Generál Nil

Diskuse

Generál Nil
(Generał Nil)


Produkce: Polsko
Rok produkce: 2008
Premiéra: 17.4.2009
Režie: Ryszard Bugajski


August Emil Fieldorf ps. "Nil" - Brigádní generál polské armády, bojovnik za nezávislost, velitel Kedywu AK , zástupce hlavního velitele Zemské armády AK.
Tento film představuje jeho životní příběh, respektivé jeho část, od sovětské internace až po popravu ve varšavském vězení v roce 1953.
Ve filmu je i připomenutá akce k níž vydal Fieldorf rozkaz - likvidace kata Varšavy - Franze Kutschery (článek o této akci si můžete přečíst ZDE ) .

Zdroj : stopklatka.pl

URL : https://www.valka.cz/General-Nil-t81178#297530 Verze : 0
Včera jsem navštívil v Cieszynie premiéru filmu Generał Nil. Nejsem filmový kritik, takže z mého subjektivního hlediska, odvedli filmaři velmi dobrou práci. Mohl bych hledat nějaké technické nedostatky, například během scény atentátu na Kutscheru , ale to jsou jenom technické detaily pramenící například z výše rozpočtu filmu. Film je velmi sugestivní a hlavně smutný - stejně jako je smutný příběh generála Fieldorfa .

Vedle mne plakaly dvě starší paní - podobný zážitek jsem si odnesl z kina při projekci Wajdový Katyně.
Na plakátech filmu je vepsáno heslo filmu "Legendu se nedá zabít". Nezbývá než si přát, aby i v naší zemi vznikala podobná díla, která připomenou osudy zapomenutých hrdinů, ale hlavně dodnes nepotrestané komunistické zločiny!
URL : https://www.valka.cz/General-Nil-t81178#309003 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více