Bojové stroje - B-17 Flying Fortress

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 20.000

Bombardér B-17 Flying Fortress je jedním ze symbolů síly amerického armádního letectva během druhé světové války. Ovšem v době, kdy vznikal byly letecký sbor americké armády jen stínem síly leteckých sil evropských mocností. Až německé zbrojení a vypuknutí druhé světové války přinutily USA ukázat, co dokáže výkonný průmysl.

Reklama

8. srpna 1934 obeslal letecký sbor americké armády výrobce oběžníkem, ve kterém požadoval předložení návrhu bombardéru s rychlostí 320 kilometrů za hodinu. Dostup měl mít alespoň 3000 metrů a dolet 3200 kilometrů. Návrh si musely firmy financovat ze svých zdrojů a na přípravu prototypu ke zkouškám měly rok. Vítěz soutěže měl slíbenou zakázku na dodávku 220 strojů.

V srpnu 1934 firma Boeing dokončila převratný celokovový čtyřmotorový letoun. Letoun vypadal nadějně, ale 30. října došlo ke katastrofě. Prototyp bombardéru ztratil, při zkušebním letu, po startu rychlost a zřítil se na letiště Wright Field. Vítězem soutěže se stal Douglas DB-1.

Navzdory havárii udělal Boeing Model 299 na představitele amerického leteckého sboru dojem. Objednali malý počet kusů – pro další vývoj. V březnu 1941 se z vylepšeného prototypu, zrodil skutečný bojový letoun, schopný operačního nasazení.

Reklama

První B-17 dostali Britové, ale byli z nich zklamaní. Teprvo 8. letecká armáda udělala z bombardéru B-17 nástroj, který měl Hitlerovi ukázat, že bombardování Amsterdamu, Londýna, Covenry a dalších měst nebyl dobrý nápad, a že každá hůl má dva konce. Do konce války Bombardéry B-17 svrhly na německé cíle kolem půl milionu tun bomb.

Bombardéry B-17 se podílely na všech významnějších akcích zaměřených na rozvrácení německého zbrojního průmyslu. Osádky měly v tyto letouny důvěru, protože byly robustní a vydržely neuvěřitelná poškození. Mnohdy se vrátily na základnu rozstřílené, ale vrátily se.

 

Více zde: Boeing B-17 Flying Fortress

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více