USA: Přemýšlení o případných pohromách

Autor: Ota Ulč 🕔︎︎ 👁︎ 12.714

I nejzarputilější kritici George W. Bushe mají potíže upřít mu zásluhu na skutečnosti, že po katastrofě 11. září 2001 se na americké půdě – na rozdíl od třeskutého stavu věcí v Londýně či Madridu - nic takového nestalo. Na tak kýženém výsledku se nepochybně zasloužila opatření, vehementně zatracovaná obhájci lidských práv za jakoukoliv destruktivní cenu. Díky zákonným opatřením – zejména onen Patriot Act, například umožňující snadnější odposlech našich nepřátel – tady islámští fundamentalisté prozatím příliš nepochodili.
Jenže nový prezident Barack Hussein Obama se nám během úspěšné volební kampaně několikrát zaručoval, že ony úspěšné novoty zlikviduje a tím že nejen vylepší reputaci Ameriky ve světě, ale i přispěje k její bezpečnosti.

Do početného společenství skeptiků bude patřit zkušený izraelský agent Juval Aviv, původně příslušník ochranky Goldy Meirové, předsedkyně vlády. Jeho počínáním se zabýval v Čechách patrně rovněž promítaný film Munich, o postihu palestinských teroristů, zavraždivších izraelské atlety na mnichovské Olympiádě.

Reklama

Zkušený to muž. Například v New Yorku v televizním interview (Fox TV Bill O’Reilly program) předpověděl útok s použitím bomb v londýnském metru . Mediální konzervativec O’Reilly se uchechtával, poslu poplašného sdělení vysmíval a do jednoho týdne k útoku skutečně došlo.

Jeden měsíc před 11.9.2001 tento Aviv varoval Washington o nebezpečí zásahu významných objektů letadlem či letadly.

K čemuž pak také došlo.

- - -

Únosy letadel a jejich použití jako smrtelné zbraně se ale nebudou opakovat, domnívá se tento odborník. Předpokládá, že teroristé si jsou vědomi, že pasažéři by se nedali zvládnout jako při útoku na dvojčata mrakodrapů v New Yorku, ale zasáhli by tak, jak se stalo v letu nad Pennsylvánií.

Daleko snadnějším cílem jsou letištní prostory a jejich přímo trapně nedostatečná bezpečnostní opatření s použitím staromódní technologie. Přístroje zjišťují cokoliv metalického, nikoliv plastického, což je ovšem případ výbušnin. Chybí schopnost nebezpečí předvídat a pouze se reaguje na dřívější nedobré zkušenosti – s následkem značných komplikací a nepříjemností pro cestující veřejnost. Poněvadž jeden potrhlý rádobyterorista chtěl způsobit explozi letadla přiložením sirky k vlastní botě, všichni pasažéři se musí před vstupem na palubu vyzouvat. Jiní revolucionáři by rádi k explozi použili tekutiny, takže se nesmí cestovat s ničím tekutým. Jestliže islámský bojovník si příště potřísní spodní prádlo výbušninou v prášku, budeme se muset při inspekci vysvlékat do naha.

Zatímco naší prioritou jsou bezpečnostní opatření před vstupem na palubu, teroristé spíš zamíří k množství pasažérů, ve frontě s kufry čekajícím na odbavení. Tam si někde odložit zavazadlo s třeskutým materiálem a před explozí odspěchat k východu. Porovnejme s praxí v Izraeli, kde dochází ke kontrole zavazadel dřív, než se noha může dotknout letištního prostoru. Zásluhou tuze časté tragické zkušenosti tamější veřejnost je již natolik obezřetná, že kdekoliv o samotě zanechaný batoh vyvolá pořádný poplach. (Jednou jsem tam něco takového zažil – poplach tehdy naštěstí planý.) Aviv si vyzkoušel stav americké obezřetnosti, když na pěti letištích odložil aktovku a čekal, zda se někdo všimne a zavolá policii. Nestalo se tak ani v jednom případě. Nikdo se nezajímal – jen s jednou výjimkou, v Chicagu, kde došlo k pokusu předmětnou aktovku ukrást.

Aviv předvídá, že k příštím masakrům, ať už způsobeným sebevrahem nebo někým, kdo nijak nebaží odspěchat k Alláhovi do ráje k podstatnému počtu čekajících neposkvrněných pannen, dojde buď v metropolích jako New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, nebo na místech se značným shlukem lidí – například v Disneylandu či u některého kasina v Las Vegas. Tuze atraktivní, aby tam například byl tamější obří podnik MGM, kam zajet do podzemní garáže, zaparkovat vůz napěchovaný výbušninami a včas pak odspěchat.

Reklama

Zpráva dobrá: izraelský odborník nepředpokládá útok s použitím nukleární zbraně. Byla by to technicky příliš obtížná záležitost. Rovněž netřeba se příliš strachovat zásahu ze zámoří se dostavivších bojovníků al-Kájdy.

Zpráva méně dobrá: dostatečné škody a ztráty způsobí dobrovolníci zrekrutovaní z místních zdrojů. Nelze předpokládat nedostatek zájemců k odspěchání do ráje k oněm kýženým defloračním hodům.

Úřady nechť si všímají onoho druhu údajně studující mládeže, příliš často odlétající a vracející se ze zemí Blízkého východu.

Tento druh pozornosti, uplatňovaný zásluhou Bushovy administrativy, však míní Obama zatrhnout, k podpoře lidských práv a politicky korektního vylepšení reputace USA ve světě.

Aviv předvídá, že k teroristickému útoku na americké půdě dojde v několika příštích měsících.

Zdroj:
www.otaulc.com

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více