Driscoll, William

William "Irish" Driscoll


* 1947



William Driscoll se narodil v březnu 1947. Vystudoval ekonomii na Stonehill College ve státě Massachusetts a systémové řízení na University of Southern California. V roce 1968 vstoupil do námořních záloh a po dvou letech úspěšně zakončil výcvik námořního leteckého důstojníka. Poté sloužil ve Vietnamu u stíhací perutě VF-96, operující z paluby letadlové lodě USS Constellation, jako operátor zbraňových systémů na stroji F-4 Phantom II. Letoun pilotoval Randy "Duke" Cunningham.


Spolu pokořili pět nepřátelských letadel. Dne 19. ledna 1972 sestřelili MiG-21, 8. května MiG-17 a 10. května pak rovnou tři MiGy-17. Při této akci byl jejich stroj zasažen protiletadlovou střelou. Driscoll pomohl Cunninghamovi dotlačit Phantoma až nad Tonkinský záliv, kde se oba katapultovali. Pět úspěšných sestřelů znamenalo, že se Driscoll zařadil mezi letecká esa. Byl současně prvním operátorem zbraňových systémů, kterému se to povedlo. Po návratu z Asie se Driscoll stal instruktorem na námořní škole pro stíhače na základně Miramar v San Diegu, čili na tzv. Topgunu. V roce 1982 odešel do výslužby.



Zdroje:
http://en.wikipedia.org
http://www.history.navy.mil
URL : https://www.valka.cz/Driscoll-William-t85924#317808 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více