T-26/STZ-5

Т-26/СТЗ-5
Kuriózna poľná úprava Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) z roku 1943. Na podvozok delostreleckého ťahača STZ-5 bolo osadené torzo (korba vrátane veže) ľahkého tanku T-26. Tento improvizovaný tank bol ukoristený v 12/1943 v poľskom Kupiczowie. Kým bol ukoristený je mi neznáme, no zdroj odkiaľ čerpám zmieňuje túto konštrukciu v súvislosti s jednotkou poľských odbojárov (27. Wołyńska Dywizja Piechoty Armii Krajowej). Táto jednotka síce vznikla až v 1/1944, no je možné, že datácia nieje presná a táto jednotka, ktorá bola vytvorená ako odpoveď na násilie páchané UPA na poľskom obyvateľstve je skutočne jednotkou, ktorá tento stroj ukoristila.


*zdroj :


www.ioh.pl
http://pl.wikipedia.org/wiki/27_WDP
T-26/STZ-5 -


URL : https://www.valka.cz/T-26-STZ-5-t71737#252738 Verze : 0

Diskuse

Vážený kolego k tvému příspěvku jsem si vzpoměl na vyprávění svého děda Jaroslava Ledviny jež jako Volyňský čech žil v obci Kupičov.
Vyprávěl mi, že při obraně obce ze strany české domobrany proti Ukrajinským nacionalistům zažily nejhorší chvíle když na obec útočil improvizovaný tank. Tento útok skončil cca 2 kilometry od obce, kde vozidlo vypovědělo službu a bylo ukrajinci opuštěno. Jako zajímavost uváděl děda, že zbraně nakupovali češi na německé komandatuře v Kovelu. Za vůz slaniny vůz kořistních pušek a snad i nějaké kulomety a ostnatý drát. Obec byla obehnána bukry, ostnatým drátem a zákopy.
Drželi se noční hlídky. Bohužel tato vzpomínka je cca 25 let stará a děda již zemřel.
URL : https://www.valka.cz/T-26-STZ-5-t71737#252789 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více