09.01.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 8. leden 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 8. leden 2010:

I.Afghánistán
1. Musa Qala
a) Koaliční letoun prováděl vzdušné krytí spojeneckých sil. Ty požádaly o leteckou podporu po spatření podezřelého vozidla a zaslaly jeho souřadnice koaličnímu pilotovi. Ten k zastrašení případné nepřátelské akce provedl demonstraci síly provázenou odpalováním světlic. Po této demonstraci nebyla zaznamenána žádná nepřátelská akce.
2. Asadabad
a) F-15E (USAF) prováděl vzdušné krytí spojeneckých sil. Ty ohlásily střelbu z ručních zbraní a RPG vedenou z hřebene. K eliminaci tohoto ohrožení byla svržena přesně naváděná munice. Nepřátelská střelecká pozice byla zničena a nepřátelská střelba ustala.
3. Washir
a) Koaliční letoun prováděl vzdušné krytí spojeneckých sil. Pozemní síly ohlásily možné nepřátelské síly rozmístěné podél okraje lesa. Spojenecké jednotky si vyžádaly demonstraci síly k zastrašení potenciálních nepřátelských aktivit. Demonstrace síly byla úspěšná, neboť nebyla zaznamenána žádná nepřátelská akce.
4. Gardez
a) F-15E (USAF) prováděly vzdušné krytí vysazené hlídky spojeneckých sil. Posádky byly požádány o provedení demonstrace síly k odstrašení jakékoli nepřátelské akce. Demonstrace síly doprovázená vystřelováním světlic byla úspěšná.
5. Orgun-E
a) F-15E (USAF) prováděly vzdušné krytí vysazené hlídky koaličních sil. Posádky byly požádány o provedení demonstrace síly k odstrašení jakékoli nepřátelské akce. Demonstrace síly byla úspěšná, neboť nebyla zaznamenána nepřátelská aktivita.
6. Chahar Bagh
a) A-10 (USAF) prováděly vzdušné krytí hlídek spojeneckých sil. K odstrašení nepřátelské střelby na tyto hlídky byly vyžádány demonstrace síly. Po jejich provedení nebyla zaznamenána nepřátelská akce.
b) A-10 (USAF) prováděly vzdušné krytí několika hlídek spojeneckých sil v daném prostoru. Poté, co hlídky ohlásily zpozorování podezřelé aktivity v prostoru, byly k zastrašení případných nepřátel vyžádány demonstrace síly. Ty se v zastrašení případných nepřátelských akcí ukázaly jako úspěšné.
c) Koaliční letoun prováděl vzdušné krytí spojeneckých sil. Jakmile stroj dorazil na stanoviště, provedl demonstraci síly nad spojeneckými silami. Tato demonstrace síly spolehlivě odradila jakoukoli potenciální nepřátelskou akci.
7. Konduz
a) F-16 (USAF) prováděly vzdušné krytí konvoje spojeneckých sil. Během toho byly provedeny demonstrace síly a dosáhly požadovaného výsledku.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 66 vzletů
průzkum/pozorování: 34 vzletů

II.Irák
8. ledna bez bojového nasazení.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 22 vzletů
průzkum/pozorování: 27 vzletů


Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 158
přepraveno nákladu: 832 t
přepraveno osob: cca 4 100
shozeno nákladu: cca 36,3 t

Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 45
dodáno paliva: cca 1 497 t
dotankováno letounů: 244

MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 8. ledna 5 pacientů.


Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123185074
URL : https://www.valka.cz/09-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-8-leden-2010-t91328#341369 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více