Válka krále Jiřího

Autor: David Krayzel 🕔︎︎ 👁︎ 16.228

Válka o rakouské dědictví začala v prosinci 1740 invazí pruských vojsk do Slezska. Jednalo se vlastně o sérii konfliktů, kterých se v průběhu let 1740 - 1748 účastnila většina evropských států.

Válka v koloniích byla zahájena neúspěšným francouzským pokusem o dobytí Annapolis Royal (před rokem 1710 Port Royal). Na jaře 1745 se novoanglickým kolonistům ve spolupráci s britskou flotilou podařilo po sedmitýdenním obléhání dobýt Fort Louisbourg na ostrově Cape Breton. V roce 1745 prováděly francouzsko-indiánské oddíly útoky na pohraniční osady v Maine. Britům se mezitím podařilo přesvědčit Irokéze ke vstupu do války a při odvetném útoku Francouzů byla vypálena Saratoga.

Reklama

18. 10. 1748 byla v Aix-la-Chapelle podepsána mírová smlouva, která v amerických koloniích obnovila stav před válkou. Mír z Aix-la-Chapelle byl v podstatě pouhým příměřím, které bojující strany využily k přípravám na další válku.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více