11.01.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 10. leden 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 10. leden 2010:


I.Afghánistán
1. Sangin
a) MQ-9A (USAF) poskytl data pozemním spojeneckým silám pro úspěšné zachycení podezřelého nepřátelského vozidla.
b) Totožný MQ-9 prováděl vzdušné krytí spojeneckých sil. Když byly v bezprostřední blízkosti spojeneckých sil zpozorovány nepřátelské osoby se zbraní, bylo požádáno o leteckou podporu. Po zaměření nepřátelské pozice letoun provedl preventivní úder přesně naváděnou municí a eliminoval potenciální ohrožení spojeneckých sil. Žádná další nepřátelská akce nebyla zaznamenána.
2. Now Zad
a) Koaliční letoun prováděl vzdušné krytí spojeneckých sil. Letoun dostal úkol sledovat podezřelé aktivity skupiny nepřátelských sil. Později byla pozitivně identifikována zbraň v držení nepřátelských sil. Na nepřátelskou pozici byl proveden preventivní úder přesně naváděnou municí a ohrožení spojeneckých sil bylo eliminováno.
3. Asadabad
a) F-15E (USAF) prováděl vzdušné krytí a pozorování pro spojenecké síly. Posádka zpozorovala a potvrdila pozici nepřátelské léčky a požádala o povolení napadnout nepřítele. Na nepřátelskou pozici byla svržena přesně naváděná munice, což neutralizovalo léčku hrozící hlídce spojeneckých sil.
b) Totožný F-15E později během dne prováděl vzdušné krytí spojeneckých sil. Po kontrole prostoru posádka provedla demonstraci síly nad spojeneckými silami k zastrašení jakékoli aktivity proti afghánské armádě. Akce byla úspěšná.
4. Shurakian
a) A-10 (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil a stojícího konvoje spojeneckých sil. Když spojenecké síly ohlásily podezřelou nepřátelskou aktivitu, byly k zastrašení nepřátelské agrese provedeny demonstrace síly. Ty se ukázaly jako úspěšné.
5. Moqor
a) MQ-9A a B-1B (oboje USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil a sil Afghánské národní armády. Obě skupiny ohlásily nepřátelskou střelbu a požádaly o leteckou podporu. Oba letouny svrhly přesně naváděnou munici na dvě nepřátelské bojové pozice. Nepřátelská střelba ustala, což umožnilo spojeneckým silám pokračovat v misi.
6. Qal-E-Naw
a) F-15E prováděl vzdušné krytí a průzkum cesty pro spojenecké síly. Letoun byl instruován provést demonstraci síly k zastrašení jakékoli aktivity proti afghánské armádě v tomto prostoru. Demonstrace síly byla úspěšná, neboť nebyla zaznamenána žádná nepřátelská akce.
7. Salerno
a) F-16C (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých a koaličních sil. Jeden z pilotů zpozoroval a ohlásil podezřelé aktivity prostoru a koaliční síly ohlásily nepřímou nepřátelskou střelbu. Pilot provedl demosntraci síly nad spojeneckými pozicemi. Akce byla úspěšná a zastrašila všechny nepřátelské aktivity.
8. Gereshk
a) Koaliční letoun prováděl vzdušné krytí spojenecké hlídky. Po příletu na stanoviště letoun provedl demonstraci síly v okolí místa, kde spojenecké síly ohlásily nepřátelskou střelbu. Demonstrace síly byla úspěšná, neboť nepřátelská střelba ustala a podezřelé osoby se vrátily do svých domovů.
9. Lashkar Gah
Koaliční letoun prováděl vzdušné krytí hlídek Afghánské národní armády a koaličních sil. Hlídky ohlásily, že jsou pod nepřátelskou palbou a požádaly o demonstraci síly k zastrašení nepřátel. Demonstrace síly úspěšně zastavila nepřátelskou střelbu a umožnila hlídkám dokončit jejich misi.
10. Asmar
a) F-15E (USAF) prováděl vzdušné krytí spojeneckých sil. Posádka provedla demonstraci síly k zastrašení jakékoli nepřátelské aktivity proti silám afghánské armády. Demonstrace síly byla úspěšná, neboť v prostoru nebyla zaznamenána nepřátelská akce.
11. Balocan
a) F/A-18C (USN) prováděly přímou leteckou podporu spojeneckých sil. Letouny provedly demonstraci síly k zastrašení nepřátelských aktivit. Akce byla shledána jako úspěšná.
b) F/A-18 (USN) prováděly přímou leteckou podporu koaličních sil. Letouny provedly demonstraci síly nad palpostem protikoaličních sil. Demonstrace síly byla hodnocena jako úspěšná.
12. Parmakan
a) F-15E (USAF) prováděl vzdušné krytí a pozorování při operaci koaličních sil na zadržení klíčových nepřátelských osob. Když se koaliční síly dostaly pod bezprostřední hrozbu útoku, posádka letounu provedla demonstraci síly. Ta byla úspěšná, neboť během operace nebyla zaznamenána nepřátelská aktivita.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 75 vzletů
průzkum/pozorování: 34 vzletů


II.Irák
1. Qubah
F-16C (USAF) poskytly leteckou podporu během plánované mise. Piloti svrhli přesně naváděnou munici s cílem úpravy terénu pro snadnější odhalení nepřátelských sil. Akce byla hodnocena jako úspěšná.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 18 vzletů
průzkum/pozorování: 26 vzletů



Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 160
přepraveno nákladu: 576 t
přepraveno osob: cca 4 300
shozeno nákladu: cca 430,9 t


Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 46
dodáno paliva: cca 1 315 t
dotankováno letounů: 236


MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 10. ledna 5 pacientů.



Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123185087
URL : https://www.valka.cz/11-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-10-leden-2010-t91349#341452 Verze : 0

Diskuse

Letos zatím nejrušnější den nad Afghánem...
URL : https://www.valka.cz/11-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-10-leden-2010-t91349#341453 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více