Orzeł (Orel)

Diskuse

Orzeł
(Orel)


Válečný film
produkce : Polsko
rok výroby : 1958
premiéra 2.7.1959
černobílý
délka : 104 min.
režie : Leonard Buczkowski
scénář : Janusz Meissner, Leonard Buczkowski
hlavní role :
Aleksander Sewruk (komandor podporucznik Henryk Kłoczkowski) - první velitel ponorky
Wieńczysław Gliński (kapitan Jan Grudziński, ve filmu Grabiński) - druhý velitel ponorky
a jiní...


Dle plánů režiséra měl být „Orzeł“ věrnou rekonstrukci slavného příběhu - útěku polské ponorky ORP Orzeł z estonského přístavu Tallin v září 1939.
Tento útěk se stal pro Poláky symbolem heroického boje proti okupantům a nadějí na znovunabytí svobody. Leonard Buczkowski ukázal docela věrně historii „Orła“, ale v rámci zvýšení dynamiky příběhu si dovolil několik historických nepřesnosti. Nic to ovšem nemění na tom, že tento film patři ve svém žánru mezi kvalitní díla, jež vzniklá v padesátých létech.
Na produkci „Orła“se aktivně podílelo polské válečné námořnictvo a hlavní roli - ponorku ORP Orzeł, „hrála“ její sesterská loď ORP Sęp .


Zdroje:
wikipedia.pl
filmpolski.pl
filmweb.pl
URL : https://www.valka.cz/Orzel-Orel-t72366#255827 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více