15.01.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 14. leden 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 14. leden 2010:

I.Afghánistán
1. Shurikian
a) MQ-9A (USAF) prováděl vzdušné krytí a průzkum pro spojenecké pozemní síly. Operátor zpozoroval podezřelou aktivitu v okolí spojeneckých sil a požádal o potvrzení souřadnic. Pozemní síly potvrdily souřadnice a identifikovaly osobu jako nepřátelského pozorovatele. Po obdržení povolení k eliminaci ohrožení spojeneckých sil zaútočili operátoři střelou. Cíl byl úspěšně eliminován.
2. Chahar Bagh
a) F/A-18C (USN) prováděly vzdušné krytí spojeneckých pozemních sil. Piloti provedli demonstraci síly nad známou nepřátelskou bojovou pozicí k zastrašení potenciální nepřátelské akce. Demonstrace síly splnila svůj účel.
b) B-1B (USAF) prováděl vzdušné krytí pěší hlídky spojeneckých sil. Hlídka byla odvolána z prostoru poté, co rozeznala hrozbu nepřátelského útoku. Posádka B-1B provedla demonstraci síly, aby umožnila hlídce úspěšný odchod. Demonstrace síly byla úspěšná, hlídka opustila prostor bez nepřátelské střelby.
c) Koaliční letouny prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Piloti provedli demonstraci síly. Ta splnila svůj účel.
3. Asmar
a) F-16 (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Obyvatelstvo Asmaru obdrželo hrozbu bezprostředního útoku, piloti proto provedli demonstraci síly k uklidnění místního obyvatelstva. Demonstrace síly byla úspěšná, nedošlo k žádnému útoku.
4. Qalat
a) F-16 (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil poté, co byl jejich konvoj zasažen improvizovaným výbušným zařízením. Když byly v okolí stojícího konvoje zpozorovány neidentifikované osoby, byla provedena demonstrace síly k zastrašení možné nepřátelské akce. Demonstrace síly splnila svůj účel.
5. Kandahar
a) F-16 (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil na místě havárie letounu Predator. Poté, co pozemní síly ohlásily podezřelý personál v okolí místa zřícení, byla k jeho zastrašení provedena demonstrace síly za použití světlic. Demonstrace síly byla úspěšná, podezřelý personál vyklidil pole.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 74 vzletů
průzkum/pozorování: 30 vzletů

II.Irák
1. Baghdad
a) F-16 (USAF) prováděly vzdušné krytí, průzkum a pozorování nad městem. K prevenci a zastrašení útoků pomocí improvizovaných výbušných zařízení ve vozidlech byly provedeny demonstrace síly. Ty byly v zastrašení nepřátelských akcí v daném prostoru úspěšné.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 20 vzletů
průzkum/pozorování: 26 vzletů


Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 141
přepraveno nákladu: 707 t
přepraveno osob: cca 3 200
shozeno nákladu: cca 45,4 t

Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 44
dodáno paliva: cca 1 270 t
dotankováno letounů: 197

MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 14. ledna 10 pacientů.


Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123185832
URL : https://www.valka.cz/15-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-14-leden-2010-t91525#342109 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více