Přehled (5 článků)

Moderní doba (1990-) : Izraelsko-libanonský konflikt [2006]

AH-64D Longbow Apache

AH-64A byl ztělesněním poznatků vykoupených v Korejské a Vietnamské válce krví pilotů prvních vyzbrojených a bitevních vrtulníků. Na dlouhou dobu se stal etalonem bitevního vrtulníku, který dokázal decimovat tankové kolony protivníka. Ale technologie z počátku 70 let má některá omezení. Proto bylo nutné vyvinout AH-64D Longbow Apache, který výrazně rozšířil možnosti původního vrtulníku.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 29.03.2004 👁︎ 61818

Tragické selhání Amnesty International

Po II. světové válce, ve které byla svoboda draze vykoupena, se sčítaly ztráty: válka stála 55 milionů lidských obětí a Židé v Evropě byli téměř vyhlazeni. To bylo silným podnětem ke vzniku OSN a mnoha humanitárních organizací, které si vzaly za úkol nedopustit opakování válečných hrůz a genocidy a válečným konfliktům předcházet.Nicméně válečné konflikty na světě neumlkly, meče se nepřetavily v radlice. Do centra dění se dostává Blízký východ, kde byla objevena obrovská naleziště ropy. Roku 1948 vznikl Stát Izrael, který byl ihned po svém vzniku přepaden okolními arabskými zeměmi, jejichž cílem bylo samostatný židovský stát zničit hned v počátcích, ač jeho existence byla garantována světovými mocnostmi.

🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 10590

Hnutí Hizballáh a „předčasný peacekeeping“ v Letní válce v Libanonu

Konflikt mezi libanonským hnutím Hizballáh a státem Izrael v roce 2006 svou náhlostí a prudkostí zaskočil celý svět. Nicméně ani intenzivní vojenské střetnutí z dlouhodobého hlediska problém nevyřešilo. Předložená studie se zabývá problematikou tzv. „předčasného peacekeepingu,“ který se na nerozhodném výsledku mohl podílet.
🪖︎ Pavel Doško 🕔︎ 07.08.2012 👁︎ 11940

Pod popelem doutná oheň

Dlouho jsme pokládali islám za něco jednolitého a muslimy za celistvou masu. Dnes víme, že to tak úplně neplatí. Podle zpráv z Iráku už víme, že tam mezi sebou soupeří muslimové dvou hlavních větví islámského náboženství a to sunnité a šíité a že jejich spory mají čas od času hodně krvavou podobu. Pokud bychom dělali přehled současných hrozeb náboženských válek, nenávist mezi sunnity a šíity by figurovala v popředí.
🪖︎ Zdeněk Müller 🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 11455

LIBANON 2006: Dobrá zpráva pro Izrael

Katastrofa může být i dobrou zprávou – pokud varuje ještě před větší katastrofou. Tak lze chápat židovský rok 5766 (administrativně křesťanský 2006). Nebyl pro Izrael šťastný kvůli 2. libanonské válce. Když skončilo prázdninové zabíjení v Libanonu, ihned se objevilo rychlohodnocení bojů: Hizballáh porazil izraelskou armádu (IDF), vítězný pat Hizballáhu atp. S odstupem času se ukazuje, že střetnutí je spíše dobrou zprávou pro IDF. Aniž to Hizballáh chtěl, ve stále eskalující měsíční válce nakonec odhalil směr růstu potenciálu a strategie ve vojenských i politických zdrojích.
🪖︎ František Roček 🕔︎ 15.01.2007 👁︎ 12860

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více