05.02.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 4. únor 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 4. únor 2010:


I.Afghánistán
1. Asmar
a) F-16C (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Piloti svrhli přesně naváděnou munici na nepřátelskou palebnou pozici k zastrašení nepřátelské střelby. Akce ukončila nepřátelskou střelbu.
2. Asadabad
a) F-15E (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Jedna z posádek svrhla přesně naváděnou zbraň na nepřátelskou palebnou pozici k zastrašení nepřátelské střelby. Po akci nepřítel přerušil kontakt se spojeneckými silami bez dalšího incidentu.
b) F-15E (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Posádky provedly úspěšnou zastrašovací demonstraci síly s použitím světlic nad známou nepřátelskou bojovou pozicí.
3. Konduz
a) F-15E (USAF) odlétaly několik misí nad Konduzem. Brzy ráno poskytly vzdušné krytí konvoji. Poté, co konvoj dorazil do určené destinace, provedly posádky úspěšnou zastrašovací demonstraci síly.
4. Musa Qala
a) A-10 (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Piloti provedli úspěšnou zastrašovací demonstraci síly. Později jeden z pilotů svrhl přesně naváděnou munici na nepřátelskou bojovou pozici, která zahájila palbu na spojenecké síly. Po akci letounu palba ustala.
5. Almar
a) F-15E a F-16C (oboje USAF) odlétaly několik misí nad Almarem. Poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám a vzdušné krytí konvoje spojeneckých sil, jenž v průběhu noci upadl do léčky. Posádky F-15 i piloti F-16 poskytli znovu vzdušné krytí spojeneckým silám poté, co se tyto dostaly pod nepřátelskou střelbu. F-15 i F-16 svrhly přesně naváděnou munici na nepřítele, což jej donutilo přerušit kontakt. Po zastavení nepřátelské palby byly spojenecké síly schopny ustoupit.
6. Balocan
a) F/A-18C (USN) poskytly vzdušné krytí spojeneckých sil. Piloti provedli úspěšnou zastrašovací demonstraci síly za použití světlic.
7. Musa Gelah
a) A-10 (USAF) dostaly rozkaz zničit nepřátelskou bojovou pozici střílející na spojenecké síly. Piloti napadli cíl kanony a následně svrhli přesně naváděnou zbraň, která učinila pozici nepoužitelnou pro nepřátelské síly.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 65 vzletů
průzkum/pozorování: 9 vzletů


II.Irák
Bez bojového nasazení.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 21 vzletů
průzkum/pozorování: 30 vzletů


MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 12 pacientů.



Předchozího dne:


Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 151
přepraveno nákladu: 959 t
přepraveno osob: cca 3 400
shozeno nákladu: cca 77,1 t


Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 45
dodáno paliva: cca 1 315 t
dotankováno letounů: 221



Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123189599
URL : https://www.valka.cz/05-02-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-4-unor-2010-t92517#346498 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více