tejto zbrane doma v USA. Toto by mohla byť v krátkosti genéza vývoja Welrod Mk.II. Podstatnou zmenou bol prechod na nový typ munície. 9x19 Parabellum bola nahradená obľúbenou americkou 7.65mm Browning,(.32 Automatic/.32ACP) a z toho vyplývajúce konštrukčné zmeny boli podstatou nového modelu Mk.II.
Zmenami prešla aj konštrukcia tlmiča, nakoľko nová munícia bola supersonická na rozdiel od subsonickej 9x19 Parabellum.
Na tomto linku si môžete stiahnuť zvukovú stopu výstrelu a prečítať si niečo viac o konštrukcii tlmiča.
http://www.timelapse.dk/thesilencer.php
Dizajnovo sa od modelu Mk.I líšil Mk.II absenciou ochranného rámu okolo spúšťacieho mechanizmu a presunutím uvoľnovacia páčka zásobníka na opačnú stranu rukoväte.


Welrod Mk.I/Mk.II
Hmotnosť : 2.65 lbs (1.2 kg) prázdna
Caliber : 9x19 Parabellum / 7.65mm Browning,(.32 Automatic/.32ACP)
Celková dĺžka : 14.6 in (36.5 cm)
Dĺžka hlavne : 111 mm
Drážkovanie : 6 pravotočivých drážok
Typ zbrane : opakovací s odsuvným valcovým záverom
Režim strelby : jednotlivými ranami
Účinný dostrel : max.40 ft (12 m)
Zásobník : 6 rán
Cena : ?
Made in : UK (BSA Ltd.), USA.
Špecial : Špeciálne dizajnovaná tichá zbraň. Len na vládne povolenie!
Produkcia : 1942-1945 cca 2800 ks


Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Welrod
www.kitsune.addr.com
http://www.timelapse.dk/welrod.php


HOGG, Ian. Guns Recognition Guide.
Cover and photos David Hendley. Harper Collins Publisher, Glasgow, First Edition 2002, ISBN 0-00-712760-X
Welrod Mk I / Mk II - Welrod Mk.II

Welrod Mk.II
Welrod Mk I / Mk II - Welrod Mk.I

Welrod Mk.I
URL : https://www.valka.cz/Welrod-Mk-I-Mk-II-t45422#177166 Verze : 0
GBR - Welrod Mk.I
Welrod Mk I / Mk II - Welrod Mk.I

Welrod Mk.I
Welrod Mk I / Mk II - Welrod Mk.I

Welrod Mk.I
URL : https://www.valka.cz/Welrod-Mk-I-Mk-II-t45422#177167 Verze : 0

Diskuse

Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více