Svaz Československé domobrany z Itálie

Diskuse

Dobrý den všem, chci se zeptat na Svaz Československé domobrany z Itálie. Něco už jsem načetl z Internetu, ale pořád nic moc. Určitě tu je někdo, kdo má dobré znalosti k tématu. Můj praděda (viz fotka) byl členem zmíněné domobrany, ale pořád mi není jasný status té domobrany. Například na stránkách VÚA Praha není vedený mezi legionáři. Je možné, že se do té domobrany dodatečně přijímalo až po válce, nebo to nebyli klasičtí legionáři? Načetl jsem že tato domobrana byli vlastně "jen" zajatci z poslední ofenzivy na italské frontě na podzim 1918. A ještě by mě zajímalo, jestli existuje nějaká databáze vojáků 1. světové války, kde by bylo u kterých jednotek bojovali. Vím, že je databáze, ale padlých na něměckých a rakouskách doménách. Je to jen spíš tak pro zajímavost, protože všichni pradědečkové se z války naštěstí vrátili, ale zajímal by mě je jejich osud během těchto let. Díky moc všem za jakékoliv odpovědi. Libor
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358504 Verze : 0
Domobranecké prapory boli zvláštnou časťou čs. jednotiek v Taliansku. Vznikli až po 28.10.1918 a tvorili ich občania ČSR - bývali vojaci R-U armády, ktorý padli do zajatia, ale neboli príslušníkmi Čs. légii. Najviac ich bolo z poslednej tal. ofenzívy z 24.10. Ale boli tam aj skôr zajatý. Po 28.10. boli povinní nastúpiť službu v armáde ČSR. Celkovo 55 + 1 prapor, 60 000 mužov, veliteľstvo Galarata.
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358503 Verze : 0
Vážený kolego libole,
kolega lupesku má pravdu zčásti, těch šedesát tisíc rakouskouherských zajatců české, moravské a slovenské národnosti, nevstoupilo do legií před 28. říjnem 1918, protože byli věrni přísaze císaři Karlovi. Vznik domobraneckých praporů mohl nastat až dnem 1. listopadu téhož roku, kdy císař Karel vyvázal své věrné z přísahy a dovolil jim vstoupit do tvořících se armád nově vznikajících států.


Svaz Československé domobrany, byl občanským sdružením a možná, že v některé knihovně naleznete jejich spolkový zpravodaj.


Odkazy na císařský výnos č. 746
forum.valka.cz
forum.valka.cz


Odkazy na domobranecké prapory v Itálii
encyklopedie.brna.cz
www.mzv.cz
https://www.valka.cz/clanek_11043.html


Radek Přepiora: Československá domobrana z Itálie a její činnost 1918-1920, Filozofická fakulta Ostravské univerzity, studentská práce, Ostrava 1999
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358517 Verze : 0
Vážení,
vyhledávač Národní knihovny, eviduje knihy a ročenky, které měly vztah k Svazu československé domobraně v Itálii:


Jaroslav Výborný: Z rakouských zákopů do československé domobrany - historie domobraneckých praporů avezzanských, Moravský legionář, Brno 1927
bez uvedení autora: 15 let utvoření praporů čsl. domobrany v Italii, Odbočka svazu čsl. domobrany z Itálie, Olomouc 1933
bez uvedení autora: Patnáct let utvoření praporů čsl. domobrany v Italii, nakl. Reklam 34, Choceň 1936
Rudolf Procházka: V italském zajetí, Svaz čsl. důstojnictva, Praha 1938
bez uvedení autora: Zahraniční armáda na kterou se zapomíná, Svaz čsl. domobrany z Itálie, Hradec Králové 1934
František Mazal a kolektiv: Kalendář čs. domobrany z Italie, ročenka, Svaz čsl. domobrany z Italie, Brno, první ročenka vyšla asi v roce 1933 a poslední v roce 1938


