Identifikácia - revolver

Diskuse

Kolega je svätosväte presvedčený,že je tento prcek reálna,nejaká "kabelková" zbraň z obdobia okolo WWI.Odkiaľ toto info nabral,to netuším.Z mojeho takmer laického pohľadu na túto chatrnú konštrukciu usudzujem,že je to buď rekvizita,alebo poplašná/štartovacia zbraň.


Vie to niekto spoľahlivo identifikovať ?


Kaliber hladkej hlavne je pravdepodobne 7,65mm(7,62mm).Priemer nábojových komôrok pre náboje v bubienku je 8,2mm,dĺžka bubienku-25mm,dĺžka hlavne okolo 35mm.Je to hrubá a jednoduchá konštrukcia s veľkými vôľami.Má sklopnú spúšť a malú mechanickú poistku.Jednotlivé diely sú označené číslami,chýba nejaký kód výrobcu.Jediná značka je "U" a tuším nejaký znak(podobá sa to na kráľovskú korunku),ktorý sa ako-tak dá vidieť len pod lupou viď.priložené foto.Rukoväť je z oboch strán obložená "střenkami" z nafarbeného/nalakovaného dreva.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-revolver-t35052#127632 Verze : 0
Myslím že kolega má pravdu, pravděpodobně jde o belgický revolver "buldog" (není to typ ale označení pro druh revolveru) vyráběný koncem 19 a začátkem 20 století. Tady narazíš na velmi podobný exemplář : www.la-belle-epoque.net/french/f_arm_0009.htm
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-revolver-t35052#127789 Verze : 0
www.la-belle-epoque.net
a tady je myslím přímo ten "tvůj" revolver, nešlo ani tak o kabelkovou ale běžnou obranou zbraň, původ této skupiny revolverů je v Anglii, ale vyráběly je především belgické továrny (byly mnohem levnější než anglické originály) a na přelomu století byly hodně rozšířené.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-revolver-t35052#127790 Verze : 0
Hodně podobná (možná stejná-zachovalejší) pistolka z Belgie, taky typu Buldog:
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-revolver-t35052#128536 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více