Bojové stroje - F-117 Nighthawk

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 15.713

 

Byl považovaný za neuskutečnitelný sen, pomatený a nerealizovatelný koncept – vyžadoval od aerodynamiky nové přístupy. Přesto se F-117 stal prvním stealth letounem na světě. Protože byl radarem téměř nezjistitelný, stál na hrotu útoku a uštědřil nepříteli první údery.

Reklama

Snaha učinit letadla neviditelná pro nepřítele se datuje od okamžiku, kdy byly letouny poprvé použité k bojové činnosti. V první světové válce se snahy o zneviditelnění letadel omezily na použití kamufláží, které měly ztížit jejich vizuální zjištění.Tvář války však změnil vynález radaru. Díky vysílání elektromagnetických vln a zachytávání jejich odrazů od pevných předmětů bylo nyní možné zjistit letadla vzdálená stovky kilometrů.

V padesátých letech začali Sověti budovat propracovanou síť protivzdušné obrany, postavenou na radarem naváděných, řízených střelách země – vzduch. Aby čelili této hrozbě, začaly Spojené státy vyrábět letadla, která létala výš a rychleji, než dokázaly vystoupat nepřátelské stíhačky a rakety. Ale ani to nestačilo. Proto vznikl požadavek na zásadní změny ve zjistitelnosti letadel určených k překonání PVO.

Konstruktéři firmy Lockheed jednou narazili na nesrozumitelný materiál, publikovaný v roce 1962 sovětským vědcem. Ten obsahoval matematické vzorce pro výpočet velikosti odrazu radarových paprsků od plochého objektu. To byl výchozí podklad. Výsledkem byl hranatý letoun, protože tehdejší počítače složitější výpočet nezvládly. V dubnu 1976, vyhlásila DARPA neobvykle vyhlížející letoun firmy Lokheed, vítězem soutěže.

Reklama

18. června 1981, dva roky po zahájení projektu byl letoun v Nevadské poušti připraven k prvnímu vzletu. V srpnu 1982 byl letectvu dodán první F-117. Kvůli utajení byla v Nevadské poušti vybudovaná úplně nová základna Tonopah. S F-117 se létalo se jen v noci. Ve dne létaly A-7 Corsair II.

Bojové nasazení bylo otázkou času. 19. března 2003 vzlétly dva letouny F-117 Nighthawk k šeřící se obloze. Mířily … na Bagdád. Jejich cílem byl zodolněný bunkr, kde se měl zdržovat irácký diktátor a jeho stoupenci. Oba letouny pronikly nepozorovaně do jednoho z nejlépe bráněných vzdušných prostorů na světě a připravovaly se provést útok – popravu, která mohla ukončit válku dřív, než by začala.

 

Více zde: Lockheed F-117A Nighthawk

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více