Je možné, že obecní knihovny vlastní i další tituly, které NKP neeviduje.
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358522 Verze : 0
Vážený Jirko Tintěro, máte úplnu pravdu, ale dátum 28.10. 1918 je dôležitý pre posudenie, kto je a nie je legionár. Kto vstúpil, resp. podal prihlášku do čs. vojska po tomto dátume, trebárs aj 29.10 sa už nepočítal medzi legionárov.
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358526 Verze : 0
Díky oběma za odpovědi, budu pátrat dál v pramenech, co jste napsali. Jen taková možná trošku perlička, jak jsem tak hledal na VÚA Praha, tak jsem zřejmě našel pradědečkova bratra mezi italskými legionáři Smile Má tam uvedené stejné město narození, datum narození je jen asi o dva roky jiné a jmenuje se stejně jako prapradědeček (i když uznávám, že jméno Karel měl tenkrát každý druhý Smile Ale každopádně pokud to není bratr pradedečka, tak to může být nějaký jiný příbuzný. Nejhorší je, že už se nemám koho zeptat z rodiny, když ta možnost byla, tak jsem byl ještě moc malý, ale to je tuším problém nás všech. Ještě jednou moc díky.
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358530 Verze : 0
Jen obecně, neb kolegové téměř vše objasnili. Hlavně to byla snaha vyrovnat se legionářům. Naši dědové statečně bojovali na Italské frontě a po návratu domů jsou najednou mimo pozornost, neb to jsou jen bratři legionáři, kterým patří sláva. Je nutno si uvědomit, že 92% vojáků z území budoucí ČSR bojovali až do trpkého konce. Můj děda např. ještě 4. listopadu byl v poli na svém obraném úseku. Proto ta domobrana neb v tomto případě to bylo i polepšení občanského postavení jak v armádě, tak i v civilním životě. Přitom se tito vojáci zapojili i do obraných bojů a to již koncem roku 1918 a bojovali s "brášky" statečně. Já bych se přimlouval za pozornost i v problematice lidí, kteří stáli v poli proti nepříteli.
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358531 Verze : 0
To libol to že se není koho zeptat, není až takový problém, v matrice to najdeš poměrně snadno (hodně je jich už digitalizováno takže pokud víš místo a rok narození je to snadné) a případně si můžeš od někoho kdo to dělá nechat sestavit rodokmen a tam příbuzné najdeš běžně se dá dostat do 18. století, ale někde i dál (záleží na místě). Takže zjistit zda dotyčný byl příbuzný, nebo jde o shodu jmen (někde to bylo docela běžné že několik rodin mělo stejné příjmení) se zjistit dá. Můžeš třeba použít: http://digi.ceskearchivy.cz/ konkrétně záložku matriky.
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358534 Verze : 0
To Bitaxe: Já už právě mám zpracovaný rodokmen, ale jiné části rodiny. Teď se postupně pouštím do další, ale díky za tipy.


To altman: Právě to mě na tom také zajímalo, protože Svaz domobrany ... měl i u nás v městě odbočku, měli jsme doma celé zarámované tablo (obraz) s ostatními členy, všichni vyfoceni v uniformách i se jmény. Mám ho vyfocené a originál jsme dali do městského muzea. Každopádně je to zajímavé, že i když proti sobě bojovali na různých frontách (někdy i příbuzní), tak pak dokázali táhnout za jeden provaz. I když určitá nadřazenost legionářů (možná jimi samými i nechtěná) určitě byla. Každopádně takový rivalita neměla podle mě zásadní vliv na další soužití těch lidí. Ale určitě pokud má někdo jinou zkušenost třeba z vyprávění, tak mi to zajímá.
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358535 Verze : 0
Vážený pane kolego,
před časem MV zřídilo vyhledávač s názvem: Archivní fondy a sbírky v České republice. Do tohoto vyhledávače jsem zadal váš dotaz a zjistil jsem, že jsou evidovány dva fondy v těchto archivech: Odbočka SČSDI Poděbrady v SOkA Nymburk a Odbočka Josefov v SOkA Náchod.


Při mírně obměněném zadání, vypadlo asi patnáct odkazů z nichž mne zaujal Fond pro udržování trvalé památky čs. odboje v Itálii. K naší smůle se jedná o jeden, či dva kartony archiválií, které jsou uloženy ve Vojenském historickém archivu na Invalidovně. U fondu je poznámka, že není přístupný, ale to neznamená, že vám ředitel neudělí badatelskou výjimku.


V případě, že ani jeden z výše evidovaných fondů není z vašeho města, nezoufejte. Protože většina archiválií uložená v našich obecních, okresních, oblastních a ústředních archivech, není zpracována. Pro tento případ doporučuji dotázat se všech archivů a muzeí, do jejichž oblasti vaše město spadá.


P. S.
Naznačil jste, že druhý z příbuzných byl v legiích, takže můžete požádat o pomoc místní pobočku znovu ustavené Československé obce legionářské.


