31.07.2009 - Zveřejněny příčiny katastrofy F-22 Raptor

Letectvo Spojených států dnes 31.7. zveřejnilo vyšetřovací zprávu z nedávné katastrofy letounu F-22 Raptor ke které došlo 25. března tohoto roku nedaleko základny Edwards.
Pilot David Cooley toho dne prováděl v rámci zkušebního letu manévry s vysokým násobkem G. Podle vyšetřovací zprávy u něho došlo při třetím testovacím manévru k fyziologikým projevům spojených s vysokým přetížením.

Vyšetřovatelé usuzují, že to vedlo téměř ke ztrátě vědomí, což způsobilo pilotovu nedostatečnou reakci při vybírání manévru.

Pilot však si však přesto zachoval přehled o situaci, a s vědomím nedostatečné výšky pro vybrání letounu provedl katapultáž.

Bohužel kvůli vysoké rychloti a proudu vzduchu utrpěl fatální zranění bezprostředně po katapultáži.

Vyšetřovací komise případ uzavřela s tím, že letoun fungoval normálně a nebyly zjištěny žádné nedostatky, které by ohrozily bezpečný provoz letounů tohoto typu.

Šéf vyšetřovacího týmu vyjádřil politování nad touto tragickou událostí, která zasáhla všechny kdo Davida Cooleyho znal.

Zdroj: http://www.af.mil/news/story.asp?id=123161328
URL : https://www.valka.cz/31-07-2009-Zverejneny-priciny-katastrofy-F-22-Raptor-t86757#321365 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více