Boxerské povstání v Číně

Autor: Melkor 🕔︎︎ 👁︎ 49.706

1900

Velký odpor proti všem cizincům v Číně přerostl v otevřený boj, když nacionalistická skupina, Boxeři, 20.června okupovala Peking a obléhala členy diplomatického sboru, jejich rodiny a ostatní v britském vyslanectví. Boxeři chtěli zbavit Čínu všech cizinců. Po téměř dvouměsíčním obležení, dosáhly jednotky ze Spojených států, Velké Británie, Francie, Ruska, Německa a Japonska 14. srpna Pekingu a potlačili Boxerské povstání. Pod tlakem Spojených států a ostatních mocností musela Čína souhlasit s tím, že nebude dále rozdělena. 7. září 1901, Čína a dalších 11 mocností podepsaly Boxerský protokol, na jehož základě musela Čína zaplatit 333 000 000 dolarů odškodného. Spojené státy obdržely 24 500 000 dolarů, ale v roce 1908 byla tato částka snížena a peníze byly použity na vzdělání čínských studentů ve Spojených státech.

Pramen: Carruth, Gorton. "The Encyclopedia of American Facts and Dates". 10th Ed. New York: Harper Collins Publishers. ©1997

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více