Odkazy
http://195.113.185.42/nachod/index1.htm
http://aplikace.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php
http://obeclegionarska.cz/kontakt.php?mid=8
http://www.soapraha.cz/nymburk/
www.vuapraha.cz
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358551 Verze : 0
Díky, to vypadá dobře. Myslím ale, že ani jeden z archivů to nebude. Pravděpodobně budeme spadat pod SOkA Kladno, tam se brzy chystám, tak budu pokračovat tam. Díky.
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358556 Verze : 0
Pane kolego,
nezapomeňte na místní muzeum, nebo muzeum, kterému jste darovali album!
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358557 Verze : 0
S naším muzeem spolupracuji na různých věcech, také jsem tam strávil civilní službu, ale je pravda, že v kladenském muzeu by také něco mohlo mít. Zatím jsem se vydával cestou "ptaní po příbuzných". Smile
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358563 Verze : 0
Děkuji za otevřené téma, které mě dost zajímá. Můj děda nebyl zajat (ukončil válku v Alpách a domů se vracel přes Itálii), nebyl v legiích, ale půl roku po válce strávil v nějakém táboře kdesi mezi Římem a Neapolí. Vrátil se domů v roce 1920, když ještě cestou bojoval proti bolševikům na Slovensku. Vybral jsem pár ukázek z autentického deníku:


Citace :

Je neděle, 3. listopadu 1918. Předevčírem mi bylo čtyřiadvacet, poslední čtyři roky jsem strávil ve válce. Nyní byl konec a mohli jsme dát vojně i Rakousku sbohem, zítra vstoupí v platnost příměří na italské frontě. Jdeme do Itálie.
...
30.listopadu
Zapsal jsem se také do legie. Ale nevím, jestli budu uznán schopným. Zdraví mám jen poskrovnu a tam potřebují lidi zdatné. Přesto, kdyby k tomu došlo, milerád ten vrak duševní schránky obětuji. Když už jsem mohl celé čtyři roky sloužit Rakousku, dovedl bych snad za naši republiku také život položit. Snad se ještě někdy podívám na tu krásnou zem se slibnou budoucností. Tady bych opravdu nerad kosti složil, myslím že by se tu špatně odpočívalo. Ještě že tu mám několik kamarádů, stýskáme si společně a jen tak nám čas trochu utíká. Dostáváme zde noviny a dočetli jsme se tam o nové nemoci – touze po domově. Je tam vylíčena humánně, ale bohužel je to nemoc krutá. Nepřeji ji nikomu. Zde ale již je tak rozšířená, že léku proti ní nemáme. Najde se lékař, který nás těch útrap zbaví? A co moji drazí doma? Jak ti asi trnou co se děje, že žádná zpráva ode mne nepřichází.
5.prosince
Dnes odjeli naši legionáři a dali jsme jim lístky ssebou, dostanou-li se domů, aby je hodili někde na poštu. Další dny se vlekou hůř než my. Je to úžasné, jaký pořádek zde panuje. Z hladu ani nevycházíme, živí nás hlavně naděje na domov. Budu vzpomínat na pobyt v Itálii jen s kletbou, chovají se k nám vskutku čestně. V novinách, které dostáváme, veliká slova o bratrství ve zbrani a míru, jedni děkují druhým za prokázanou pomoc, a zatím nás jako věrné spojence uzavřeli do tohoto prokletého hnízda, kde vši námi pohybují a v noci mrzneme. Ještě že přes den se alespoň trochu na slunci ohřejeme. Kdyby mělo být počasí jako prvé dny, dávno bychom už pomřeli.
1.ledna
Vstupujeme do nového roku 1919 s těmi nejlepšími nadějemi. Před sebou máme ještě trochu práce, ale to doufám překonáme již hravě. Těšíme se jako děti na šťastný návrat do drahé vlasti, kterou jsme tak dlouho neviděli.
Ráno ještě před šestou na popud zugsführera Bachora provolali jsme „Na zdar“ Masarykovi, svobodě a naší armádě, načež jsme zapěli naši modlitbu „Kde domov můj“. A tak jsme počali ten nový rok. Počasí se ale příliš slibným neukázalo. Od rána téměř bez přestání prší a držíme se tedy každý na svém hnízdě. Přečetl jsem již celý román z Politiky, snědl jsem chleba i poslední mináž, ale náladu mám špatnou. Schází zakouření, hrozný zvyk. Líp mě bylo, dokud jsem jej nepoznal. I tomu mě naučila válka. Rád bych odvyknul, ale je málo naděje. Žold jsme dosud nedostali a tak je ta bída všeobecná.
9.března
Špatně to utíká, v neděli. Spát se nemůže, sluníčko nedá a nebýt toho špačka, byla by neděle k nepřečkání. Zle se nám nevede, ale už každý čeká na ten odjezd jako na vysvobození. Je to také už pěkná chvilka, co jsem nebyl doma, hnedle to bude 13 měsíců. Pepíka 19.3.1919 budeme slavit ještě tady, ale moc slávy při tom asi nebude. Domů píši a dosud jsem nedostal ani lísteček, možná, že nic nedostávají. A to je už půl roku, co jsem dostal poslední zprávy z domu a pak mám mít nějakou náladu.



To je poslední zápis v deníku.
URL : https://www.valka.cz/Svaz-Ceskoslovenske-domobrany-z-Italie-t96270#358593 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více