Šiga, Jošio

Yoshio Shiga
志賀淑雄 / しが・よしお
Korvetní kapitán Šiga Jošio



Narodil se roku 1914 v Tokiu jako třetí syn kontraadmirála Kensukea Jocumota, který byl ředitelem Vojenské Univerzity. V dubnu 1931 ppor. Jocumoto nastoupil do Námořní akademie v Etadžimě. Po jejím absolvování sloužil na křižníku. V prosinci 1936 byl zařazen do pilotního kursu. Nejprve se zaměřil v pokračovacím výcviku u Kasumigaurské Kokutai na střemhlavé bombardéry, ale zanedlouho přešel ke stíhačům. V únoru 1938 nastoupil k bojovým operacím v Číně v řadách 13. Kokutai v Nankingu. Celkem v Číně sestřelil čtyři nepřátelské stíhačky.
V září 1940 se por. Jošio Jocumoto oženil se slečnou Jošino Šiga a přijal příjmení své manželky, čím se z něj stal Jošio Šiga. V hodnosti npor. Se zapojil do útoku na Peal Harbor jako velitel stíhacího roje na letadlové lodi Kaga. Kromě Kagy prošel službou na Džunjó a Hijó. Po ukončení bojové činnosti létal jako zkušební pilot, kde se seznámil se stroji Šiden. Předtím než převzal post náčelníka štábu 343. Kokutai byl velitelem letecké skupiny na letadlové lodi Šinano, ale ta byla na cestě mezi Jokosukou a Kure potopena před dokončením. Jako náčelník štábu 343. Kokutai působil do konce války.


Zdroj: H. Sakaida, K.Takaki – Gendův Meč 343. Kókútai – jednotka leteckých es
URL : https://www.valka.cz/Siga-Josio-t82299#301540 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více