Harry S. Truman

Autor: nuclearfiles.org 🕔︎︎ 👁︎ 28.618



Harry S. Truman se narodil 8. května 1884 v Lamaru v Missouri. Od 1917-1919 sloužil jako voják v 1. světové válce. Truman zahájil svou politickou kariéru jako okresní soudce a  v letech 1935-41 byl senátorem. 12. dubna 1945 se Truman stal prezidentem po smrti prezidenta Franklina Delana Roosevelta. Byl zvolen na druhé období v roce 1948.

Truman byl jedinou hlavou státu, která kdy použila jadernou zbraň v boji. Po nástupu do úřadu se dozvěděl o atomové bombě a musel se rozhodnout, zda ji použít. Přestože věděl, že se Japonsko chystá kapitulovat, rozhodl se použít bombu na 2 japonská města krátce po sobě.
6. srpna 1945 americký bombardér B-29 Enola Gay shodil „Chlapečka “(„Little Boy“), uranovou bombu dělového typu, nad Hirošimou. Bylo okamžitě zabito asi 70 tisíc lidí. Tento čin označil veřejnosti začátek jaderné éry, což vedlo k výrobě jaderných zbraní mnohými zeměmi a změnilo realitu boje. Poté, co se dozvěděl o zničení Hirošimy, Truman prohlásil: „Tohle je nejvýznamnější věc v historii.“

9. srpna 1945 explodoval „Tlouštík“ („Fat Boy“), plutoniová bomba implozního typu, nad Nagasaki. Bombardování Hirošimy a Nagasaki ukázalo, jak snadno by mohl být svět zničen.

Když poznal obrovský ničivý potenciál jaderných zbraní, 15. listopadu 1945 zveřejnil Truman společně s Clementem Attleem (Velká Británie) a Mackenzie Kingem (Kanada) prohlášení, žádající o vytvoření Komise OSN pro atomovou energii. V roce 1946 Valné Shromáždění OSN přijalo rezoluci, která vytvořila Komisi pro atomovou energii, aby navrhovala mírové užití atomové energie a aby se snažila eliminovat zbraně hromadného ničení.

Během korejské války, na žádost generála MacArthura, prezident Truman schválil použití jaderných zbraní v Mandžusku, pokud by se do bojů zapojilo velké množství čínských vojáků nebo pokud by ze základen v Mandžusku startovaly bombardéry. 15. listopadu 1950 Truman prohlásil, že nařídil americké komisi pro atomovou energii, aby vyvinula vodíkovou bombu, která byla poprvé testována na atolu Eniwetok v Marshallových ostrovech 1. listopadu 1952.

Trumanovo druhé volební období skončilo v roce 1952. Zemřel 26.prosince 1972 v Kansas City v Missouri.

Zdroj : http://www.nuclearfiles.org/
Přeložil : David Krayzel

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více