USA - HVAR (127 mm neřízená raketa)

HVAR - 127 mm neřízená raketa


Od roku 1942 se USA angažovaly ve vývoji leteckých raket. Výraznou pobídkou bylo také úspěšné použití raket v Luftwaffe proti americkým bombardérům. Američané však hledali protizemní střelu schopnou ničit zejména tanky, vlaky nebo opevnění.


Vývojem amerických raket byl pověřen Kalifornský technologický ústav. Ten bojoval zejména s potížemi ohledně výroby vhodné hnací náplně. Většina amerických výrobců tehdy ještě nedokázala vyrobit prachové zrno (trubici) velkých rozměrů. První americké rakety proto nedisponovaly dostatečným výkonem. Situace se změnila v prosinci 1943, kdy se podařilo vyrobit prachové zrno o průměru 107 mm a hmotnosti téměř 11 kg.


Tehdy bylo rozhodnuto přistoupit ke konstrukci výkonné šípové letecké rakety ráže 127 mm (5 palců) označené jako HVAR (High Velocity Aircraft Rocket). Raketa byla velmi zdařilé konstrukce. Na svoji dobu měla velmi dobře vyřešenou konstrukci tryskového dna, kde spalné plyny vytékaly 8 tryskami po obvodě dna, zatímco centrální tryska, uzavřená membránou, fungovala jako pojistný ventil při extrémním nárůstu tlaku. Bojová hlavice byla ve dvojím provedení – buď s tříštivotrhavá nebo průbojná protipancéřová, v obou případech s nárazovým zapalovačem.


Raketu přijalo do výzbroje jak letectvo armády, tak námořnictva. Poprvé byla raketa bojově použita v červenci 1944 ve Francii. Rychle si získala oblibu jako spolehlivá a účinná zbraň, a vysloužila si tak přezdívku „Svatý Mojžíš“ (Holy Moses). Celkem bylo vyrobeno přes milion těchto raket. Po válce byla raketa osazena modernější bojovou hlavicí s kumulativní náloží a bezkontaktním zapalovačem. Produkce skončila roku 1955 a v roce 1957 byla definitivně vyřazena z výroby.




Základní TTD:


Délka (mm)
1 830
Průměr (mm)
127
Rozpětí stabilizátorů (mm)
396
Hmotnost (kg)
63,4
Hmotnost boj. nálože (kg)
2,4
Max. rychlost (m/s)
420
Max. dolet (km)
1,5
Délka hoření prachové náplně (s)
0,9
Tah motoru (kN)
25



Pozn.: TTD se dle různých zdrojů liší, zejména ve velikosti bojové nálože




Zdroje:


www.designation-systems.net
http://www.astronautix.com/lvs/hvar.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/HVAR
collections.nasm.si.edu


J. Kroulík, B. Růžička: Vojenské rakety, nakl. Naše vojsko, Praha 1985

USA - HVAR (127 mm neřízená raketa) - Rakety HVAR zavěšené pod křídlem TBF Avenger. Zdroj obrázku: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hvar.jpg

Rakety HVAR zavěšené pod křídlem TBF Avenger. Zdroj obrázku: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hvar.jpg
USA - HVAR (127 mm neřízená raketa) - Raketa HVAR vystavená v coloradském muzeu. Zdroj obrázku: http://www.vectorsite.net/Ywhvr_1m.jpg

Raketa HVAR vystavená v coloradském muzeu. Zdroj obrázku: http://www.vectorsite.net/Ywhvr_1m.jpg
URL : https://www.valka.cz/USA-HVAR-127-mm-nerizena-raketa-t80921#308916 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více