Přehled (2 článků)

USA : Fairchild / Fairchild Republic

Northrop YA-9A

Prototyp amerického bitevního letounu vyvinutý pro letectvo Spojených států amerických na přelomu 60. a 70. let 20. století firmou Northrop. Do sériové výroby se však dostal jeho konkurent A-10 Thunderbolt II.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 13.01.2022 👁︎ 5943

Fairchild A-10 Thunderbolt II

Fairchild A-10 Thunderbolt II je jednomístný dvoumotorový letoun, zkonstruovaný speciálně pro bitevní úkoly, určený k přímé podpoře pozemních jednotek (CAS – Close Air Suport), se zvláštním určením pro ničení tanků a jiných obrněných bojových prostředků včetně zodolněných objektů. A-10 má přezdívku Warthog, což je anglický název pro prase bradavičnaté. Snad kvůli vystouplému nýtování letounu, snad pro jeho celkovou “nestandardní“ krásu. Letoun A-10 bývá někdy popisován jako nejošklivější letadlo světa. To je ovšem označení nespravedlivé. Ruský bitevní vrtulník Mi-24 Hind v této kategorii jasně vede o dvě bradavice a chobot. A-10 však patří čestné druhé místo.
🪖︎ Bronco 🕔︎ 20.01.2001 👁︎ 38593

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více