Masakr dětí v Nigérii

Autor: Gita Zbavitelová 🕔︎︎ 👁︎ 11.357

K otřesné události došlo o víkendu v Nigérii – neznámí ozbrojenci přepadli střední školu na severovýchodě země a zavraždili nejméně 22, ale možná až 42 dětí a jejich učitele angličtiny. Přinesli si kanystry s benzínem a výbušniny a školu v městě Mamudo podpálili.

Řada žáků uhořela zaživa a po těch, kterým se podařilo utéct, útočníci stříleli. Děti, které útok přežily, přišly při explozích o ruce a nohy a mají střelné rány a popáleniny vysokého stupně. Některé utekly do buše a dodnes je nikdo nenašel.

Reklama

I když se k masakru oficiálně nikdo nepřihlásil, je nejpravděpodobnějším pachatelem islamistická sekta Boko Haram. Ta je známá útoky na křesťany a kostely, ale školy jsou jejím neméně častým terčem. Boko Haram znamená v africké hauštině „západní učení je rouhání“. Boko Haram chce svrhnout vládu a zavést na muslimském severu Nigérie islámské právo šaría. Vyhlásila však válku i všemu západnímu. Je zřejmě napojená na Al-Káidu v islámském Maghribu a od svého vzniku před 12 lety má na svědomí okolo 10 000 životů. Za dopadení jejího vůdce Abubakara Shekaua vypsaly Spojené státy odměnu sedmi milionů dolarů.

Mamudo je ve státě Yobe, kde má Boko Haram hlavní působiště. V této oblasti Nigérie u hranic s Kamerunem, Čadem a Nigerem ovládla několik měst a množství vesnic. Konflikt se vyostřil letos v květnu, kdy prezident Goodluck Jonathan vyhlásil v Yobe a dvou dalších nigerijských státech výjimečný stav, vyslal tam tisíce vojáků a zahájil ofenzivu s cílem povstání ukončit. Situace se částečně zlepšila, ale za cenu dalších životů – podle místních obyvatel se vojáci často mstí vesničanům za údajnou kolaboraci s islamisty, vypalují celé vesnice nebo jejich části a dopouštějí se i horších činů. V dubnu například postříleli skoro 200 obyvatel vesnice Baga jen proto, že jeden ostřelovač trefil vojáka, a loni v říjnu zabili 30 civilistů v Maiduguri ve státě Borno. A to je jen pár příkladů. O mnoha dalších se svět nedozví, protože novináři mají v oblasti ztíženou možnost působení.

Také Boko Haram se mstí a v odvetách za vojenské operace si namátkou vybírá tu kostel, tu školu. Sobotní masakr v Mamudu byl podle místních obyvatel odplatou za čtvrteční útok armády v městě Dogon Kuka, při kterém bylo zabito 22 islamistů.

Vraždění Boko Haram i počínání vládních vojáků vede k útěku tisíců Nigerijců. Jen v Kamerunu je už na 20 000 běženců a v Nigeru dalších více než 6 000.

Sobotní krveprolití patří k nejhorším a nejzrůdnějším incidentům v Nigérii v posledních měsících. Útoky Boko Haram navíc mají právě takový účinek, o jaký islamisté usilují. Jak po masakru řekl otec dvou zabitých synů, vzdělání v jeho rodině končí – děti, které mu zbyly, už do žádné školy posílat nebude. Beztak byly střední školy v Yobe v pondělí až do září uzavřeny.

Uveřejněno s laskavým svolením autorky.

Paní Gita Zbavitelová pracovala pro agenturu Reuters, českou redakci Rádia Svobodná Evropa a Český rozhlas 6, dnes Český rozhlas Plus. Dlouhodobě sleduje a komentuje dění na Blízkém východě, zejména v Izraeli a na palestinských územích. 

vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více